Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Tips vid installation av Windows 7/8


Flyfisherman

Rekommendera Poster

Det är inte anspråk på att vara heltäckande, utan handlar mer om i vilka steg man bör utföra sina drivrutins och programinstallationer i samband med Windows 7/8 installation.

 

Kontrollera innan du börjar med Windows installationen; öppna BIOS Setup genom att trycka på Del, F10, F2, F1 eller Esc  tangenten (brukar stå på skärmen direkt vid uppstart) och kontrollera att hårddisken eller i synnerhet en SSD, om det är en SATA-disk är satt till AHCI-mode och inte IDE-mode (annat gäller för RAID-konfiguration).

Du får kolla bland setup menyerna och läsa i manualen.

Guide: Ren installation av Windows 7 (starta datorn från DVD-skivan)

Guide: Installera Windows 7/8 från ett USB-minne

 

Guide: Microsoft installera Windows 8

Guide: Microsoft Köra en ren installation av Windows 8

Guide: Uppgraderings- och installationsanvisningar för Windows 8
Guide: Buildeasapc.com - How to Install Windows 8

 

Detta är installationsordningen jag följer och endast bildskärm, mus och tangentbord inkopplad samt bara en disk (om man har flera interna så koppla ur övriga).

1. Installera Operativsystemet och starta om datorn.
2. Installera Chipset s/w och ev. starta om datorn om du uppmanas.
3. Kör Windows Update och starta om datorn efteråt.
4. Installera grafikdrivrutin samt övriga drivrutiner
5. Installera antivirus programmet ev. starta om.
6. Kör Windows update igen och ev. starta om datorn.
7. Installera datorspecifika verktyg (Utilities) tillhörande moderkortet - ett åt gången med omstart och test mellan varje.
8. Installera programvara och drivrutiner för skrivare/skanner/webbkamera som ansluts efteråt på uppmaning.
9. Installera dina övriga program - tyngre program endast ett åt gången med omstart.
10. Kör Windows update igen och ev. starta om datorn.
11. Ta en säkerhetskopia (backup).
12a. Skapa också en Windows 7 Systemreparationsskiva:
Start > i sökfältet skriv skapa > i listan som kommer upp klicka på Skapa en systemreparationsskiva => följ anvisningarna
12b.Skapa en Windows 8 Systemreparationsskiva:

Skapa en systemreparationsskiva obs. att detta gäller för alla datorer och modeller, oavsett att det står HP på sajten.

 

På så sätt brukar jag mycket sällan få problem och i så fall blir det enklare att lösa.
Punkt #2 och #4 ovan bör du ju ha på den medföljande cd-skivan till moderkortet eller hämta senaste från tillverkaren.

När du installerar dessa verktyg/Utilities samt dina program, så är det i regel en bra praxis att endast installera ett verktyg åt gången, starta om datorn och kontrollera att allt fungerar - sedan går man vidare med nästa program.
Annars är det upplagt för problem.

Dessutom blir det lite enklare att härleda vilket program det är som spökar och avinstallera detta tillsvidare och gå vidare med nästa. Det kan också vara så att det behövs göras en Windows uppdatering av någon kritisk Windows komponent för att installationen av ett visst program skall fungera smärtfritt.

 

  • För special med skapande av användarkonton osv. så kan säkert andra fylla på med dessa.
  • Har någon synpunkter på detta, så bara hojta till och fyll gärna på med tips.
  • Inga Windows installationsproblem i denna tråd; bättre att starta en ny tråd om sådant.

Mvh

 

[Edit] Jag har bytt plats på pkt. 3 och 5 eftersom jag funnit ut att det kan vara bättre att först köra Windows update innan installation av antivirusprogrammet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej Flyfisherman,

Fin guide du skapat. Den skiljer sig lite från mitt sätt att installera en Windows-maskin. Nu gör jag visserligen en egen Windows 7-installationsfil med uppdateringar och drivrutiner integrerade i den mån de går att integrera innan jag installerar en dator (till mina egna och min särbos datorer).

Jag bortser från detta när jag skriver ned mina synpunkter och baserar dem mer på hur jag hjälper andra med deras datorer och deras Windows-installationsskivor/diskar.

Punkt 1 och 2 instämmer jag i. Därefter gör jag följande:

 

3. Installera drivrutinen för nätverkskortet.
Många gånger i nya maskiner är just drivrutinen för nätverkskortet inte alltid den optimala i en original-7:a. Det är inte alltid den ingår i Chipsetdrivrutinen. Det underlättar uppdateringen av Windows via Update med internetuppkoppling om drivrutinen för nätverkskortet är med.

4. Ändrar inställningarna i Windows Update till:
a. "Ta emot rekommenderade uppdateringar på samma sätt som jag tar emot viktiga uppdateringar"
b. "Tillåt alla användare att installera uppdateringar på den här datorn".
c. "Hämta uppdateringar för Microsoft-produkter och sök efter valfri Microsoft-programvara när jag uppdaterar Windows".

5. Installerar den nya funktionen för Windows Update (måste göras innan uppdateringar kan tas emot).
6. Kör Windows Update, avmarkerar alla drivrutinsuppdateringar, installerar Windows-uppdateringar enbart och startar om datorn.
7. Kör Windows Update igen. Ser till att Windows inte uppdaterar drivrutiner utan enbart uppdateringar för Windows. Ett flertal uppdateringar är inte förvalda vid första "besöket". Skälet är att de oftast inte "gillar" att komma med och det krävs att man manuellt bockar för dessa uppdateringar.
8. Startar om på nytt och kör Windows Update igen och håller fast vid att inte ta med drivrutiner.
9. Kontrollerar att alla "Rekommenderade uppdateringar" och markerade och kör Update på nytt utan att ta med drivrutiner.
10. Startar om igen och kontrollerar om NetFramework 4 har dykt upp. Om så är fallet installerar jag NetFramework och startar om datorn.
11. Kör Windows Update igen och installerar alla uppdateringar för NetFramework 4. Starta om.
12. Kör Windows Update på nytt för att säkerställa att alla uppdateringar för NetFramework 4 är med.

Skälet till att hindra Windows Update från att ta med drivrutiner beror på att nyare oftast finns hos tillverkaren av hårdvaran.

13. Skapar en Systemavbild.
Att skapa en Systemavbild redan nu underlättar om påföljande steg skulle gå snett. Mycket tid sparas om en ominstallation skulle krävas.
En dator med installationsskiva/återställningspartition som är 1-2 år gammal har i princip bortåt 140 uppdateringar att hämta och installera via Update. Mycket tidsödande, i synnerhet med en långsam uppkoppling.

14. Skapar en Windows 7 Systemreparationsskiva på en CD-RW.

15. Installerar alla drivrutiner för datorn t.ex. grafikkort som ännu inte är installerade.
16. Starta om datorn.
17. Kör Windows Update. Kontrollera att inga nya uppdateringar tillkommit i samband med drivrutinerna. Eventuellt installera.
18. Startar om och kontrollera igen. Finns inga fler, gå till nästa steg.

19. Skapar en ny Systemavbild.
Skälet är som tidigare.

Om allt fungerat bra så här långt gör jag detta:
20. Skapar en ny Windows 7 Systemreparationsskiva på en ny CD-RW.
Fungerar den kan jag radera och återanvända den först gjorda.

Därefter fortsätter jag på punkt 5 i ditt schema.

Det här med "Datorspecifika Utilities" är väldigt svävande. Vad innebär det för dig? Om du tänker på de speciella program som många gånger följer med ett t.ex. moderkort så avstår jag från majoriteten av dem. De tillför oftast inget till datorn utan fungerar mer för mig som "bloatware".

Om du specificerar vad du menar med "Datorspecifika Utilities" blir det lättare att förstå vad du menar.

99. När allt är klart och datorn fungerar som den skall skapar jag en ny Systemavbild och en ny Windows 7 Systemreparationsskiva. Den kan med fördel brännas på den första CD-RW-skivan i punkt 14.


Eftersom jag integrerar de flesta uppdateringar och drivrutiner (det är överkurs för de allra flesta) i min installationsfil för Windows behöver jag aldrig skapa en Windows Systemreparationsskiva eftersom installationsskivan också fungerar perfekt som sådan. Funktionen finns redan inbyggd i den.

Är det något av ovanstående som du instämmer i?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Hej,
 
Pkt. 3 i din lista kan i.o.f. vara bra att göra i ett tidigt skede, dock har jag aldrig haft problem med detta.
 

Många gånger i nya maskiner är just drivrutinen för nätverkskortet inte alltid den optimala i en original-7:a. Det är inte alltid den ingår i Chipsetdrivrutinen. Det underlättar uppdateringen av Windows via Update med internetuppkoppling om drivrutinen för nätverkskortet är med.

Drivrutiner ingår aldrig i Intel Chipset s/w

 

Däremot så har jag aldrig sett behov av att avmarkera några drivrutiner från Windows update.
Tvärtom, om Windows har installerat drivrutiner och man därefter byter ut dessa mot andra från tillverkaren, så kommer inte Windows update att byta ut dessa - utom i dom fall där nyare drivrutiner finns att få från Windows update från samma tillverkare!
 
Exempel på detta är att flera tillverkare bl.a. Intel, AMD och nVidia ofta släpper WHQL certifierade drivrutiner till databasen för Microsoft Windows update-catalog och då kommer tex. senaste grafikdrivrutin för den inbyggda grafikkretsen HD3000 som finns i processorn Intel Core i7 2600 serien via Windows update (med viss eftersläpning).
Samma sak med flera andra tillverkare av hårdvara, dock inte alla, så därför är det bra att själv också emellanåt kontrollera att man har dom senaste.  
Bl.a. AMD släpper också WHQL certifierade drivrutiner till Microsoft Windows update-databas för vissa grafikkort.
 
Dock är det viktigt att man själv installerat Chipset s/w och vissa andra drivrutiner, så namnen på enheterna känns igen vid uppdatering och rätt drivrutiner kan laddas in.
 
 
"Datorspecifika Utilities" är dom verktyg som följer med moderkortet på DVD-skivan eller finns att hämta på tillverkarens supportsida och i vissa fall är bra att ha installerat.
Tex. på många Asus moderkort finns något som heter Asus update som är ett verktyg för att automatiskt söka efter och hämta hem uppdaterade drivrutiner för moderkortets olika inbyggda funktioner och ny BIOS version i förekommande fall.
 
Finns ibland också något som heter Asus AU Suite som i sig består av ett flertal verktyg bl.a. för överklockning, men också för att styra chassi och CPU fläktar och även Bluetooth kommunikation med fjärrstyrning av datorn om moderkortet har stöd för detta.
Samt även monitor-program för att kontrollera temperaturer och olika spänningar inkl. loggfiler (om man aktiverar loggen) för att i efterhand ha möjlighet att se om det hänt något som påverkar systemets stabilitet, bra vid problem och felsökning.
Ytterligare ett verktyg är Asus PC Diagnostics som också är bra vid felsökning om man får problem.
 
MSI, GigaByte och andra moderkortstillverkare brukar ha mer eller mindre motsvarande verktyg eller "Utilities" som det brukar heta.
På laptop kan ibland dessa verktyg också innehålla program för inbyggd webbkamera och annat lullull som brukar finnas på dessa.
Men visst, man behöver inte installera alla dessa och vissa verktyg "utilities" är också helt onödiga, det är en bedömning man får göra från fall till fall.
 
Jag har uppdaterat och förtydligat lite i första inlägget punkterna 7 och 11 och i övrigt har detta fungerat bra för mig på alla dom installationer jag gjort på nybyggen, uppgraderingar och ominstallationer av operativsystemet.
Och det var mest för att hålla det enkelt; visst kan man specialisera det ännu mer, men då blir det bara mer krångel och jobbigare för den som skall följa detta.
 
Mvh :)
 
Ps. Tack för poängen förresten.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Ett förtydligande när det gäller Chipset s/w detta är alltså ingen drivrutin, men ofta så benämns detta felaktigt som en sådan t.o.m. på vissa moderkorts supportsidor i den kategorin.
 
Intel

The Intel Chipset Software Installation Utility (also known as the Intel® Chipset Device Software) is often called the chipset driver or chipset drivers, a common misconception.

What is a driver?
A driver is a program that allows a computer to communicate (or talk to) a piece of hardware. The Intel Chipset Software Installation Utility is not a driver and does not include drivers.

What is an INF?
An INF is a text file that gives the operating system information about a piece of hardware on the system. The current Intel Chipset Software Installation Utility gives the product name for the piece of hardware. This information allows the operating system to display the correct name for that piece of hardware in Device Manager.
inf_devmgr.jpg

 
 
Och här kommer det viktiga:
 

If a chipset is released well after an operating system, the INF allows the operating system to identify all the pieces of the chipset.

 
 
I korthet är Chipset i den betydelsen att det är något som skall installeras, ett program - märk skillanden, vars huvudsakliga uppgift är att namnge moderkortets hårdvaruenheter (som stöds av ett specifikt chipset tex. Intel Z68), vilket är av essentiell vikt för att överhuvudtaget rätt enheter skall kunna kännas igen och dess drivrutiner laddas till rätt enhet - för operativsystemets räkning.
 
Drivrutiner är kortfattat små styrprogram som sköter kommunikation mellan hårdvara och operativsystem och ger "styrkoder", eller om man så vill "instruktioner", till hur hårdvaran skall hanteras via dess inbyggda firmware.
Det är ingenting som ett användarprogram under Operativsystemet direkt råder på, där sker endast kommunikation dessa emellan med dess kommandon.

 

En drivrutin är nödvändig för att operativsystemet via dess överliggande program (tex. spel, etc.) överhuvudtaget skall kunna känna igen och tilldela en specifik enhet dessa kommandon och (via Firmware) tilldela grafikkort, hårddisk/SSD,  processor och annat på lägre hårdvarunivå att utföra dessa instruktioner.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Drivrutiner ingår aldrig i Chipset s/w

 

Text ..............

Den erfarenheten har jag! Det finns ett flertal äldre moderkort, i synnerhet med chipset från nVidia, där de bakat in drivrutinerna för nätverkskort, USB och SATA-kretsarna i Chipsetmjukvaran.

 

Ett bra exempel är denna tråd, där jag länkade till chipsetmjukvaran och drivrutinen för nätverkskortet, då jag har just denna sparad sedan några år tillbaka, som också föranledde en varning till mig då jag överträdde eForums regelverk genom den länkningen:

 

//eforum.idg.se/topic/342539-hitta-r%C3%A4tt-drivrutiner-till-n%C3%A4tverkskort/?do=findComment&comment=1613523

 

Drivrutinen för nätverkskortet finns inte att hämta separat utan är inbakad i "Chipsetdrivrutinen" eller chipsetmjukvaran.

 

Bärbara datorer har ofta en "chipsetdrivrutin" där just specifika drivrtuiner för kringhårdvaran är specialkonstruerad för just den modellen.

Således anser jag att drivrutiner mycket väl ingår i chipsetmjukvaran i många fall. ;)

 

Åge

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 months later...

Det är inte anspråk på att vara heltäckande, utan handlar mer om i vilka steg man bör utföra sina drivrutins och programinstallationer i samband med Windows 7/8 installation.

 

Kontrollera innan du börjar med Windows installationen; öppna BIOS Setup genom att trycka på Del, F10, F2, F1 eller Esc  tangenten (brukar stå på skärmen direkt vid uppstart) och kontrollera att hårddisken eller i synnerhet en SSD, om det är en SATA-disk är satt till AHCI-mode och inte IDE-mode (annat gäller för RAID-konfiguration).

Du får kolla bland setup menyerna och läsa i manualen.

 

Guide: Ren installation av Windows 7 (starta datorn från DVD-skivan)

Guide: Installera Windows 7/8 från ett USB-minne

 

Guide: Microsoft installera Windows 8

Guide: Microsoft Köra en ren installation av Windows 8

Guide: Uppgraderings- och installationsanvisningar för Windows 8

Guide: Buildeasapc.com - How to Install Windows 8

 

Detta är installationsordningen jag följer och endast bildskärm, mus och tangentbord inkopplad samt bara en disk (om man har flera interna så koppla ur övriga).

 

1. Installera Operativsystemet och starta om datorn.

2. Installera Chipset s/w och ev. starta om datorn om du uppmanas.

3. Kör Windows Update och starta om datorn efteråt.

4. Installera grafikdrivrutin samt övriga drivrutiner

5. Installera antivirus programmet ev. starta om.

6. Kör Windows update igen och ev. starta om datorn.

7. Installera datorspecifika verktyg (Utilities) tillhörande moderkortet - ett åt gången med omstart och test mellan varje.

8. Installera programvara och drivrutiner för skrivare/skanner/webbkamera som ansluts efteråt på uppmaning.

9. Installera dina övriga program - tyngre program endast ett åt gången med omstart.

10. Kör Windows update igen och ev. starta om datorn.

11. Ta en säkerhetskopia (backup).

12a. Skapa också en Windows 7 Systemreparationsskiva:

Start > i sökfältet skriv skapa > i listan som kommer upp klicka på Skapa en systemreparationsskiva => följ anvisningarna

12b.Skapa en Windows 8 Systemreparationsskiva:

Skapa en systemreparationsskiva obs. att detta gäller för alla datorer och modeller, oavsett att det står HP på sajten.

 

På så sätt brukar jag mycket sällan få problem och i så fall blir det enklare att lösa.

Punkt #2 och #4 ovan bör du ju ha på den medföljande cd-skivan till moderkortet eller hämta senaste från tillverkaren.

 

När du installerar dessa verktyg/Utilities samt dina program, så är det i regel en bra praxis att endast installera ett verktyg åt gången, starta om datorn och kontrollera att allt fungerar - sedan går man vidare med nästa program.

Annars är det upplagt för problem.

 

Dessutom blir det lite enklare att härleda vilket program det är som spökar och avinstallera detta tillsvidare och gå vidare med nästa. Det kan också vara så att det behövs göras en Windows uppdatering av någon kritisk Windows komponent för att installationen av ett visst program skall fungera smärtfritt.

 

  • För special med skapande av användarkonton osv. så kan säkert andra fylla på med dessa.
  • Har någon synpunkter på detta, så bara hojta till och fyll gärna på med tips.
  • Inga Windows installationsproblem i denna tråd; bättre att starta en ny tråd om sådant.

Mvh

 

[Edit] Jag har bytt plats på pkt. 3 och 5 eftersom jag funnit ut att det kan vara bättre att först köra Windows update innan installation av antivirusprogrammet.

Tack för ditt omfattande tips.  Nu gäller det bara att få tag i en platta, till rimligt pris, med W7. Nu är det så att jag också  har tankar på att ladda hem Linux, men jag har lyckats städa bort så mycket på HD:n att jag inte kommer åt Linux längre.

 

Jag utgår ifrån att jag kan väl inte ladda hem Linux på en annan dator och sedan föra över det till aktuell dator.

 

Oj det blev omständligt .

Lennart

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...