Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Problem med CD bränning - Dåliga skivor?


DePhaz

Recommended Posts

Hej.

 

En liten fråga bara.

 

Är det någon mer som har problem med att bränna musik på TDK CD-R High Capacity (40X 90Min 800MB).

 

Tidigare har jag använt Verbatim AZO CD-R (52X 80 Min 700MB) men den här gången testade jag ett nytt märke ("Min" sort fanns inte just i denna butik/kedja). Tänkte som sagt bränna några musikfiler vilka från början varit i formatet flv och mp4 men konverterats till wav, ett format som fungerar i de flesta av mina spelare. Ja, det är en slamkrypare men jag gör detta för att spela musiken i bilen eller i annan utrustning nutanför datorn. Jag är lite gammaldags och har inte köpt någon annan utrustning. Disskutioner om copyrigth får andra sköta.

 

Första bränningen gjordes i en gammal dator med gammal CD brännare. Min bärbara CD spelare tyckte inte om den alls och i bilen gick väl de första låtarna bra. Sedan blev det avbrott, error och annat. Min stereo (som egentligen också är en bilstereo) accepterade dock skivan. OK, tänkte jag, det blev väl fel på bränningen i "den gamle" och en ny skiva skapades i en nyare dator (brännaren sparsamt använd). CD skivan fungerar bra. Vilken hastighet som användes har jag glömt men jag drog ner farten i vart fall.

 

Eftersom det fanns ett par låtar till så gjorde jag en ny skiva i den nya datorn med musiken på USB sticka. Denna skiva fungerar inte i bärbar spelare och endast de första 3-4 går bra i bilen. Resultatet motsvarar alltså bränningen i den gamla datorn och nu användes en hastighet på 16X. Vill allstå nu försöka ta reda på om de skivor jag köpt är av dålig kvalitet. Med Verbatim skivorna brukar det fungera direkt utan problem (läs: problem med läsbarheten).

 

Skivorna har hanterats på rätt sätt, inte varit felaktiga (repor, skador etc) eller ens dammiga.

 

Extra info: Mina tidigare, fungerande, skivor har skapats med Realplyer under windows Vista, nu körde jag Brasero under Linux Mint/Ubuntu.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror 16X var den lägsta hastigheten men jag ska kolla upp det (den blir i så fall på fredag kväll eftersom datorn (Mint) måste kopplas in och ur igen, det är inte min huvuddator). Den maskin jag sitter på just nu har den gamla brännaren.

Link to comment
Share on other sites

Hej, det låter nästan som att du skulle se över om det inte finns någon uppdatering av din CD/DVD brännare. Det var vanligt tidigare att då det kom fler märken av CD-r/DVD-r, CD+R/DVD+R så fungerar inte alla skivorna innan man uppdaterat firmware för brännaren. Man får söka sig till fabrikörens hemsida för att söka efter ny firmware och sen flashar man om brännaren med ny firmware, Det kan vara ett problemet att ofta är installationsmodellen för att flasha gjord för att man ska använda Windows så du kan bli tvungen att tillfälligt flytta brännaren till en dator med Windows eller installera Windows systemet för att kunna flasha, det kanske inte går att flasha från ett Linux system det beror på hur proceduren ser ut, det är olika för olika brännare..

Link to comment
Share on other sites

Hmm, OK. Nå, det där klarar jag nog inte av att genomföra i alla fall. Det verkar vara för avancerat.

 

Glömde förresten att nämna att brännaren är relativt ny, den inköptes i december i fjol. Nå jag får göra ett försök till att bränna. Den här gången har jag flyttat filerna till datorn ifall det skulle blivit något fel med överföringen från USB. Resterande delar i datorn är gamla så det kanske fungerar lite dåligt.

 

Kikade förresten i Brasero. Det finns 2 hastigheter att välja på när man ska bränna audio CD och det är 16X och 24X. Så det finns tyvärr inte så mycket att välja på här.

Link to comment
Share on other sites

Om du skriver vad det är för brännare kanske någon kan hjälpa dig att kolla upp om det finns någon nyare firmware att uppdatera med.

Link to comment
Share on other sites

ImgBurn är ju ett populärt brännarprogram för Windows och fungerar även i Linuxmiljö. (under Wine)

 

Programmet är väl "tänkt" för imagefiler men det går bra bränna audio också.

Link to comment
Share on other sites

Ja, vad heter brännaren egentligen? På fronten står det "Super Write Master" tillägg "DVD multi recorder" och i så fall är det en Samsung.

 

Kikade lite på ImgBurn men tyckte inte det stod så mycket detaljer om det. Brasero var ju ett smidigt program eftersom det går att lägga pauser mellan låtarna. Bara att göra en lista med filer och sedan klicka in 2 sekunder paus mellan varje. Vad jag personligen tycker är konstigt är att inte alla filer blir dåliga, bara de som kommer efter 20 minuter (låt 4 till 5 och framåt) eller så.

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

Extra info: Mina tidigare, fungerande, skivor har skapats med Realplyer under windows Vista, nu körde jag Brasero under Linux Mint/Ubuntu.

Hej,

Jag måste fråga för att försöka bena ut vari problemet ligger i:

Vilket operativsystem gäller det?

Är det samma problem med olika operativsystem?

Finns det något som visar på samma fel oavsett brännarprogram?

 

 

Börja från början:

Om du har Windows > Högerklicka på Dator > välj Egenskaper > Enhetshanteraren > klicka så att du expanderar DVD-CD-ROM-Enheter > högerklicka på DVD/CD enheten > fliken Information > rullgardinslisten välj "Maskinvaru-ID" => Vad står det på första raden

Link to comment
Share on other sites

Den maskin jag använder vid bränning kör Linux Mint 13 och de kommandon som nämndes hittas inte av Terminalen.

 

Ber om ursäkt att jag rör till det lite Flyfisherman men jag ville bara ta med lite information. Vi tar det från början:

 

Jag har brännt skivor under Windows och lyckats utan ljudproblem. Nu på senare år har jag övergått till att köra Linux och Ubuntu (2 olika maskiner). Eftersom brännaren i min Ubuntumaskin är gammal så fick jag försöka bränna i min Mint maskin istället. Men då fick jag problem med läsbarheten. Jag sitter på denna maskin just nu och kan därför kontrollera med Disk Utility. Här står följande om CD/DVD drive:

 

Model: TSSTcorp TSSTcorp CDDVDW SH-224BB

Firmware version: SB00

Location: Port 2 of SATA Host adapter

Device: /dev/sr0

Link to comment
Share on other sites

Här hämta du och installera dom gstreamer-pluggarna jag menade:

 

1. http://community.lin...10-plugins-ugly

 

2. http://community.lin....10-plugins-bad

 

Enligt datorn är paketen redan installerade. Det säger i vart fall meddelandet jag får upp. Problemet är att jag inte vet om de kom med bland uppdateringarna jag gjorde igår. Nå, jag får väl göra en CD och testa hur det går.

Link to comment
Share on other sites

Om du har dom pluggarna redan installerade och det fortfarande inte fungerar så tror jag att du är tvungen att uppdatera firmware i brännaren, att man uppdaterar firmware betyder även att felaktigheter har hittats och rättats till mjukvarumässigt direkt i brännarn, det behöver alltså inte bara vara för att nya skivmärken ska fungera.. Om brännaren är rätt ny är det särskilt viktigt att man har den senaste firmwaren som finns..

Link to comment
Share on other sites

Brännde tidigare en CD och testade den i en bärbar enhet. När Cd spelaren väl bestämde sig för att läsa korrekt (ibland får den problem med köpta skivor också) så fungerar den bra. Har nu kört skivan ett par gånger och då blir nästa test i bilen i morgon. Håller tummar och tår.

Link to comment
Share on other sites

Jo, det gick bra att bränna. Men efter drygt 2 dagar (!) och cirka 3 lyssningar upptäckte jag ett "hack" i uppspelningen vilket inte hade funnits där förut :angry: . Skivan hade med andra ord förändrats efter en tid i bilens CD spelare. Lyssnade om på låten och upptäckte samma sak så det är ett fel. Under den tid som gått har bilen tidvis stått parkerad utomhus men eftersom vi har haft dåligt väder har tempen max överskridit 40 grader. Har haft "hembrända" skivor som vistats i en bastuvarm bil (70+ eller mer) utan att krångla. Detta var Verbatim skivor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...