Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Återställa filer i partition


Proea

Rekommendera Poster

Jag återställde min dator igår då den kraschade, så den gamla partitionen har jag skrivit över så att säga, med en helt ny. Jag kunde inte komma in i Windows och spara alla mina filer, så jag undrar nu om det finns något program eller liknande som kan återställa alla filer man hade innan man återställde/skrev över den gamla partitionen?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Eftersom du har återställt ditt Windows till leveransskick eller gjort en ny partition med allt, så har du tyvärr minimerat möjligheten att kunna återställa dina gamla filer.

 

Är dom så pass viktiga så ser jag nog bara möjligheten att försöka ta hjälp av något proffs, och se om dom kan återskapa något.

Och då handlar det om att man får skicka in sin hårddisk till något sådant företag, så gör dom ett tappert försök.

 

Ibas är ett välkänt sådant som kan, men det är tyvärr inte gratis, sen vad dom kan göra, finns det inte någon garanti på heller.

 

Ahlberg Data är en annan.

 

Infosystems är lite billigare, men vad dom kan göra vet jag inte.

 

Man får kontakta dom och fråga helt enkelt.

 

Det finns andra också, enklast är att googla, så hittar man flera företag.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag håller med Laso, men om du trots allt vill pröva med att hitta filer på egen hand:

 

För det första använd inte den hårddisken något mer, för ju mer den används desto större sannolikhet att de filer du vill rädda blir överskrivna och därmed inte går att rädda. Flytta i stället över hårddisken till en annan dator som extra hårddisk.

 

Ett gratis filräddningsprogram: http://www.piriform.com/recuva

Tre gratis som IDG har testat: http://www.idg.se/2.1085/1.141401

Ibas rekommendation (återställer bara en fil gratis, men man kan se allt vad den kan återställa): http://www.ibas.se/ontrack-datarecovery/easyrecovery/

Ett tips till på betalprogram: http://www.idg.se/2.1085/1.205239/dataaterstallning-for-den-efterkloke http://www.stellarinfo.com/

 

För framtiden:

Tänk på att alltid ha viktiga filer på minst två ställen, en hårddisk kan alltid gå sönder.

Det går att flytta över en hårddisk till en annan dator för att rädda filer innan en ominstallation eller gör så här: http://www.idg.se/2.1085/1.458715/sa-raddar-du-filer-fran-din-kraschade-pc

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Okej, tack för svar. Jag ska påminna mig själv att lägga över viktiga filer minst 1 gång i veckan i min externa hårddisk. Men det finns alltså program som kan återställa filer/dokument/bilder osv. på en partition som man har tagit bort/skrivit över med en ny partition? Har långa viktiga dokument som jg verkligen vill ha tillbaka. Undrar hur pålitliga dessa program är?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det finns två typer av program, som kan återställa filer. Dels dataåtervinningsprogram och kriminaltekniska program. Dataåtervinningsprogrammen är filsystemspecifika och kan även rädda metadata om inte filtabellen eller dess säkerhetskopia är överskriven. Kriminaltekniska är oberoende av filsystem. Överslrivna filer går inte att återställa till rimlig kostnad. Fragmenterade filer är ofta omöjliga att helt återställa. Bra gratisprogram (foremost, Photorec) finns på SystemRescueCD. SystemRescueCD är en linuxbaserad live-CD. http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Men återigen, att dessa dataåtervinningsprogram som man använder själv verkligen ska lyckas, är tyvärr inte så troligt eftersom du återställt ditt Windows med en ny partition eller gjort en fabriksåterställning, men visst är det okej att testa, men för varje gång du gör något med din hårddisk utan att lyckas, så blir möjligheten att kunna rädda något mindre och mindre, för varje gång.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Recuva och likandne program fungerar inte, den söker bara borttagna filer på nuvarande partition, inte från förra partitionen. Finns väl bara betaltjänster/program som kan återställa filer från den förra partitionen som jag skrev över?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Är inte den nuvarande och den förra partitionen samma sak, dvs tar upp samma del av hårddisken?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Du behöver ett kriminaltekniskt program som t.ex. foremost. Eftersom du skapat ett nytt filsystem och installerat Windows så är den gamla filtabellen överskriven. Dataåtervinnungsprogam behöver tabellen för att hitta och kunna återställa filerna. Filerna skall alltid återställas till en annan disk och OS:et måste också ligga på en annan disk, USB-minne eller CD/DVD. Ingenting får skrivas till disken. Helst skall man först göra en avbild av disken och sedan arbeta med avbilden. Om disken inte är felfri måste man använda en avbild.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...