Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
Sand89

Släckt skärm + blinkningar som tyder på BIOS-problem

Rekommendera Poster

Postad (redigerade)

Hej allesammans! Hoppas ni haft en härlig jul & en bra start på det nya året!

 

Jag har en bärbar dator, en snart 3 år gammal (säkert rätt så dammig) Compaq HP Presario CQ61-316SO Notebook, som tyvärr inte längre vill starta som den bör. Lyckligtvis har jag en till dator som jag använder för att skriva detta.

 

Jag satt och surfade och använde datorn som vanligt, inga problem. Plötsligt fick jag upp ett fönster om att Windows är i ett kritiskt läge och att datorn automatiskt kommer att startas om inom 1 minut (överhettad?). Datorn stängde av sig men vill nu inte längre starta upp. När jag trycker på strömknappen startar fläktarna upp och går helt normalt, men skärmen är och förblir släckt och lamporna vid CAPS & NUM blinkar 2 gånger, sen paus, osv, osv, vilket tyder på problem med BIOS enligt HP:s hemsida.

 

Jag har kikat runt på nätet efter hjälp och läste då att man kan hämta BIOS-filer (flasha?) från datorn i frågas produktsida på nätet (jag hittade två filer) och köra igång dom filerna (i en fungerande dator) och sen kopiera från mappen filerna hamnade i, döpa om dom och lägga dom på ett USB-minne och sen starta den icke-fungerande datorn med det USB-minnet i, samtidigt som man håller inne windowstangenten + B samtidigt. Men det gav tyvärr ingen effekt, jag hör inga pip, vilket jag läste att man skulle höra och att det skulle tyda på att datorn är inne i USB-minnet och letar efter rätt filer.

 

Jag har även försökt starta datorn med recovery-skivor jag har, men utan resultat. Att trycka på windowstangenten + B i samband med detta hjälpte inte heller.

 

Jag har kontaktat HP angående detta och de föreslår felsökning och/eller service vilket kommer hamna på mellan 2000-5000 kr vilket jag inte är intresserad av... Men jag skulle gärna vilja komma åt filerna på datorn, såklart, det är det viktigaste, om det absolut inte går att få igång den igen dvs.. Killen på HP nämnde något om att plocka ut hårddisken och använda den som slav.

 

Är inte så duktig på allt det här, så jag tar tacksamt emot alla tips, tankar och råd! TACK! Ta hand om er! =)

//MVH//

Redigerad av Sand89

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Oavsett om du skickar iväg den på service eller ej bör du som första steg rädda det som räddas kan från hårddisken.

 

Brukar vara ganska enkelt att ta ut disken, finns under en lucka på undersidan på datorn. Bara att öppna och lite försiktigt koppla loss den.

 

Om du har en stationär dator är det likaså en enkel sak att ansluta den internt i denna. Om inte finns det gott om enkla chassin eller liknande som du kan använda för att koppa till dator via USB eller e-sata.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Annars finns ju adapters SATA/IDE till USB om du vill köra den mot en extern USB-port istället.

Komplett 230:- http://www.komplett....sku=344906#info

Conrad 195:- http://www.conrad.se...3ef1cde9%2Fmd5}

 

Inet 281:- http://www.inet.se/a...-5-adapterkabel

Webbhallen 279:- http://www.webhallen...l_drive_adapter

Cable Wolrd 149:- http://www.cableworl...A%2FIDE+adapter

Alina Systems 295:- http://www.alina.se/...r=qs&T2=SATA-61

I länkarna är alla utom Conrads och Kompletts exakt samma modell från Deltaco (vad jag kunnat se) - priset skiljer.

Obs. priserna är idag när jag skrev detta.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Oavsett

Hej! Stort tack Monshi för dina råd! Jag har nu försiktigt plockat ut hårddisken och ska kika runt efter ett chassi/kabinett. =) Ha det bra!

 

 

Annars
Itsajten

Hej! Tack så jättemycket Flyfisherman & ignils678 för länkarna! Då vet jag vad jag letar efter. =) Jag kollade med netonnet som jag handlar hos oftast, och hittade då den här som verkar bra, vad tror ni? http://www.netonnet.se/art/dator/lagring/intern-harddisk/harddiskkabinett/andersson-hde20charcoalgray/165111.6250/

 

Ha det finfint!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...