Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

SSD-disk kompatibilitet


Crille_

Rekommendera Poster

Hej!

 

Jag känner att det är dags att prova på en SSD-disk till min snart två år gamla dator, men det var många år sedan som jag plockade med datorer och känner att jag inte längre hänger med i utvecklingen som jag en gång gjorde.

 

De funderingar jag har är dels vad som avgör om en SSD-disk är kompatibel med ett moderkort, om det krävs några speciella egenskaper? Detta är mitt moderkort.

 

Sen kommer vi till hårddisken. Är en disk för runt tusenlappen något att satsa på eller krävs det en dyrare modell för att det ska vara värt investeringen? Jag kan ju tillägga att jag väldigt sällan spelar spel, förutom en period på senhösten när football manager kommer ut, om det nu har någon betydelse.

 

Trevlig helg!

Crille

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Just nu får du en Samsung SSD 830 på 128GB för under 800:-

http://www.prisjakt....kt.php?p=974936

Alt.256GB för under 1400:-

http://www.prisjakt....kt.php?p=974937

 

Dessa är kända för mycket hög tillförlitlighet och fått bra betyg i tester. http://www.anandtech.com/show/4863/the-samsung-ssd-830-review

 

Och ja, dessa skall passa på ditt moderkort, men se till att du kontrollerar i BIOS att SATA mode är satt till AHCI - ger bättre prestanda och fungerar bättre än IDE mode.

Dessutom skall du ansluta SSD på SATA 600 (SATA 6Gbit/s) porten.

 

Då behöver du inte ha så våldsam hårddisk och en billig sådan räcker långt tex. för att lagra musik, filmer, bilder och annat på.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du har ett moderkort som använder Marvell 9128 chip för sata 6.0 GB/s anslutningen som du skall använda till din SSD-disk för att uppnå max prestanda. Tyvärr är den inte lika effektiv som Intels chip och du kommer aldig att uppnå de fantastiska värden beträffande SSD-diskens read/write-hastighet som tillverkarna av SSD-disken anger som dess maximala. Hur som helst så kommer du ändå att märka stor skillnad jämfört med den gamla mekaniska hårddisken.

Vettigt är också att välja en av Samsungs SSD-diskar som inte använder Sandforcebaserade kontrollkretsar utan Samsungs egna kontrollkretsar.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.×
×
  • Skapa nytt...