Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
WinGuider.se

TIPS! HUR NI HINDRAR SMITTOR FRÅN ATT LÅSA ER DATOR!

Rekommendera Poster

Det är just för liknande händelser (som de i tråden om "polisTrojanen") som man alltid skall ha ett separat Adminkonto på datorn (T.ex. Dator-admin) och sedan ha vanliga användarkonton till datorns användare.

 

Varför vanliga användarkonton När UAC finns?

Enkelt. Ett konto som har adminbehörigheter har rätt att göra så många saker som smittor kräver för att smittorna och deras "återstartsfunktion" (Den som ser till att smittan aktiveras varje gång datorn startas oavsätt VEM som loggar in!)

 

Loggar du in som admin så tillåter du därmed den smitta som din dator drabbas av att göra så mycket mer, utan att UAC varnar! Du bjuder med andra ord smittan på möjligheten att göra mycket mer än den annars borde få göra. Som t.ex. att injicera skadlig kod till en systemprocess (är du vanlig användare tillåts inte smittan att injicera denna kod då du inte har adminbehörighet!)

 

OBS! detta är endast ETT (1) exempel!

 

Summan av kardemumman är att det blir lättare att rensa smittor då dessa inte tillåtits "bita sig fast" i er dators system.

 

Hade ni som drabbats av div. smittor gjort så från första början så hade ni enkelt Startat om datorn i felsäkert läge, loggat in med ert dator-adminkonto och via dess behörigheter raderat eller döpt om filändelsen på de exe-filer ni finner i er normala profils AppData-mapp. (Ni bör ändra utforskaren till att visa dolda filer & mappar samt systemfiler)

 

Sedan bör ni uppdatera ert virusskydd och göra en fullständig avsökning av datorn.

Komplettera ev. med ytterligare an avsökning med annat verktyg t.ex.:

http://www.f-secure....easy-clean-beta (Det är bara ett av många, ni väljer vilket ni vill använda!)

 

 

Säkerhet handlar inte om att använda program X eller program Y (eller vilka länkar man klickar på eller liknande)

Säkerhet handlar om att ha en Starkt skyddad grund att stå på som kompletteras med ett virusskydd!

 

Denna starkt skyddade grund utgörs bl.a. av att logga in som användare och ha ett separat Adminkonto, helst med ett säkert lösenord!

 

Ett säkert lösenord skapas t.ex. av att man hittar på en mening med minst 8 ord, Därefter skriver man in 1:a tecknet i varje ord i meningen som lösenord.

 

Då får man automatiskt upp en UAC-inloggning varje gång Administrativa behörigheter verkligen behövs! (och det är inte så ofta!)

Dessutom hindrar detta obehöriga (folk som lånar datorn, gäster och opportunister som sätter sig vid er dator när ni lämnar dom ensamma en stund mfl). från att ändra systeminställningar samt installera oönskade program eller annat som ställer till det för er som normalt använder datorn!

 

:)

Redigerad av WinGuider.se

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...