Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Optisk kabel eller HDMI?


Daniel H

Recommended Posts

Hej!

Har köpt en projektor nu och ett bluray-sorroundsystem. jag har tänkt att koppla blurayspelaren med projektorn med en HDMI-kabel. Kabeln som jag tänkte koppla mellan blurayspelaren och högtalarna tänkte jag koppla in med en optisk kabel för ljudöverföring, en s.k. toslink-toslink. Min fråga är om detta är bäst eller borde jag ha en HDMI-kabel här också? Jag har ingen separat reciever utan blurayspelaren har en liten reciever i sig men killen som jag pratade med på supporten sa att det behövdes en kabel mellan bluray och högtalare så jag vet inte helt säkert själv än, jag väntar på sakerna fortfarande.

 

Någon som kan ge mig ett bra svar om det är fullt tillräckligt med den optiska kabeln eller om jag borde ha köpt HDMI? Jag kan byta om det skulle vara så.

 

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Om du kopplar HDMI via din bluray kan du få upp menyerna från denna ovanpå TV-bilden på din TV eller projekter, ja dit du kopplar vidare HDMI-kabeln.

 

Om du kopplar med toslink får du bara över ljudet och ingen grafik kan då läggas på av bluray-spelaren.

Ljudkvalitén blir densamma

jag rekommenderar HDMI om det är möjligt, ger ett enklare handhavande helt enkelt.

Link to comment
Share on other sites

Tack Monshi!

 

HDMI är nog enklast i alla lägen men nu behövde jag ju ingen bild mellan blurayspelaren och högtalarna, det är just ljudet det var frågan om. Mellan bluray:en och projektorn skall jag ha HDMI. Min fråga var just om det blir någon skillnad på LJUDET om jag använder toslink för högtalarna och blurayspelaren? Om jag ändå förstod svaret rätt så blir ljudet det samma så då är det alltså helt okej att jag använder den optiska kabeln för ljudöverföring? Eller är det ändå någon som skulle säga att HDMI är bäst i alla lägen och i så fall varför?

Link to comment
Share on other sites

Ljudet är digitalt, exakt detsamma, oavsett om du använder HDMI eller toslink.

 

Fast vänta, jag läser din fråga igen. Mellan högtalare och bluray?

har du skrivit rätt?

Däremellan finns det väl redan kablar, vanliga högtalarkablar?

 

Mitt svar var menat som svar på frågan

"Har digitalbox, hemmabio och projektor, hur koppla"

Om hemmabion, din bluary, tar HDMI in och projektorn/din bildvisare även har HDMI in är det en fördel att använda HDMI iochmed att hemmabion då kan lägga på grafik, som volym, källa, ljudstandard osv på bilden.

 

kanske vi ska börja om från början med vad du har och vad du vill uppnå.

Link to comment
Share on other sites

Hej! Ja skall sanningen fram så är jag inte helt säker vad jag frågar om. Jag tycker också att kablar borde ingå men allt gör tydligen inte det. Jag har inte fått grejerna än. När jag ringde Netonnet för att få information om produkterna så sa han att HDMI-kabel mellan projektor och bluray inte ingår, det måste jag köpa till så jag bestämde mig för en sådan på 10 m. Jag måste också, enligt honom ha en kabel för ljudutrustningen. Där fanns både optisk kabel och HDMI. Han tyckte att det sistnämnda var enklast. Men efteråt så beställde jag en optisk kabel i alla fall, priset är mycket billigare. Jag tror han menade att kabeln skulle vara mellan blurayspelaren och recievern. Fast bluray:en har ju en reciever inbyggd. Kanske måste koppla den ändå? Men om om min fråga är då: fungerar toslink likabra som HDMI för att koppla blurayspelaren och recievern, för ljudets skull? Jag antar att jag redan fått svar men kan jag få en bekräftelse på detta?

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Skriv upp här vad du har beställt och vad du har så ska du se att vi nog kan knåpa ihop vilka kablar du behöver och var.

 

Länka gärna till produkterna på Prisjakt eller annan hemsida.

Link to comment
Share on other sites

Hej igen!

 

Det jag har köpt är följande:

 

Projektor:

http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/projektor-och-duk/hemmabioprojektor/optoma-hd67n/146678.3122/

 

Hemmabiosurroundet:

http://www.netonnet.se/art/ljud-och-musik/hemmabio/51-hemmabiosystem/med-blu-ray/philips-hts5561/164781.4949/

 

HDMI-kabeln:

http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/kabel-och-kontakt/hdmi/hdmi-kabel/bynetonnet-hdmi-hdmi10m/147790.4300/

 

Optisk kabel:

http://www.netonnet.se/art/koppla-och-anslut/optisk-kabel/bynetonnet-opticaltoslink-toslink15m/146969.5508/

 

Jag länkar också till samma surroundsystem på prisjakt om det kan vara till någon hjälp:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=880351

 

Hoppas att detta löser något. Det är som jag förstår det en fråga som handlar om kontakten mellan blurayspelaren och recievern. De övriga högtalarkablarna, de som går till varje högtalare, de ingår så det är inte om dem jag frågar om.

 

Mvh och tacksam för svar.

 

Daniel

Link to comment
Share on other sites

Okej, men har du

 

1: någon TV, dvs annan bildvisare

2: Någon annan källa till bild exempelvis en digitalmottagare?

 

Tittar på din hemmabio. Denna har inte HDMI in, det kan du glömma. Den har en HDMI ut.

Vill du föra in ljud i denna blir det med andra ord via toslink.

Om du spelar upp en film i spelaren behövs inga mer kablar än en för bild till din projektor. Kablage till högtalare finns givetvis med i hemmabion.

 

Men som sagt, har du en digitalbox eller TV du vill ansluta till hemmabion?

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Ja, men inte än. Det kommer. Vi har tänkt att skaffa parabolTV så en box kommer att behöva kopplas in. Vi har ju redan nu en bärbar dator som vi gärna (tillfälligt) kopplar in. Den har en HDMI-kontakt. Om det är en in- eller utkontakt vet jag inte men det borde väl vara en HDMI-ut om jag gissar rätt?

 

/Daniel

Link to comment
Share on other sites

HDMI är i princip enbart ut. På hemmabioanläggningar kan det finnas HDMI-växlar eller enstaka in-gångar som hemmabion, i enklaste fall, kan lägga på grafik på eller, i mer avancerade fall, skala om.

 

Nåja, om du inte har någon annan ljud- och bildkälla idag behöver du inget annat än en HDMI för att koppla in projektorn.

 

Vill du koppla in annan källa med ljud får du ansluta denna med koax, optiskt eller analog RCA. Någon möjlighet för hemmabion att ta emot en bild finns inte, utan bildkällan får du ansluta till din visare, din projektor.

 

Dvs om du ska titta på en film från hemmabion:

Koppla HDMI från hemmabio till projektor.

 

Om du ska titta på film från datorn

Koppla HDMI från dator till projektor (alternativt VGA) samt digitalt ljud, via koax eller optiskt, till hemmabion.

 

Koppa in digitalbox:

HDMI till projektor, koax/optiskt till hemmabio.

 

Inte helt enkelt med andra ord.

Link to comment
Share on other sites

Hej Monshi!

Nej, det kanske inte är helt lätt men jag tycker att jag har fått en hel del kött på benen. Då lär jag ha nytta av min optiska kabel ändå. Om jag förstår dig rätt så behöver jag inget mer om jag bara skall kolla på film från blurayspelaren till projektorn, endast en HDMI-kabel emellan? Den optiska/toslinken använder jag om jag skall koppla in vår dator eller en digitalbox och då endast för ljudets skull. Bilden löser sig genom att jag kopplar HDMI mellan datorn/digitalboxen om jag skall titta från dem. Då har jag väl förstått det rätt, eller?

 

Mvh

Daniel

Link to comment
Share on other sites

Ja, just det, det tänkte jag ju inte på. Jag sitter inte hemma nu när jag skriver detta så jag kan inte kolla men om datorn inte har för toslink ut är det då högtalarutgången på 3,5" som gäller då?

Link to comment
Share on other sites

de flesta moderna datorer har digitalt ljud ut på ena eller andra viset. Stationära ivartfall. Om nu inte det finns är det stereopropp som gäller, 3,5 mm är väl den?

Sedan tycks det som att du kan välja att ansluta denna via RCA eller som stereopropp i hemmabion.

Men bäst ljud blir det om datorn kan ge digitalt ljud ut.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar.

 

Jag skall hem och kolla. Datorn,det är en bärbar i det här fallet är ny, köpt för ca 1 månads sedan eller lite drygt. Ursäkta en lite kort fråga: Du skriver att jag kan koppla den via RCA. Vad betyder det, RCA?

 

Mvh

Daniel

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...