Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll
CableGuy_SWE

Starta installationsval från USB

Rekommendera Poster

CableGuy_SWE

Hej! Hoppas någon har ideér på hur jag ska göra, eller kanske t.o.m. har gjort detta förrut!

 

Jag vill alltså göra en USB-sticka eller hårddisk bootbar och sedan få fram en meny (gärna som man själv kan skriva och lägga upp nån bild) där man sen kan välja om man vill köra en installation av något operativsystemen, eller helt enkelt bara starta t.ex. Ultimate BootCD eller nåt annat backup/virusrensnings/felsöknings-verktyg.

 

Det borde gå snabbare att installera från USB, dessutom finns det idag inte ens DVD-enhet i flera mindre bärbara datorer.

 

Jag har flera ideér:

 

 

Alt. 1:

Endast ha en partition med bootfiler inklusive nån meny i startfiler (t.ex. autoexec.bat och config.sys) där jag sen lägger ner CD-strukturerna från skivorna i olika kataloger och sen genom val i menyn hänvisar vidare. Jag vet inte hur det operativ som laddats i RAM beter sig när den kommer till en katalog och ska installera nåt annat operativ.

Är detta ens möjligt???

 

 

Alt. 2:

Skapa en liten partition likt en sån man har på hårddisken om man har flera olika os installerat. I detta fall gäller det ju installationer, men det borde fungera på liknande sätt. Sen skapa ett antal olika partitioner där man lägger ett os på varje partition.

Då kommer frågan, ska det vara primära eller utökade partitioner, vilka filsystem är att föredra på bootpartitionen, respektive installationspartitionerna? Går det att själv skapa CDFS (har haft usb-stickor som innehåller CDFS) och är detta att föredra?

Sen kommmer nästa fråga hur gör man när menyn sen ska byta partition vid omstart t.ex. Kommer den då att starta på installationspartitionen eller köra bootmeny-partitionen igen?

Jag anar att detta är ett bättre alternativ än alt1, eftersom man du kan köra över DVD-innehållet samt dess bootdel med nåt SYS-kommando eller använda manuell kloning i Acronis.

 

 

Alt.3:

Det finns mängder med program att använda som gör detta. Har testat ett antal men inte fått det att fungera med flera os på en usb-enhet. Har testat med YUMI bl.a. men vid installation så blir det fel, den behöver drivrutiner för cd/dvd-enhet och sådana fel. I guiderna verkar det så lätt, men när man själv gör exakt likadant så blir resultatet bara fel än så länge.

 

 

Hoppas att någon har bra ideér om detta. Det borde ju kunna spara lite tid om man kan ha allt detta samlat på en USB-enhet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu×
×
  • Skapa nytt...