Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Guide - Ändra från SATA IDE mode till AHCI mode efter Windows 7 installation


Flyfisherman

Recommended Posts

Ändra från SATA IDE mode till AHCI mode efter Windows 7 installation

Guiden vänder sig till dig som har SATA hårddisk(ar) och redan har Windows installerat och efteråt upptäcker att inställningen i BIOS för SATA mode är satt till IDE mode, utan att behöva ominstallera sitt Windows.

 

Visserligen fungerar Windows i alla fall, men prestandan och vissa energisparfunktioner som rör hårddiskarna kommer att fungera sämre under IDE mode.

 

Guiden är gjord med tanke på Windows 7 och fr.o.m. punkt 12 nedan förutsätts att du har hämtat hem senaste SATA AHCI drivrutinen från dator eller moderkortstillverkarens supportsida.

Det är ej nödvändigt och Microsoft SATA AHCI drivrutin kommer att fungera ändå, i så fall slutar guiden med punkt 11.

 

Gör dig familjär om hur du kommer in i BIOS Setup meny och hittar inställningen för SATA mode innan du påbörjar något, men ändra ingenting.

 

Synpunkter om ändringar eller förbättringar och annat som rör guiden kan ni gärna skriva inlägg om, men inga övriga problem i denna tråd, då är det bättre att starta en ny tråd med tydlig rubrik.

 

Stäng alla öppna program utom guiden som du kan ha öppen i ett fönster bredvid.

 

Med detta ur vägen sätter vi igång.

 

1. Skapa en återställningspunkt, ifall något går fel så kan du välja att återställa datorn till en tidigare fungerande tidpunkt och konfiguration genom att trycka F8 upprepade gånger under uppstarten av datorn

.

Start > i sökfältet skriv skapa > i listan som kommer upp klicka på Skapa en återställningspunkt > klicka på Skapa > skriv något lämpligt i rutan och klicka Skapa => så skapas en återställningspunkt. Sedan stänger du ned detta verktyg.

 

post-73434-0-11452900-1328388451_thumb.png

 

post-73434-0-39120700-1328388451_thumb.png

 

post-73434-0-60035200-1328388451_thumb.png

post-73434-0-82971300-1328388451_thumb.png

 

2. Tryck på Windowstangenten med flaggan (sitter mellan [CTRL] och [Alt] till vänster) och [R] tangenten.

[Win] + [R]

 

Eller

Klicka Start post-73434-0-09664300-1328445928_thumb.png > i sökfältet skriv kör och [Enter]

post-73434-0-64077000-1328446487_thumb.png

 

3. I rutan som kommer upp skriver du regedit och sedan klickar OK

post-73434-0-09679200-1328388452_thumb.png

 

4. Svara Ja/Yes på frågan från UAC

 

5. I Registereditorn så letar du reda på:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci

 

Då börjar du med att expandera följande som representerar sökvägen till ovanstående.

post-73434-0-42419900-1328388452_thumb.png

 

6. Fortsätt att scrolla ned i listan under services tills du kommer till msahci i vänstra fönstret och klickar på denna (viktigt att du klickar och markerar till vänster först), sedan i högra fönstret dubbelklickar du på Start

post-73434-0-74566100-1328388452_thumb.png

 

7. Du har nu ett värde i rutan som är 3. Detta ändrar du till 0 och klickar OK

post-73434-0-95047200-1328388452_thumb.png

 

8. Stäng Registereditorn och stäng sedan av datorn helt på normalt sätt.

 

9. Starta datorn och tryck [Del] eller [F2] eller [F1] eller [Esc] för att komma in i BIOS Setup.

Det varierar på olika datorer och brukar stå på skärmen direkt när man startar datorn, annars konsultera instruktionsboken/manualen.

 

I BIOS Setup letar du reda på inställningen för SATA mode och ändra detta från IDE till SATA AHCI mode, därefter sparar du ändringarna och går ur.

 

Exempel på mitt ASUS moderkorts BIOS Setup under Advanced men kan se olika ut på olika moderkort.

post-73434-0-70256600-1328388934_thumb.png

 

10. Windows startar och kommer att installera en ny drivrutin SATA (AHCI) och då kommer det upp ett meddelande att du måste starta om datorn, bara följ anvisningarna på skärmen.

 

11. Öppna Enhetshanteraren: Klicka på Start > i sökfältet skriv enhets > i listan som kommer upp klickar du på Enhetshanteraren > expandera IDE ATA/ATAPI-Styrenheter och kontrollera vilken drivrutin som är laddad.

Är det nu Microsoft SATA AHCI Controller så är allt frid och fröjd!

Här slutar guiden, men om du vill så kan du gå vidare med pkt.12.

 

12. Nu kan du testa att installera den moderkorts specifika SATA AHCI drivrutinen som du tidigare hämtat från dator/moderkortstillverkaren och i mitt exempel har jag Intel men motsvarande finns för AMD.

Intel Rapid Storage Technology for SATA RAID and AHCI mode.

 

Svara Ja/Yes på frågan från UAC kontrollen och du kommer att uppmanas att starta om datorn.

 

13. Kontrollera i Enhetshanteraren om du nu har Intels SATA AHCI drivrutin eller motsvarande om du har ett AMD moderkort.

post-73434-0-13873400-1328388453_thumb.png

 

14. Allt skall nu vara Ok.

 

Lycka till. :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Toppen. Jag provade lite snabbt i helgen att ändra från ide-mode till ahci. Men datorn blåskärmade så fort den kom igång. Antagligen pga jag inte ändrat några inställningar i Windows innan.

 

Men varför kan jag inte se bilderna du laddat upp för? Jag får ett meddelande om att jag inte har rättigheter att titta på dem.

Link to comment
Share on other sites

Men varför kan jag inte se bilderna du laddat upp för? Jag får ett meddelande om att jag inte har rättigheter att titta på dem.

Jag har nu ändrat en inställning för denna avdelning. Kan du se bilderna nu?

Link to comment
Share on other sites

By the way, en snabb kommentar till feskargubben. Varför trycka start och skriva Kör i textboxen? Eventuellt finns inte kör som standardval i startmenyn längre (jag har den, vet inte om jag lade dit den själv) så går det precis lika bra att skriva regedit direkt i textrutan.

Link to comment
Share on other sites

Det finns flera olika vägar till att kunna starta registereditorn och jag har visat på två sätt som jag verifierat.

 

Btw. funkar guiden i övrigt så du fått till det?

 

Ett tips:

Om man har en SSD så kan jag rekommendera att man efteråt gör en ny Prestanda Index.

 

Start > i sökfältet skriv prestanda > i listan som kommer upp väljer du Prestandainformation och verktyg > till höger en bit ned klickar du på Utvärderar => så körs en komplett prestandaindexering, för det kan vara några saker som ställs in i operativsystemet för att maximera prestanda med SSD.

Fast detta känns ju också igen vid en nyinstallation av Windows på en SSD.

 

Mvh :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Btw. funkar guiden i övrigt så du fått till det?
Jag har inte hunnit testa än. Jag har ett litet projekt jag vill bli klar med innan jag ställer till med allt för mycket i datorn :-D
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Jag följde guiden och det verkar ha fungerat. Dock har två frågeställningar dykt upp i samband med detta.

 

1. Varför dyker mina fasta hårddiskar upp under mata-ut hårdvara menyn för? Den där menyn man knappar på när man vill mata ut en usb-pinne eller liknande.

 

2. Min dvd-spelare verkar bete sig lite knasigt. Den låter BRRRRHRHRHHR när den växlar lager. Och när jag tryckte eject så snurrade fortfarande skivan när släden kom ut. Exakt om det beror på ahci eller inte har jag svårt att sätta fingret på. Men är det troligt att det hänger ihop?

Link to comment
Share on other sites

Flyfisherman

1. En fråga: vilken SATA AHCI drivrutin kör du med?

 

Microsoft Generic SATA/AHCI driver kan orsaka detta fenomen och det är inget som gör något, mer än att det är irriterande att ikonen 'Säker borttagning av maskinvara' dyker upp för interna SATA diskar.

 

Trolig orsak är att diskarna klarar 'hot swap' eller 'hot plug' fast i.o.f. mina gör det och detta är "enabled" i BIOS, men dyker inte upp i 'Säker borttagning av maskinvara' men så använder jag Intels IRST RAID och SATA/AHCI drivrutin.

 

  • Kontrollera i BIOS > SATA configuration, har du detta prova att sätta SATA disc 'Hot Plug' to Disable för respektive SATA-port, för detta är ju ingenting du kommer att använda för att plocka ur interna diskarna med. Främst för E-SATA diskar.

  • Fungerar inte ovanstående med tillverkarens uppdaterade SATA/AHCI drivrutiner eller att ändra SATA Hot plug i BIOS så finns detta:

För dom som har nVidia moderkorts controller kan man helt enkelt också dölja att intern SATA-disk dyker upp i 'säker borttagning av maskinvara'

http://www.lancelhof...-hardware-icon/

 

2. Vet ej, börja med ovanstående först.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Om man ska göra detta så ska man även göra backup på viktiga filer som man vill ha kvar. Systemåterställning får inte tillbaka datafiler och viktiga programfiler som man vill ha kvar. Om man dessutom raderar för mycket så kan filerna bli överskrivna :-( Men om man nu bara har Windows på datorn så gör det ju inte så mycket. Det kan man ju installera igen. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...