Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hur avslutar man skivorna


MariaE

Rekommendera Poster

Hej är det någon som vet hur man avslutar skivorna så att man kan kopiera dem i datorn. Jag har provat flera stycken olika märken med DVD-R/+R och DVD-RW/+RW-skivor.

När jag försöker läsa filerna i datorn så funkar det inte på vanligt sätt utan jag måste läsa dem i Isobuster och när jag sparar en iso-fil från Isobuster så innehåller denna iso-fil bara skräp :-(

Min spelare heter

"Life's Good"+"Analog&Digital DVD spelare/VCR kombispelare"

/Maria

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej,

Du skriver inte vilket fabrikat och modellbeteckning det är på din spelare/brännare.

 

Det brukar stå märket på framsidan och modellbeteckningen kan man ibland också hitta där, tryckt text, annars så kanske på en klisterlapp eller liknande på baksidan.

 

Men på min Samsung DVD HR-734 spelare/brännare så får man efter bränningen gå in i skivmenyn och där välja Finalize disc, så stängs skivan efter en minut eller så. Syns på skärmen.

Kanske det är liknande på din brännare eller det kanske står Close disc eller liknade.

 

Troligen får du botanisera i Setup menyn eller liknande tills du hittar.

Dessutom borde det också stå i instruktionsboken.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag har inte hittat något där det står finalize disc eller close disc. Det kanske är det svenska språket som förvirrar mej. :-)

Vad skulle det heta på svenska. Jag kanske ska byta språk till engelska för byta språk kan jag göra.

Nu har jag hittat nummer och annat på spelaren. modellbeteckningen är RCT689H

P/NO: MFL65225544.

/Maria

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej igen.

Det är väl en LG RCT689H och här är i såfall manulen på svenska.

 

Skivan skall stängas eller avslutas.

Sidan 32 högra kolumnen i manualen som du kan hämta i länken ovan.

 

Förresten en ny skiva som skall spelas in kallas för att initiera skivan (ytterligare ett ord).

 

Och jag skulle kunna rekommendera att använda -R eller -RW skivor överlag, även om spelaren klarar + skivor. Finns visst någon begränsning med +skivor enligt manualen hur många kapitel som går att skapa på en +skiva.

Och själv använder jag enbart Verbatim DVD -R eller -RW

 

Mvh :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej sen när skivorna är avslutade så måste de kopieras till Arkiv DVD om man ska ha kvar dem. Då behöver an inte ha dem i kylskåpet. Annars så är hållbarheten på skivorna drygt 3 timmar. Men frågan är hur länge måste skivorna ligga i kylskåpet innan man kan se filmen igen innan skivorna bli förstörda ?

Och ni som tror att jag sitter och skriver tokigheter läs mera här. Det som gäller i denna text handlar om skivor som man använder lite nu och då. Man sitter ju inte och tittar i över 2 timmar kanske på en dataskiva som man har.

 

http://www.expressen.se/nyheter/1.1472290/du-kan-forlora-alla-dina-minnen

/Maria

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej,

Så du fick till det? Vad bra. :rolleyes:

 

Annars så är hållbarheten på skivorna drygt 3 timmar.

Men detta har du tyvärr fått lite om bakfoten.

Skivorna förstörs inte på så kort tid om man förvarar dom normalt precis som du säger i ett skyddande hölje och inte utsätter dom för direkt solljus eller UV-ljus som är det värsta.

 

M.a.o. så kan du tryggt ha dina skivor förvarade normalt, helst svalt och inte i närheten av elementen och i ett skyddande hölje som är mörkt.

 

Att ha ha dom i kylskåpet där det egentligen är för kallt är nog sämre t.o.m. eftersom det bildas kondens när du tar fram dom igen och att hela tiden stoppa skivorna in och ut i kylskåpet blir ju en massa kondens/ fukt som bildas och skall torka, det tror jag t.o.m. är sämre för läsbarheten i det långa loppet, för att inte tala om mat o dricka som får sämre plats.

 

Kom ihåg att det alltid lägger sig små dammpartiklar på skivorna och med en massa kondens/fukt så bildar dessa dammpartiklar då små "klumpar" och har man otur så kan inte lasern från DVD-spelaren läsa av på just detta område. Då måste man rengöra skivorna - mer krångel och risker.

 

Absolut viktigast som redan sagt är att skaffa riktiga höljen alt. förvara skivorna i vanliga höljen och ha dessa i ett mörkt skåp. Värme och UV ljus är värst.

 

Har du mycket data och film etc. som du förvarar på DVD-skivor så kan ju en alt. lösning till många och väldigt dyra arkivskivor vara att du skaffar en NAS som du har en bra säkerhetslösning och backup till, med flera hårddiskar i RAID och förvarar din information på. Går en hårddisk sönder så byter man denna, men datat finns kvar intakt på den andra.

Dessutom kan ju du då ha backuper från din dator där.

 

Finns ju på många sådana möjlighet att koppla den direkt till teven så den fungerar som en mediaspelare - behovet av DVD-skivor försvinner ju då i princip.

 

Mina tankar runt det hela.:)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om man ska ha raid-system så måste man väl ha flera datorer med samma operativsystem och dessutom ha mycket plats så att man kan koppla ihop dem och att de står brevid varandra. De andra datorerna som jag har har jag Windows XP på och Windows 3.1 som jag kör gamla program på. Och när jag hittade en gammal cd som jag hade från 2004 så kollade jag den med cd-check sen så kopierade jag filerna till arkiv CD på en gång. Risken finns annars att man gör fel d.v.s. man tycker denna skiva är kul att kolla på och så sitter man och tittar på gamla kort eller annat sen glömmer man att ta ut skivan ur spelaren och nästa dag fortsätter man att titta på dessa filer... Efter nån vecka så är skivan oläslig :-(

Bra låtar på en skiva är bra i en månad ungefär om man lyssnar ofta. Och ni som är hörande har säkert blivit hörselskadade om ni lyssnar på för hög volym.

/Maria

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Först och främst, den artikeln i Expressen som du har länkat till, den ska du ta med en stor stor stor nypa salt. Fredrik Granlund är riktig pajas som bara söker uppmärksamhet. Jag har läst en del av det han skrivit och det mesta är bara dravel.

 

Vad det beträffar Raid, så betyder det att man har två eller flera hårddiskar i samma dator sammankopplade. Inte att man har flera datorer sammankopplade.

 

Till sist, som Flyfisherman redan har sagt, förvara skivor i kylskåpet, måste vara bland sämsta man kan göra.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jaså då har jag blandat ihop detta om raid. I vilket fall som helst så är det inte speciellt bra att ha flera hårddiskar i datorn för programmet Hdd Health funkar inte då :-( Det är ett av de få program som kollar om hårddisken är på väg att krascha. När spin Up time ändras så är det dags att byta hårddisk. Därefter kan man använda den datorn till att spela spel på och att läsa cd och DVD t.e.x. När det blir fel på moderkortet så måste man lämna in datorn till en som jobbar med dataräddning. I vilket fall som helst så räcker en dvd-r/+r eller cd-r som har bränt själv i drygt 3 år. Det har jag egen erfarenhet av. Det är såna skivor som jag kanske har använt halvtimme i månaden.

/Maria

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jaså då har jag blandat ihop detta om raid. I vilket fall som helst så är det inte speciellt bra att ha flera hårddiskar i datorn för programmet Hdd Health funkar inte då :-( Det är ett av de få program som kollar om hårddisken är på väg att krascha. När spin Up time ändras så är det dags att byta hårddisk. Därefter kan man använda den datorn till att spela spel på och att läsa cd och DVD t.e.x. När det blir fel på moderkortet så måste man lämna in datorn till en som jobbar med dataräddning.

/Maria

 

Du får ursäkta mig, men jag förstår ingenting av vad du skriver.

Jag tre hårddiskar i min dator och det är inga problem att kontrollera hälsan på hårddiskarna.

 

Det finns en väldig massa program för att kolla en hårddisk. Hdd Health är ett gammalt program som inte har blivit uppdaterat på 5 år. Här är en sida med uppdaterade program för kontroll av diskar.

 

http://www.techsupportalert.com/best-free-hd-health-monitoring-and-diagnostic-programs.htm

 

Är det bara moderkortet som det har blivit fel på, tar man bara ut hårddisken och sätter in den i annan dator och sedan kan man rädda de filer man vill ha.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 years later...

Om man ska ta ut hårddisken så måste man veta hur man ska göra för att inte skada den mera och dessutom kunna koppla ihop hårddisken med alla kablar i datorn. Sånt överlåter jag till hårddiskräddare. 

/Maria

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om man ska ta ut hårddisken så måste man veta hur man ska göra för att inte skada den mera och dessutom kunna koppla ihop hårddisken med alla kablar i datorn. Sånt överlåter jag till hårddiskräddare. 

/Maria

 

Normalt är det mycket enkelt att ta ur en hårddisk, lossa några skruvar, ibland bara något snäpplås, dra ur två kablar, dra ur hårddisken, så är det klart, inga konstigheter.

Tar man det lugnt, så är det svårt att skada hårddisken.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja jag överlåter allt sånt tekniskt till de mera kunniga. En gång försökte jag rensa avloppet i mitt badrum också. det blev fel. Jag kunde inte skruva ihop  röret till handfatet riktigt igen så en från mitt bostadsbolag fick komma och hjälpa mej. Det enda jag klarar av är att hålla på med disketter och CD-R mm i datorn. Ja USB-enheter har jag lärt mej att man alltid måste göra säker borttagning av maskinvara eller ta ut dem när man har stängt av datorn. Men då får man ofta ett felmeddelande när man startar datorn igen att enheten inte finns eller nåt liknande. Jag kommer inte ihåg exakt vad meddelandet var. 

/Maria

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja USB-enheter har jag lärt mej att man alltid måste göra säker borttagning av maskinvara eller ta ut dem när man har stängt av datorn. Men då får man ofta ett felmeddelande när man startar datorn igen att enheten inte finns eller nåt liknande. Jag kommer inte ihåg exakt vad meddelandet var. 

/Maria

 

Jag bryr mig inte om att göra säker borttagning, har stängt av den funktionen.

Huvudsaken är att man inte tar ut den medans den jobbar.

Det var mer förr i första generationen av usb-minnen som man kanske behövde göra så, det handlade då ofta om att drivrutinerna var mera känsliga, idag är dessa mycket mer stabilare.

 

Varför ska man ta ut usb-minnet när man stängt av datorn?

Varken datorn eller minnet tar någon skada av att sitta i när det maskinen är avstängd.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Men den som äger USB-minnet blir väldig arg när personen kommer till jobbet eller fotoaffären och inte har USB-minnet med sej. Jag letade som en galning efter mina nycklar en gång tills jag kom på att titta på datorn. Där var nycklarna med USB-nyckeln i. Det hade varit värre om jag hade glömt nycklarna i fotobutiken. Då hade jag inte kommit in. :-( utan at antingen åka tillbaka till fotobutiken eller bett någon av mina släktingar att hjälpa mej som har nyckel. Affärer har ju inte öppet hur länge som helst. :-( 

/Maria

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Rörande jobbet, så använder vi där speciella godkända usb-minnen med säkerhets/krypteringsfunktion, som inte ens dataansvariga kan komma in i.

Foton och sådant, sådant gör jag själv hemma, vid behov.

Och dom jag har som sitter i datorerna, flyttas sällan, flyttas inte mellan olika datorer, allt som rör flyttningar inom nätverket, sköts via nasen och nätverket.

Men visst har jag en som hänger på nyckelknippan också, självklart krypteringsskyddad.

 

Vi lever i nutid, utvecklingen går så fort inom datavärlden, så det gäller att försöka hänga med och utnyttja det som finns idag.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...