Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Extern skärm slocknar och tänds


Lasse H

Recommended Posts

Har en Zepto Znote 2114W och extern skärm Flatron L1730S, båda från 2006. Sedan ett tag "slocknar" skärmen då och då slumpmässigt (bara skärmtillverkarens logga kommer upp, dock inte samma som när signalkabeln avlägsnas) för att tändas igen efter ca 5-10 sekunder. Laptopens egen skärm funkar hela tiden om jag väljer att ha den på. Det verkar inte vara något glapp i kabeln, det går varken att provocera fram felet eller åtgärda det genom att dra eller trycka i kabeln eller kontakten. Tycker i och för sig att datorn är rätt trött men jag ser heller inget samband med att den skulle arbeta särskilt hårt eller ej. Kan det vara mjukvaruproblem eller något i grafikkortet?

Link to comment
Share on other sites

Kanske lampan i belysningen börjar på bli dålig. Har du möjlighet att testa skärmen på en annan dator eller ta med den till någon du känner för att prova?

 

Ibland kan detta gå att laga men ofta är det inte lönsamt att hålla på. Skärmen är ju trots allt 6 år.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 10 months later...

Den beter sig likadant med annan dator. Och allt värre. Så det är väl troligen bara att köpa nytt.

 

Du har väl redan slängt skärmen men skriver ändå.

 

Bakgrundsbelyningen i en gammal bildskärm (innan LED) är lysrör av typ kallkatod. De är 2mm i diameter och det sitter ett i överkant och ett i underkant. Däremellan finns en plastskiva, diffusor, som sprider ljuset jämnt över skärmen.

 

Dessa lysrör kräver högspänning för att tända. Högspänning är inte bra för elektroniken och är det första som går sönder på skärmarna.

Man kan ersätta komponenter eller byta ut ett kretskort, den s.k invertern. Här finns ett forum för reparation av skärmar.

http://www.badcaps.net/forum/forumdisplay.php?f=30

 

Ett annat alternativ är att bygga om skärmen till en LED skärm. Man byter helt enkelt ut lysrören mot lister med lysdioder. De körs på 5 volt. Det finns många filmer på youtube som visar hur man gör.

 

Exempel, men det finns fler:

http://www.keithwakeham.com/lcd.htm

 

Men det man inte har i händerna får man ha i plånboken.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...