Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Hur säkerhetskopierar man en XBOX 360 skiva?


Martin79

Rekommendera Poster

Har ett XBOX 360 spel på skiva som jag skulle vilja säkerhetskopiera. Några idéer hur man gör det och vilket program som behövs? Förmodar att spelen är kopieringsskyddade. Har Dual Layer-skivor och en brännare som kan bränna i Dual Layer.

 

Observera att det inte är olagligt att göra en egen kopia till sig själv så vi behöver inte diskutera upphovsrätt.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Spel får man inte kopiera ens för eget bruk.

 

 

Spelar ingen roll vilket spel det handlar om, oavsett pc eller konsol.

 

Var står det någonstans? Så här står det i lagen. http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19600729.htm#K7P53S2

 

 

Den som för sitt enskilda bruk kopierar ett datorprogram som är utgivet eller av vilket exemplar har överlåtits med upphovsmannens samtycke, skall inte dömas till ansvar, om förlagan för kopieringen inte används i näringsverksamhet eller offentlig verksamhet och han eller hon inte utnyttjar framställda exemplar av datorprogrammet för annat ändamål än sitt enskilda bruk. Den som för sitt enskilda bruk framställer exemplar i digital form av en offentliggjord sammanställning i digital form skall under de förutsättningar som nyss nämnts inte dömas till ansvar.

 

 

Spel får väl anses vara ett datorprogram.

 

 

Så här står det på en annan sida om upphovsrätten. http://www.jonasweb.nu/sidor/webdesign/upphov.html

 

Licensavtalet

Kopieringsrätten gäller inte datorprogram. För datorprogram gäller i stället licensavtalet, som reglerar om du får en kopia eller ej. Licensavtal finns för alla program, inklusive shareware och freeware, och säger normalt att man bara får använda ett exemplar av ett program. Kopierar du ett program har du ju två exemplar, vilket är ett för mycket. Du får i vissa fall ta en säkerhetskopia av programmet, men du får inte använda den förrän originalet har förstörts.

 

Tolkningen av lagen verkar inte vara given.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Får jag göra en säkerhetskopia av mitt originalspel?

Nej, man får bara framställa en säkerhetskopia av ett datorprogram om detta är nödvändigt för användningen av programmet eller om säkerhetskopian är nödvändig för den avsedda användningen av programmet. Hittills har inte någon domstol funnit att en säkerhetskopia av ett spel är nödvändigt för att användandet av ett datorspel.

 

http://www.mdts.se/

 

samt:

Det är förbjudet att kringgå kopieringsspärrar och annat som används för att hindra eller begränsa kopiering av t.ex. spel, musik eller film.

Har man köpt ett spel, en cd eller dvd som är försedd med kopieringsspärr får man inte ta bort spärren ens för att göra en kopia för privat bruk.

Det är förbjudet att tillverka, sälja och hyra ut produkter för kringgående av tekniska åtgärder m.m. Det är också förbjudet att i förvärvssyfte inneha sådana produkter.

Skälet till detta är att förbudet mot att kringgå kopieringsskydd i sådana fall skulle bli verkningslöst; alla skulle då kunna hävda att de endast kringgår kopieringsskyddet för att ta kopior för privat bruk.

Förbudet finns självklar även för att uppmuntra kreativt skapande och se till att de som skapar något kan få betalt för sin produkt.

 

Med vänliga hälsningar/Kind Regards

 

Mikael Nylander

Product Assistant/Event Coordinator

 

Bergsala AB

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är klart att spelbranschen tolkar lagen till sin fördel, men visa mig den paragraf som säger att dataspel inte är datorprogram, utan ska särbehandlas.

 

Den finns kanske, men jag har inte lyckats hitta den.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Naturligtvis är datorspel en form av datorprogram. Däremot får man inte kringgå kopieringsspärrar:

52 d § Det är förbjudet att utan samtycke från upphovsmannen eller dennes rättsinnehavare kringgå en digital eller analog spärr som hindrar eller begränsar framställning av exemplar av ett upphovsrättsligt skyddat verk, kringgå en teknisk skyddsprocess, exempelvis en kryptering, som hindrar eller begränsar tillgängliggörande för allmänheten av ett upphovsrättsligt skyddat verk eller kringgå en annan teknisk åtgärd som hindrar eller begränsar sådant tillgängliggörande.

Första stycket gäller inte när någon som lovligen har tillgång till ett exemplar av ett upphovsrättsligt skyddat verk, kringgår en teknisk åtgärd för att kunna se eller lyssna på verket. Lag (2005:359).

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19600729.htm#K6_aP52_d

 

Gäller det skivor utan kopieringsspärrar så lär väl de flesta brännarprogram kunna göra kopior.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Oavsett hur man tolkar lagen så tror jag trådskaparen får mer hjälp här:

console.se

 

Håller fullständigt med dig. Var bara nyfiken själv, vad som gäller. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...