Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Betyder egentligen "ia" någonting?


.M

Rekommendera Poster

I samband med företagsnamn så har ia dykt upp. Telia, Tågia, Bilia. Så naturligtvis så undrar man vad ia suffixet egentligen betyder. Någon som har några förslag?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Bra fundering men jag tror inte betyder något, är bara något som ligger bra i svenskars mun så att säga.

 

Vi gillar ju tvåstaviga namn i detta land. Antingen ger vi ett tvåstavigt namn direkt eller så ger vi ett smeknamn med två stavelser i.

En kille vid namn Johannes har tre stavelser och blir snabbt en Jonny, hannes, jojo eller liknande. Få som säger Johannes i dagligt tal...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Betyder egentligen "ia" någonting? valde .M som rubrik. Precis som han skrivit så är det, när det gäller dessa företagsnamn, ett suffix, en ändelse. Ia anger att ordet är ett substantiv och att det är ett feminint sådant i t.ex. italienskan och även latinet då. Mafia och foglia är ett par italienska feminina substantiv. Man kan alltså inte säga att ia betyder något som kan översättas med en synonym. Att det är en typiskt feminin ändelse förstår man om man tänker på alla flicknamn som slutar på -ia, Julia och Cecilia t.ex.

 

Jag tror, precis som Anjuna, att dessa företagsnamn valts för att de låter akademiska och latinska. Men dessutom, vilket är viktigt i reklamsammanhang, så är de lätta att komma ihåg. 3-staviga ord med tonvikten på första stavelsen ligger bra i våra svenska munnar och öron.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för poäng! Håller förresten helt med Monshi. Vi har en förkärlek för tvåstaviga förnamn i svenskan. Julia och Cecilia blir t.ex. Jullan och Cissi.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...