Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

vilken musik program är bra


Rekommendera Poster

hej

vilken musik program är bra om vill göra musik?

 

Propellerheads Reason 5.0

eller

Steinberg Cubase 5.1

 

jag har provat fl men tycker inte de bra :P

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är mest en smaksak och kanske lite beroende på vilken typ av musik du ska göra.

 

Loopbaserad musik (techno, trance, dance etc) gör sig bäst i Reason.

 

På den tiden jag höll på med musik, använde jag FL. På många sätt ett genialiskt program, men med ganska hög inlärningströskel.

 

Jag provade även Cubase, men det hängde sig ofta och fungerade inte som det var tänkt. Dessutom var det inte ovanligt att det inte gick att öppna projektfilerna, för att nånting gått åt pipan. Och jobbigt att använda, enligt mig.

 

Ge gärna FL ett par-tre timmar, det är mycket som inte är självklart i det programmet, men när man väl förstått det, så kan man inte vara utan det :)

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

vilken musik program är bra om vill göra musik?

 

Det beror lite på hur du vill göra musik. Om du vill spela in ljud, exempelvis sång och gitarr, så ingår inte det i Reason (men går att köpa till i form av "Record"). Om du har riktiga synthar som du vill spela på så ingår inte det heller i Reason.

 

Cubase klarar allt, men Reason har häftigare virtuella prylar som följer med.

 

Kort sagt: har du musikutrustning, köp Cubase. Har du ingen musikutrustning (på sin höjd en klaviatur), köp Reason.

 

Jag har både Reason och Cubase. Testar ideer och bygger upp komp i Reason, sen flyttar jag över det till Cubase och bygger på med mina riktiga synthar, elorgel och kanske sång och gitarr.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 1 month later...

JA Thomas sammanfattade det där bra.

 

Personligen så föredrar jag Cubase framför reason, men så använder jag mycket hårdvara. AnalogAtt kombinera hårdvara och mjukvara i alla aspekter är grejen för mig.

 

En annan sak som Thomas inte tog upp är att med Cubase kan du använda I stort sett ALLA mjukvarueffekter och synthar som finns på marknaden (VST). Det kan du INTE med Reason. Det finns dessutom ett stort antal gratispluggar på nätet att ladda ned.

 

Vill du ha ett system som du kan skräddarsy för dina behov, använda vilka effekter du vill etc, så skulle ja satsa på Cubase.

 

Att Cubase skulle vara ostabilt som Mr Andersson inflikade ovan, stämmer inte, det härleder ja till att det är en crackad version som han provat, crackade versioner är alltid mera ostabila än en köpt version, oavsett om man kör reason cubase eller FL.

 

Cubase finns dessutom i olika prisklasser allt från nybörjargrader - till full obegränsad version. Givetvis kan man uppgradera från en version till en högre.

 

mina 5 cent // F

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 9 months later...

Håller med föregående talare: Det är förstås helt upp till användaren vad som passar än bäst. De bästa programmen behöver dessutom inte nödvändigtvis vara de dyraste.

 

Du verkar i alla fall vara inställd på sequencerprogram (DAW:s som de kallas i folkmun). Jag antar att du inte är Macanvändare, men Logic har ju numera gjorts till ett plugin och är mycket billigare än det var (när jag skaffade det, till exempel angry.gif).

 

Jag skriver om musikprogram, så du är välkommen att ta en titt på artikeln om sequencers där jag också länkar till artiklar om specifika program.

 

Komponera.se har också ett avsnitt om musikprogram. Jämför, överväg, bestäm dig! Jag anser själv att de är ganska lika allihop och att man kan lära sig att tycka om de flesta med lite god vilja och tålamod. wink.gif

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×
×
  • Skapa nytt...