Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Kommer inte in i Windows 7 pro 64


K Olagus

Rekommendera Poster

Hej!

 

Det har hänt några gånger sedan datorn köptes i slutet på förra sommaren. Den har varit inlämnad på service hos byggaren och några hårdvarurelaterade fel har funnits och åtgärdats. Men problemet med att komma in i Windows har de inte kunnat ge mig några lösningar på. Ominstallation av op.sys. gjorde jag direkt efter servicen. Därefter har jag gjort systemavbildningar - och även image med True Image - med jämna mellanrum, allteftersom jag lagt in de program jag är van vid och behöver. Kan inte se att något av dessa program har påverkat problemet, men jag kan förstås inte säkert veta. Jag kommer förbi BIOS och så blir jag stående vid Windowsloggan. När det gått 5 minuter eller mer, så tröttnar man ju och trycker på startaom-knappen. Får då diverse alternativ varav reparation rekommenderas. Windows finner inga fel och frågar om jag vill skicka felmeddelande (lite svårt att hålla mig för skratt...). Så jag startar om och försöker med alla de verktyg som finns. Det som funkade för några dagar sen, en återställningspunkt en bra bit bak i tiden, funkade inte idag när jag fick samma problem. Tidigare har jag kunnat använda en systemavbildning. Oftast kommer jag inte vidare, men ibland räcker det med att starta om normalt! Så det hela verkar lite slumpartat och gör mig konfunderad. Har kollat loggboken och ser "händelse-id 41-fel i Windows-kernel i Windows 7" (ungefär) och har studerat artikeln som Microsoft har skrivit om detta problem. Jag får dock för mig, att det faktum att jag trycker på startaom-knappen gör att jag skapar ett "kritiskt fel" eftersom det i loggen talas om att Windows avslutades oväntat och att det kunde bero på bl.a. strömfel, krasch, datorn slutat svara. Skulle jag låta bli att trycka på startaom-knappen och ha tålamod till Windows har laddats? Tycker det verkar underligt att Windows skulle behöva mer än 5 minuter på sig att laddas. Förvisso många, tunga applikationer, men ändå...Körde tidigare en betydligt enklare dator med Windows XP Home. Där betydde starta om just starta om, inte att nu har jag gjort fel!

Datorn mindre än ett år, bra med minne (6GB) och en bra processor (Intel Core i7 930, 2966 MHz), ssd-hårddisk 160 GB som operativ och applikationer ligger - dock har jag partitionerat disken så att Photoshop har en egen partition på disken.

Vad är det för spök? (Tycker mig ha sett många som frågat om liknande situationer och att det är ett problem i Windows 7. Är det så?)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • Svars 73
  • Skapad
  • Senaste svar
jannejanne
ssd-hårddisk 160 GB som operativ och applikationer ligger

ssd diskar tål bara ett begränsat antal skrivningar och i pagefile skrivs det ju hela tiden

Jag hade skippat ssd disken för en vanlig hårddisk eller kört XP

i försök lösa problemet

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

ssd diskar tål bara ett begränsat antal skrivningar och i pagefile skrivs det ju hela tiden

Jag hade skippat ssd disken för en vanlig hårddisk eller kört XP

i försök lösa problemet

Det är inga problem med att ha pagefilen på en SSD. Microsoft skriver att om det är någon fil som gör sig bäst där så är det just pagefilen.

http://blogs.msdn.co...drives-and.aspx

 

Citat:

 

Should the pagefile be placed on SSDs? Yes. Most pagefile operations are small random reads or larger sequential writes, both of which are types of operations that SSDs handle well.

 

In looking at telemetry data from thousands of traces and focusing on pagefile reads and writes, we find that

 

  • Pagefile.sys reads outnumber pagefile.sys writes by about 40 to 1,
  • Pagefile.sys read sizes are typically quite small, with 67% less than or equal to 4 KB, and 88% less than 16 KB.
  • Pagefile.sys writes are relatively large, with 62% greater than or equal to 128 KB and 45% being exactly 1 MB in size.

In fact, given typical pagefile reference patterns and the favorable performance characteristics SSDs have on those patterns, there are few files better than the pagefile to place on an SSD.

 

Visst begränsat antal skrivningar till en minnes cell (nand-flash) inte att SSD i sig har begränsad skrivning och moderna SSD har inga problem under överskådlig tid för användaren. Var och hur en en fil skrivs till en SSD är inget som användaren överhuvudtaget kan bestämma eller påverka, utan allt sköts av SSD-kontrollern och dess algoritmer som sitter i SSD. Tex, Intel G2, G3 eller Sandforce 1600, 2100, 2200 etc. Dom senaste SSD-kontroller har dessutom TRIM samt en del annat för att optimera livslängd och prestanda.

 

Om det är 3000 skriv/erase cycler för en MLC Nand-minnes cell och eftersom datat komprimeras innan skrivning samt att dessa skrivningar sprids enligt särskilda algoritmer i SSD-kontrollern, så blir det i teorin upp till 2000 0000 skrivningar/erase till en SSD och det är sannolikt längre än livstiden för hela SSD.

Och läsning blir aldrig något problem i en SSD.

Inget att oroa sig för alltså när det gäller hemmaanvändare.

 

För den som vill fördjupa sig om SSD och kanske bena ut en del myter kan läsa artiklar på AnandTech bla. The SSD Relapse: Understanding and Choosing the Best SSD (lång artikel...)

samt någon av alla SSD-tester som Anand Lal Shimpi gjort: http://www.anandtech.com/tag/storage

Väl underbyggda och kritiskt skrivna.

 

Och det finns det ingen anledning att partitionera en SSD.

Faktum är at det är mycket bättre att ha en större enhet - mycket större än datat som skall lagras där. Har du 60 GB data, så är det bra att ha en SSD på 120GB och använda hela istället för att partiornera upp den. Prestandan eller hastigheten sjunker på vissa äldre SSD när dessa har över 80% data (ex. 80GB på en 100GB SSD).

 

Klart att du skall använda SSD och Windows 7 istället för Windows XP och om datorn klarar systemkraven för detta operativsystem vill säga.

 

Ang. ditt problem, kan det vara så att filsystemet av någon anledning blivit korrrupt, alltså att någon systemfil av någon anledning blivit skadad eller på annat sätt förändrar så Windows pga. detta inte fungerar normalt?

 

1. Starta en kommando prompt som administratör (Högerklicka Run as)

 

2. Skriv nu följande: sfc /scannow ,därefter Enter Verifieringen av systemfiler startar.

 

3. När verifieringsförloppet är klart så kommer sfc att rapportera om den hittat skadade systemfiler som den reparerat.

 

4. Slutligen kör nu Windows Update eftersom reparerade systemfiler eventuellt behöver uppdateras.

 

Du skulle också kunna testa att stoppa in Windows 7 DVD-skivan och efter att du fått frågan om språk etc. välja Reparation - Inte installera Windows.

Därefter Windows Update.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

PUH!

Problemet inträffade idag igen och jag har därför inte kunnat läsa era svar. Tack för svaren och jag ska försöka göra testen enl. Flyfisherman. Ska försöka redogöra för mina iakttagelser, hav dock tålamod för detta blir en lång och amatörmässig beskrivning:

1/ Bootade och blev stående vid Windowsloggan. Startaomknapp>startreparation>valde den senaste återställningspunkten. Fick beskedet att "ospecificerade ändringar kan ha orsakat problemet". Den återställningspunkten hjälpte inte.

2/Fortsatte med nästa återställningspunkt med samma resultat.

3/ Som ovan.

4/ Nytt försök och fann då två återställningspunkter från exakt samma tidpunkt och klockslag. 28 maj. Den första skulle påverka Skype och dessutom 33 kritiska uppdateringar från Windows Update!! En omöjlighet, så många uppdateringar av den typen har jag inte tagit emot.

Valde den andra återställningspunkten med samma datum och klockslag och läser då att operativet skulle ligga på en helt annan disk än den det egentligen ligger på! Jag har det på (C:), medan Windows anser att det skulle ligga på (G:) som är en stor, 1TB vanlig disk för foton. Lyckades i vilket fall som helst inte starta Windows från den punkten heller.

5/ Startaomknapp>Starta normalt (enligt rekommendation från datorbyggaren Inet.) Lyckades heller inte.

6/ Startaomknapp>systemreparation>nästa återställningspunkt där 2 program (CC Cleaner och Google Toolbar) och 1 kritisk uppdatering från Windows Update skulle påverkas. Då kunde plötsligt inte systemåterställning utföras! "Ett okänt fel inträffade under systemåterställningen - 0x8000 ffff. Du kan försöka...välja en annan återst.punkt eller prova avancerad återställningsmetod". Jag okejade och datorn startade om, men in i Windows kom jag inte.

7/ Startaomknapp>systemreparation>systemåterställningspunkt, 20 maj, som funkade förra gången det inträffade. Nu hittade Windows inget som skulle påverkas! Men denna gång funkade det inte.

8/ Startaomknapp>Starta normalt. Funkade inte. Stängde datorn.

9/ Startade. Funkade inte. Startaomknapp>systemreparation>valde systemavbildning från extern disk, men blev så förvirrad av Windowsspråket att jag la ner den delen.

10/ Körde en minnesdiagnostik i väntan på makens hemkomst. Kanske han hade idéer.Inget fel på minnena. Datorn startar om och kommer in i Windows och säger att den återställt till den 20 maj!!!! (Dvs.samma återställningspunkt som funkade förra gången datorn "kraschade").

 

Vad säger man???!!! Några funderingar:

- Jag försökte vara systematisk och tog systemåterställningspunkterna från nu och bakåt. Tydligen finns en som funkar. Mellan nu och 20 maj har vissa program uppdaterats, inte nyinstallerats. Däremot säger Windows att 33 kritiska uppdateringar skulle påverkas vid återställningspunkten 28 maj. Kan inte vara möjligt. Fråga: Borde man ta bort alla återställningspunkter efter 20 maj, om det nu är så att just 20 maj fungerar? Hur många återställningspunkter kan man ha utan att systemet blir trött och segt?

Studerade Windows Updateloggen och där låg inte alls så många uppdateringar. Jag har dessutom nu kollat om fler finns, men det gör det inte.

- Varför letar operativsystemet efter filer i en hårddisk där det aldrig har legat något som har med det att göra? Endast foton.

 

Upplysningar:

SSD-disken heter Corsair CSSD-F160GBP2 ATA Device, inköpt med burken i slutet på sommaren 2010. Att den är partitionerad beror på att Photoshop gärna jobbar i en egen partition. Blir lite orolig över att ssd-disken kanske bara orkar ett begränsat antal skrivningar. Den jobbar ju mycket...

 

OCH...VAD GÖR MAN?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
Blir lite orolig över att ssd-disken kanske bara orkar ett begränsat antal skrivningar. Den jobbar ju mycket...

Läs mitt inlägg tidigare om SSD samt kolla in länkarna i det inlägget.

 

På din SSD är det MTBF (Mean time between failures) 2.0 million

Så det finns absolut ingen anledning att vara orolig. Använd den som vanligt!:thumbsup:

 

Du kan även läsa denna SSD Myths and Legends - "write endurance"

 

Citat:

 

To get that very high speed the process will have to write big blocks (which also simplifies the calculation).

 

We assume perfect wear leveling which means we need to fill the disk 2 million times to get to the write endurance limit.

 

2 million (write endurance) x 64G (capacity) divided by 80M bytes / sec gives the endurance limited life in seconds.

 

That's a meaningless number - which needs to be divided by seconds in an hour, hours in a day etc etc to give...

 

The end result is 51 years!

 

But you can see how just a handful of years ago - when write endurance was 20x less than it is today - and disk capacities were smaller.

 

For real-life applications refinements are needed to the model which take into account the ratio and interaction of write block size, cache operation and internal flash block size. I've assumed perfect cache operation - and sequential writes - because otherwise you don't get the maximum write speed. Conversely if you aren't writing at the maximum speed - then the disk will last longer. Other factors which would tend to make the disk last longer are that in most commercial server applications such as databases - the ratio of reads to writes is higher than 5 to 1. And as there is no wear-out or endurance limit on read operations - the implication is to increase the operating life by the read to write ratio.

 

As a sanity check - I found some data from Mtron (one of the few SSD oems who do quote endurance in a way that non specialists can understand). In the data sheet for their 32G product - which incidentally has 5 million cycles write endurance - they quote the write endurance for the disk as "greater than 85 years assuming 100G / day erase/write cycles" - which involves overwriting the disk 3 times a day.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
OCH...VAD GÖR MAN?

Ja har du följt råden du fått ang. sfc samt Windows reparation?

Resultatet?

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej igen!

 

Jo, jag körde skanningen via Kommandotolken och "Inga integritetsbrott hittades". Mer osäker på om jag ska stoppa in Windows-skivan för reparation. Hittar den på saker så det blir kaos blir jag också kaotisk. Jag litar av någon anledning inte riktigt på Windows...

Hittade, när jag körde en s.k hälsorapport för systemet, att det var något trubbel med mitt integrerade nätverkskort.(Realtek PCIe GBE Family Controller

7.17.304.2010). I själva verket, så var jag uppkopplad hela tiden och kunde inte stänga uppkopplingen. Drar mig till minnes att det har hänt ett ett antal gånger när jag loggat in att jag har varit uppkopplad. Det gillar jag INTE! Jag brukar vara noga med att koppla ur när jag sitter och jobbar med saker. Letade lite, men det är som att leta efter den där nålen...Fann något slags program, vars namn jag nu glömt, som skulle skanna efter datorns drivrutiner. Det hittade mängder med för gamla drivrutiner, inklusive den för nätverkskortet. Men när jag då klickade hämta, så ville programmet att jag skulle registrera mig, så det var skumt. Avinstallerade det. Vet inte heller om nätverkskortet är boven, men det finns sådana diskussioner därute som berättar att nya drivrutiner har löst problemen med att komma in i Windows. Är lite tvivlande. Hur som helst, efter det lilla äventyret, så gick det att koppla ner! Och idag har jag både kommit in i Windows, inte varit uppkopplad när jag loggade in, kunnat koppla upp mig och hälsorapporten sa inget om nätverkskortet denna gång.

Fel av oklar anledning lite då och då är min diagnos. Fast det hjälper ju inte när man sitter där!

 

STORT TACK FÖR ENGAGEMANGET, DET UPPSKATTAS!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Hej och tack för poängen förresten.:rolleyes:

 

Kontrollera om du har någon gul markering i Enhetshanteraren vid någon enhet, som indikerar att något är fel i listan som kommer upp.

 

Start > i sökfältet skriv Enhetshanteraren > klicka på Enhetshanteraren => Då öppnas enhetshanteraren och kolla i listan efter några gula markeringar vid någon enhet.

 

Sedan skulle du kunna testa med att köra felsökaren som finns inbyggd i Windows 7

 

Start > skriv i sökfältet Felsök > Välj i listan som kommer upp " Felsök och åtgärda problem med enheter => Starta genom att klicka på nästa. Så kanske den kan identifiera vad som strular.

 

Det kan vara bra att först skapa en återställningspunkt, ifall något går galet så kan du återgå till samma status som innan.

 

Start > i sökfältet skriv Skapa en återställningspunkt > Klicka på Skapa > Skriv något i rutan och klicka Skapa => Då skapas en systemåterställningspunkt.

 

 

För att återställa:

Start > skriv i sökfältet Återställning > klicka på återställning > klicka på Öppna Systemåterställning > klicka på Nästa => där skall du kunna välja en återställningspunkt att starta från. Datorn kommer då att återställas som den var vid just den tidpunkten.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Kollat. Inget gult i Enhetshanteraren och heller inga problem i Felsökaren.

Fast problem är det ju...

Ser det som lite riskabelt just nu att skapa fler återställningspunkter. De försvinner ju någon samtidigt. Jag har börjat tära på "lagret" av viktiga återställningspunkter. Behöver ha dom kvar omutifall...

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
Det har hänt några gånger sedan datorn köptes i slutet på förra sommaren. Den har varit inlämnad på service hos byggaren och några hårdvarurelaterade fel har funnits och åtgärdats. Men problemet med att komma in i Windows har de inte kunnat ge mig några lösningar på.

Ja du, det är svårt att så här på distans avgöra i vilken riktning du skall söka efter rotorsaken.

Men enligt vad du säger så har det alltså varit problem med hårdvaran tidigare och den har även varit på service.

 

Vad var det som då var problemet?

Vad är det för dator och hur är den köpt (eget paket som firman byggt eller någon vän som byggt)?

Levererades Windows förinstallerat eller har du själv installerat detta?

 

Jag ser bara detta, så det lutar åt följande:

 

1. Du sparar undan dina viktiga filer och dokument från din systempartition till tex. en USB-disk eller varför inte din hårddisk.

 

2. Du stoppar in DVD-skivan med Windows 7 och gör en reparation av Windows 7.

Denna skall inte ta bort något, utan alla dina installerade program och dokument kommer att finnas kvar.

Men ta ändå säkerhetskopior på viktiga filer och dokument etc.

Du kan då boota direkt från skivan vid uppstart genom att trycka på någon F-tangent vid uppstarten och välja Boota från DVD.

 

Kom ihåg att efter språkval etc. så skall du välja Reparation.

När du har reparerat systemet så skall du starta om datorn och köra Windows Update.

 

3. Du har ju garanti kvar.

Du gör först enligt pkt. 1 sedan lämnar du in datorn igen på garantiservice - men då kan du få räkna med att dom ominstallerar Windows - så då är det viktigt att spara sina viktiga filer, e-post, e-postadresser, bokmärken etc. först.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag blir lite långrandig och ber om överseende!

Datorn köptes i augusti 2010 på Inet och var ett specialbeställt bygge för att fr.a. passa bildbehandling i Photoshop. Men förstås också annat som t.ex. lite ljudredigering, ordbehandling, surf mm. Ingen speldator!

Chassi: Antec Performance One P183

Moderkort: GIGABYTE GA-X58A-UD3R

Nätaggregat: Corsair CMPSU-650HXEU 650W 80+

CPU: Core i7 930, 2,80GHz 8 MB

Scythe Kabuto CPU-kylare

Minne: Vitesta 6GB 1600 MHz PC3-12800/3x2048MB

Grafikkort: Gigabyte GF 9800 GT 1024MB SilentCell

Chassifläktar: 120 mm Nexus - nu med fanmates på de främre. Temperaturerna så bra att toppfläkten är inaktiverad, bara den bakre - regleras med knapp utifrån - och de två främre körs.

Hårddiskar: 160GB Corsair SATA för systemet och applikationer, 1TB Seagate SATA-300 7200.12 32NB för bildlagring.

DVD: Samsung 22x DL

Minneskortsläsare: USB 2.0 intern 3,5" all in one

Firewire: A+B PCle 3 st IEEE 1394 bw/Cable

Dessutom sitter i den nedre hdd-boxen två Seagatehårddiskar som vi redan hade. En på 500GB, en på 320GB. Enbart lagring.

Operativsystemet köpte vi retailvarianten av Windows 7 Pro 64 bit.

Nästan omgående, när vi fått burken, så stängde den av sig så där utan vidare. Ser att jag gjort en anteckning om att det i loggen stod samma sak som nu, Windows avslutats oväntat....Även firewirekortet funkade dåligt med låg hastighet. Man hade monterat in en chassifläkt av fel märke. Inets slutsats var att det sannolikt varit glapp någonstans. Åtgärdades, fast vad framgick aldrig. Konstaterades att jag hade rätt angående firewirekortet, men med Inets testdisk funkade kortet normalt!

Datorn hem.

Problem igen en månad senare. Windows som inte vill starta efter ominstallation. Men också före Windows, vid BIOS (Gigabyteloggan), blev allt stående. Vi testade att koppla om hårddiskar mm. Konstaterade att något måste vara fel med ssd-disken, så burken lämnades in igen till Inet. Inet höll med och bytte ut ssd-disken. Inet hade testat omstarter 100 ggr för att säkerställa att diskarna hittades.

Tredje gången vi lämnade in burken var i april i år. Fortfarande problem med att den stannar vid uppbootning vid BIOS. Detta hade vi själva försökt fixa med hjälp av kompis, som visade hur man kunde ställa in så man kan se ev. felmeddelanden. Men felmeddelandena dök upp och försvann så hastigt så det fanns inte en chans att hinna läsa. Ibland inga felmeddelanden. Datorn startar om sig också. Och vi hade en misstanke att Inet förra gången, kanske av misstag, hade överklockat. Kollade BIOS>MB Intelligent Tweaker>Base Clock Frequency>Base Clock (BCLK). Satte BCLK till 133 och Base Clock Frequency till Disabled.

Stannar i Windows, precis som den gjort tidigare - men inte alltid. Även nätverkskortet verkar krångla. Vi upptäckte även att Inet hade monterat en fanmate på cpu-fläkten, fast den skulle vara på en av de främre chassifläktarna!! Någon av alla fläktarna varvar upp efter en kort stund när man kommit in i Windows. Och originalströmkabeln glappade, vilket jag upptäckte i början och bara bytte ut den mot en annan.

Fick burken åter efter åtskilliga veckors väntan. Fast Inet hade aktiverat toppfläkten (inaktiverade den och fick en tystare burk än tidigare) och levererat burken med en trasig fanmate, som vi fick byta ut själva! Rätt mycket slarv, vill jag påstå.

 

Skall naturligtvis testa reparation med Windowscd:n. Behöver bara hämta mig mellan varven. Har dock en känsla av att problemen är tämligen likartade sen det att vi först hämtade burken. Det var vi som installerade operativsystemet, eftersom Inet inte får befatta sig med retailvarianten. Mycket kan ju gå fel förstås, det inser jag. Men det var nog det lättaste operativet att installera! Snabbt också.

Jobbet med inlämning av burken...., tja, jag litar inte riktigt på teknikerna om jag ska vara ärlig. Vill gärna, med hjälp av kunniga vänner såväl på IDG som annorstädes, försöka fixa detta. Har gott om externa hårddiskar, så backup är inget problem. Det är jobbet med ominstallation av applikationer som kanske får mig att tveka. Och att kanske få tillbaka burken med nya "misstag".

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Hej,

Ja det var trist att det blivit så många turer. Inet har ju annars gott rykte.

Funderar på om det kan vara minnena som spökar. Det är inte helt ovanligt - även med nya minnen.

I såfall kan det bli såna här konstiga fel.

 

Så jag skulle rekommendera att först testa minnena med ett minnestest-program och köra detta över natten eller dagen. Det går att avbryta tidigare om det börjar komma många error.

 

1. Ladda hem gratis Memtest86+ Pre Compiled Bootable ISO (.ZIP)

till en lämplig mapp på hårddisken.

 

2. Packa upp denna zip fil - den innehåller en ISO-fil - genom att dubbelklicka på zip-filen och dra ut iso-filen eller välja "packa upp" (kommer inte ihåg vad det står).

 

3. Bränn ut iso-filen (programmet är litet) till en CD-skiva.

 

4. Boota datorn ifrån CD:n och välj att köra minnestest.

 

Obs att du skall välja bränn ISO i ditt cd-brännarprogram. Klarar det inte av att bränna ut iso (det är en skivavbild/image som innehåller flera filer) så kan du ladda hem detta lilla gratisprogram och bränna ut iso-filen med ImgBurn (tror nedladdningsrutan kommer upp själv efter ett tag).

 

Och du kanske måste ändra boot-ordningen med någon F-tangent (F9?) eller i BIOS så att du kan boota direkt från CD-skivan.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

En annan sak också, jag ser att du har samma chassi Antec P183 som jag har.:rolleyes:

Chassit har ju 3 st. fläktkontroller bak som kontrollerar chassifäktarna - alltså chassifläktarna som är monterade orginal från Antec.

 

Jag ser att du även har ett grafikkort som verkar ha passiv kylning dvs. ingen fläkt på det grafikkortet som hjälper till att kyla?

Ett sådant grafikkort med passiv kylning kräver bra luftgenomströmning i chassit för att det skall bli tillräckligt luftcirkulation runt kylflänsarna på grafikkortet.

 

Enligt vissa tester på detta grafikkort så kan det bli väldigt varmt vid belastning - uppåt 100 grader i vissa chassin med dålig luftcirkulation. Och lägger då grafikprocessorn (GPU) av så lägger datorn av. Som jämförelse så är övre gränsen för grafikkortstemp på GPU på mitt XFX ATI Radeon 5830 - 85C. enligt XFX grafikortstillverkaren.

 

Du har ju också om jag förstått det hela rätt 3 st. hårddiskar samt 1 st. SSD - som alla avger värme.

 

Så du bör nog kanske koppla in även toppfläkten - och testa med olika lägen med fläktkontrollen för denna som sitter längst upp på baksidan.

Det finns 3 lägen - låg, medium samt hög hastighet.

När Inet har testat burken så har ju dom kopplat in toppfläkten och tills du hittat problemet så råder jag dig att också göra det - åtminstone tillsvidare.

 

Det bästa är att ladda hem detta gratisprogram och läsa av temperaturena på alla komponenter i chassit och viktigast är då temperaturerna för CPU (huvud processorn) samt GPU (grafikkortsprocessorn) men givetvis tempen på alla diskarna etc. Länk: HWMonitor Det läser även av olika spänningar så att du kan se om det är något vajsing med dessa.

 

Helst skulle du avläsa temperaturer när datorn gått i idle mode i en 15-20 minuter- alltså inte belastas med något och sedan belasta CPU samt GPU och då avläsa igen.

Låt HWmonitor vara uppe hela tiden och du kan börja med att i fliken view nollställa min/max värdena så kan du sedan avläsa min och max temperaturer.

 

Det finns finns program som kan belasta CPU och GPU men jag hittar inte igen länken till detta.

Kanske någon annan på forumet har länkar?

 

Kontrollera även dammfilterna som sitter i öppningsbara luckor i fronten - fyrkantiga luckor som öppnas genom att först trycka på luckan så låsningen släpper.

Dessa får inte vara igensatta av damm.

 

Och kör minnestesten.

 

Mvh

 

[Edit] Du bör också gå in i BIOS och "Load Optimized Defaults" värden så att minnen och övrigt konfigureras korrekt. För jag kan inte se dessa minnen på QVL (Qualified Vendor List) över testade minnen som Gigabyte garanterar fungerar på moderkortet (som för övrigt är ett bra moderkort). Det behöver inte betyda att minnena inte skulle fungera med moderkortet, eftersom moderkortstillverkarna aldrig kan testa alla på marknaden förekommande minnen utan endast en bråkdel. Det står också längst upp i QVL.

 

Eller testa med "Load Fail-Safe Defaults" om du har ett system som är instabilt, så ändras BIOS parametrarna till dom säkraste värdena för ökad stabilitet.

 

Sidan 61 i manulen för båda: http://download.giga...ud3r_v2.0_e.pdf

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hejåhå!

 

Ska se om jag kan vara lite mer kortfattad:

 

Memtest kört för ett tag sedan och minnena var ok.

 

Mitt chassi har bara två knappar, och bara två lägen för kontroll av fläktar, en knapp för den bakre och en för toppfläkten.

 

Har sedan en tid HW Monitor inlagt och det är bra temperaturer hela vägen. Därför har jag inte sett någon anledning att ha toppfläkten inkopplad. Den för f.ö. rätt mycket oväsen, eller snarare - den skapar oväsen i chassit. Tror jag bifogar en skärmdump på läget just nu i HW Monitor, så kan du se hur det ser ut efter c:a 20 minuters gång.(Lite varmare idag, men då är det väldigt varmt ute och därmed inne i mitt lilla datorgömsle - som är väl ventilerat dock!)Så höga temperaturer som du nämner har jag aldrig sett dock.Hoppas jag fick in skärmdumpen rätt!

 

Min datorburk är ren som....ja, alltså inte minsta damm. Inet fick noga order att städa burken efter senaste ingreppet, och det hade dom gjort. Men faktum är att det verkar som detta chassit inte drar in så mycket damm som min gamla Antec Sonata gjorde. Och glad är jag!

 

"Load Fail Safe Defaults" i BIOS har jag för mig att jag har gjort, men ska kolla sen igen. Återkommer om det.

post-62800-0-57933200-1307471873_thumb.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman! Har du tid?

Har nu suttit i timmar och försökt med olika former av reparation/återställning för att komma in i Windows!10 omstarter idag. Det har gått några dagar, sen står operativsystemet och stampar och inga åtgärder hjälper.Inte heller Windowsskivan - som f.ö. inte gör mer än vad en omstart gör. Tror heller inte att det egentligen spelar någon roll vilka systemåterställningspunkter jag väljer - det verkar vara helt "randomiserat"!!Ibland kommer jag in utan att jag fattar varför, ibland inte. Idag är ingen rolig dag!

Det som slår mig, är att vid reparationsförsök, så säger Windows att mitt system ligger på en helt annan hårddisk än det gör. Det är mycket förbryllande! Operativet ligger på ssd-disk med två partitioner (C:) för operativet + en liten del som systemet knycker och så en mindre partition för Photoshop.Disken som Windows fått för sig att operativet ligger under försöken att reparera, är en vanlig hårddisk på 1TB partitionerad i tre partitioner för foton. Det är partition (G:) på den disken som Windows vill åt, men inte kan. Vad gör man?

"Load Fail Safe Defaults" har testats, och då kommer Gigabyteloggan tillbaka. Den vill jag helst inte ha, eftersom jag då inte får besked om ev. fel - OM jag får det ö.h.t. Det där med BIOS är lite lurigt, så jag väntar med att göra mer där. Inte helt lätt förstå inställningarna för en amatör. Vet i alla fall så mycket som att rätt disk är inställd som första bootdisk.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

Öppna burken och koppla tillfälligt bort hårddisken genom att dra ur SATA kabeln samt strömkabeln från hårddisken/hårddiskarna. (dra ur nätsladden först).

 

Sedan kan du köra skivan igen

 

På så vis så blir det inga funderingar för operativet vilken disk som går som första disk.

 

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flugfiskarn!

 

Gjorde precis som du beskrev, men operativet är envist. (G:) ska det vara, annars kan det kvitta! Kollat noga i BIOS vilken disk som är första bootdevicen och det är ssd-disken. Alltså (C:)där systemet ligger. Vilket ju egentligen inte behöver kollas då systemet startar då och då på rätt sätt. Vet inte vem/vad som är dummast, jag eller systemet...

Vad kan man mer göra?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman

post-73434-0-08741500-1308083825_thumb.gif Ja jag kliar mig i huvet...

 

Men vad är G: hos dig?

 

Det är inte så att innan systemet startat och du vid boot av Windows skivan så är SSD-disken tilldelad just G pga. den sitter inte på första SATA-porten?

 

Övriga diskar urkopplade.

 

I såfall är det bara att köra.

 

Vad har du mer inkopplat förutom CD/DVD-läsaren som kan tilldelas enhetsbokstäver?

Minneskortläsare, fast denna är väl i såfall ansluten via USB och borde bli tilldelad enhetsbokstäver högre än C:

I annat fall får du dra ut USB-kabeln till denna också. Men det har jag aldrig varit med om att behöva, förutom då man har flera hårddiskar och vill att dessa först skall få lägre enhetsbokstäver tilldelade, sedan omstart och koppla in läsaren sist av av alla enheter igen. Ev. öppna BIOS kontrollera och spara inställningar.

 

Kommer inte på något annat just nu...;)

 

[Edit] Ja det skulle vara då att du försöker starta Windows som vanligt och sedan stoppar i Windows DVD-skivan sedan kör du setup.exe från skivan direkt från Windows.

Då måste du öppna "Utforskaren" eller "Den här datorn" och högerklicka på setup.exe därefter väljer du "Kör som Administratör".

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jo, nog kliar det alltid!

 

(G:) ligger alltså på den disken som ligger under ssd-disken (systemdisken). Det är en "vanlig" 1TB hårddisk för foton, som sagt. Har tänkt, efter samråd med släkting, att skifta kontakterna på portarna för att se om det blir rätt då. Det är bara det att det är så .....-a trångt att komma åt! Synen hos den gamla damen är inte den bästa och fingerfärdigheten...ja, man börjar sannerligen bli gammal! Hur som helst, JAG SKA KLARA AV DET!

F.ö. så är snart alla enhetsbokstäver ockuperade. CD/DVD-enhet, diskettenhet (jo, det är sant!), minneskortläsare,4 interna diskar som är partitionerade.(Och så 5 externa diskar förstås....!)Vad gör man förresten när enhetsbokstäverna tar slut? Behöver snart fler diskar.

Men jag installerar inte om operativsystemet nu, om det är det du menar på slutet!? Nån måtta får det vara.

 

TACK för engagemanget i alla fall! Lär väl återkomma när klådan blir för svår....

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
Men jag installerar inte om operativsystemet nu, om det är det du menar på slutet!?

Nej, men du måste köra installationen en bit innan du får valet att välja reparation.

 

Koppla ur alla andra hårddiskar diskar som jag tidigare skrev om, då borde du ju inte få upp G?

Kör du setup.exe som Administratör inifrån Windows behövs nog inte detta och normalt skall det heller inte behövas, men det minskar risken för att göra något på fel disk.

 

Starta om datorn så den har en fräsch uppstart och vänta några minuter tills att systemet stabiliserat sig och starta inga program utom att öppna utforskaren/min dator så du kommer åt Setup.exe på DVD-skivan > Installera > välj Uppgradera. Du skall högerklicka på Setup.exe och köra som Administratör.

 

Eller om du inte kan öppna utforskaren och köra så:

 

Starta/Boota datorn från DVD-skivan > Installera > välj Uppgradera => så skall den göra en reparation och normalt så skall dina tidigare installerade program finnas kvar efter det.

 

Vid uppgraderingsalternativet (som du kan reparera med) så måste du välja samma språk och 32 eller 64 bitars som redan är installerat på systemet, annars fungerar inte Uppgraderingen.

 

Glöm inte att köra Windows update efteråt, så dom reparerade filerna blir uppdaterade.

 

Och koppla ur alla externa diskar. Kanske det är någon av dessa som ställer till det?

Du kan inte ha för många USB-diskar på samma USB-port via hub eftersom strömmatningen inte då räcker till. Max 500mA=0,5A klarar en USB 2.0 port från datorn.

 

Lycka till.:rolleyes:

 

[Edit] Tills problemet är löst så koppla ur alla externa enheter. En hårddisk som börjar på bli dålig kan ställa till det så systemet låser sig etc.

Det går ju fundera på vad som skiljer sig hos din konfiguration av enheter hemma och den som Inet har när den fungerar hos dom?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

HEJ!

 

Innan jag ger mig på dina instruktioner, så har jag några funderingar:

Ska inte systemdisken ligga som disk 0 i Diskhanteraren? I så fall, kanske skulle jag skifta kablar på moderkortet? Just nu ligger systemdisken som disk 2 av någon anledning. Tror aldrig jag har haft det så tidigare.

Det där med att köra som Administratör - jag är enda användaren av datorn och mitt användarkonto är Administratör. Behöver jag då göra mer?

Kan man vara säker på att det inte försvinner program och dokument om man börjar köra Windowsskivan setup.exe>installera>uppgradera? Vill inte för allt i världen sabba mitt jobb med installation av allt, så som jag så nyss gjorde efter reparationen hos Inet!

 

Så här ser det ut i min burk:

 

Disk 0: 1TB HD (F:), (G:), (H:) - för foton etc.

Disk 1: 320 GB HD (I:) - för intern backup bl.a.

Disk 2: 160 GB HD (C:) - systemet, 100 MB reserverat av systemet utan enhetsbokstav, (E:) Photoshop

Disk 3: 500 GB HD (J:), (H:) - för musik etc.

--------------------------------------------------------------------------------------

Dessa fyra är minneskortsläsaren:

Disk 4: Flyttbar. Inget medium. (V:).

Disk 5: Flyttbar. Inget medium. (W:).

Disk 6: Flyttbar. Inget medium. (Y:).

Disk 7: Flyttbar. Inget medium. (Z:).

--------------------------------------------------------------------------------------

CD/DVD-enhet: (D:)

--------------------------------------------------------------------------------------

Övriga är externa (Använder inte hub, har portar på MK så det räcker och blir över):

5 externa hårddiskar som bara är igång när jag flyttar saker. Har enhetsbokstäver (L:), (N:)+(O:)+(P:), (Q:), (R:)+(S:), (X:).

Diskettenheten är också extern, men är alltid inkopplad. (A:).

--------------------------------------------------------------------------------------

Får nog ge dig ytterligare poäng för att du har så mycket tålamod!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hej igen!

 

Följde proceduren EXAKT, men fick beskedet:

 

"Det går inte att uppgradera Windows på grund av följande problem. Avbryt uppgraderingen, slutför alla åtgärder och fortsätt sedan genom att starta om uppgraderingen.

Den aktuella Windows-versionen är senare än den version du försöker uppgradera till. Det går inte att slutföra uppgraderingen."

Vid första försöket ville Windows dessutom att jag skulle avinstallera programmet Magic ISO (kunde installera om det sen om jag ville.) Jag avinstallerade programmet, startade om och väntade en stund och gjorde om försöket. Samma besked (minus Magic ISO).

 

Alla hårddiskar utom systemhårddisken är urkopplade. Inget annat är inkopplat heller.

 

Förslag?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
Ska inte systemdisken ligga som disk 0 i Diskhanteraren? I så fall, kanske skulle jag skifta kablar på moderkortet? Just nu ligger systemdisken som disk 2 av någon anledning.

Det är inte nödvändigt. Min systemdisk C: ligger heller inte som disk 0 tror det är disk 1 eller 2.

Man ställer ju i BIOS vilken disk som den skall boota ifrån.

 

Kan man vara säker på att det inte försvinner program och dokument om man börjar köra Windowsskivan setup.exe>installera>uppgradera? Vill inte för allt i världen sabba mitt jobb med installation av allt, så som jag så nyss gjorde efter reparationen hos Inet!

Nej det kan man aldrig vara 100 % säker på, även om en reparation via den vägen normalt inte skall ta bort eller göra så att det inte går att starta redan installerade program.

Så för säkerhets skull är det bra att göra backup - helst en diskbackup med ett backupprogram till en extern hårdisk. På så sätt kan man alltid göra en recovery (återställning) av nämnda backup tillbaks till sin disk/diskar och sedan boota om datorn och allt fungerar då precis som innan.

Själv använder jag Acronis Tru Image Home 2010 (men det finns andra alternativ också) för både diskbackup på systemdisken samt filbackup från vissa utvalda kataloger på övriga diskar på veckobasis eller var 10:e dag eller nåt.

Dessutom brukar jag göra filbackup på resterande kataloger på övriga diskar med betydligt längre intervall.

(Har 4 st. interna hårddiskar samt ett par USB-diskar som endast kopplas in vid behov för att förlänga livslängden på dessa externa.).

 

Den aktuella Windows-versionen är senare än den version du försöker uppgradera till. Det går inte att slutföra uppgraderingen

Ja det betyder sannolikt att du har Windows med servicepack 1 installerad på datorn och skivan är utan SP1. Alltså är din nuvarande installation nyare än skivan då.

 

Alla hårddiskar utom systemhårddisken är urkopplade. Inget annat är inkopplat heller.

Det är bra.

Kör så ett tag, för att undanröja att det är en felande intern eller extern hårddisk eller annan extern enhet som är orsaken till ditt problem.

 

Se till att du kör Windows update, för det kom bortåt 18-19 uppdateringar idag mestadels säkerhetsuppdateringar. Såvida du inte redan fått dessa via automatiska uppdateringar.

 

Får nog ge dig ytterligare poäng för att du har så mycket tålamod!

Tack för poängen. Ja tålamod ja, men det mesta tålamodet står väl du för?:rolleyes:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En gång till:

 

Bootade med Windowscd:n och fick en "kompatibilitetsrapport" som sa att jag skulle ta ut cd:n och starta om och göra allt inifrån Windows som förra gången. Det skippade jag.

Gjorde diverse försök att köra startreparationer med och utan den stora 1TB HD:n. Med bara ssd-disken inkopplad kallades den under systemrepartionsprocessen för (D:). Förut var det - om du minns - (G:) - som ju ligger på 1TB-disken.

Sen kopplade jag i 1TB-disken normalt och försökte återställa till en återställningspunkt, men då krävdes en systemavbildning som jag inte kom åt. Försökte sen återställa till en annan punkt som inte krävde systemavbildning - fungerade inte.

Tog sen 1TB-diskens SATA-kabel och använde den till ssd-disken. Startade "normalt" i Windows och jag kom in i Windows. (I BIOS står den som channel 1).

Diverse besked på skrivbordet i en enda röra! Windows kräver omstart och Windows säger även att Windows har återställts till det andra datum jag tidigare försökt återställa till, men misslyckades - då!

SSD-disken ligger nu som disk 0 i Diskhanteraren.

Stängde av för att koppla in 1TB-disken med den gamla ssd-SATA-kabeln. Windows startade normalt och läste in SATA-drivrutiner. I Diskhanteraren ligger nu 1TB som disk 0 och ssd-disken som disk 1.

 

I BIOS 1TB-disken på channel 0 och ssd-disken på channel 1. Bootordningen är densamma som förut, dvs. ssd-disken som nummer 1.

Vad kan man dra för slutsats av detta? Vågar jag fortsätta ha kopplingen så? "Normalt" har jag alltså haft ssd-diskens SATA-kabel - den är t.o.m. märkt "system". Det har funkat tills strax före jag lämnade in den till Inet. Efter det funkade det ett tag och nu har det strulat igen ett bra tag - men bara då och då.

 

Tålamod? Eller göra total ominstallation? Eller andra förslag?

 

JO, jag har också True Image. Tyvärr ingen färsk image, så jag vill helst inte köra den. Misstänker det bara stökar till det i det här läget.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Flyfisherman
Tålamod? Eller andra förslag?

Ja på båda.

 

Alla hårddiskar utom systemhårddisken är urkopplade. Inget annat är inkopplat heller.

Repeterar vad jag tidigare svarade på detta:

 

Kör så ett tag, för att undanröja att det är en felande intern eller extern hårddisk eller annan extern enhet som är orsaken till ditt problem.

 

Dessutom så är det inte omöjligt att du har en dålig SATA-kabel (bra att skifta kabel då) eller att denna inte suttit riktigt nedstoppad i kontakten på moderkortet eller i disken. Alla transporter etc. kan ha gjort att någon kontakt inte sitter instoppad som den ska.

 

Kontrollera detta på alla kontakter från nätaggregatet och alla övriga, samt att minnesmodulerna samt grafikkortet sitter riktigt! Ur med nätsladden först.

 

Mvh :rolleyes:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...