Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Ordföljd i latinskt uttryck


Tony Adams

Recommended Posts

Hej!

 

Har nyss hittat detta forum och har med glädje tagit mig igenom en rad olika trådar med spännade språkfrågor, inte minst latin eftersom jag gillar citat och ordspråk! Funderar dock på en sak som jag säkert tror att någon (mgbtmari...) kan svara på! I ex uttrycket "Min familj går före allt", ska det då vara "Familial mea ante omnia" eller "Mea familia ante omnia"?

Jag har försökt att hitta svaret i trådarna, men kan se att "mea" och "mei" ibland står både före och efter substantivet!

 

Tacksam för svar!

Link to comment
Share on other sites

Båda ordföljderna är korrekta. Det normala är dock familia mea, dvs. possessivpronomenet efter substantivet. Skriver man mea familia betonar man ordet "min". Skriver man familia mea betonar man ordet "familj". Läs ditt svenska uttryck högt så hör du vilket ord du betonar! Vad som däremot inte är korrekt är ordet "familial" men jag antar att det var Word som la till -l. (Word är alltid så snabb med att ändra orden till engelska).

 

Ett exempel på possessivpronomenet före substantivet: Vad är DIN åsikt (åsikt = sententia)? Quae est tua sententia? Svaret på detta blir mea sententia... = enligt min åsikt...

Link to comment
Share on other sites

Tack mbgtmari! Som vanligt ett glasklart svar från Dig! När det gäller stavningen av familia så kan vi väl säga att det var Word som ställde till det... annars så skulle det kunna varit skribenten som halkat med fingrarna:-)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...