Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Power Settings fungerar ej.


3DArt

Rekommendera Poster

Hej alla,

 

Jag har Windows 7 Ultimate 64 engelsk version. Tidigare har jag kunnat lämna datorn för natten utan att stänga av den och morgonen därpå har den "sovit", dvs hårddiskarna och skärmen har stängt ner. Till och med mitt upplysta tangentbord har varit nedsläckt. Detta regleras i Power Option där man kan välja tex: "Put the computer to sleep" och ställa in det på önskad tid, i mitt fall 60 minuter.

 

Och den två lamporna på burken, en för Power och en för hårddiskaktivitet har varit släckta, naturligtvis. Detta tyckte jag var väldigt praktiskt och bra, lat som jag är. På morgonen var det bara att trycka på någon knapp på tangentbordet och så vaknade datorn till liv. Snabbt och enkelt och jag tyckte mycket om denna funktion.

 

Nu den senaste veckan har dock någonting hänt för när jag kommer upp på morgonen står datorn fortfarande på och båda lamporna lyser och hårddisken arbetar tydligen med någonting. När jag lämnar datorn för natten stänger jag ner alla program och jag förstår inte varför den plötsligt står och arbetar hela natten. Jag har ju uttryckligen valt att den ska stänga ner sig själv efter 60 minuter.

 

Jag har inte installerat något program som kan orsaka detta, vad jag förstår. Så är det någon som vet hur man gör för att datorn ska stänga ner sig självt efter önskad tid och vad tror ni det är som gör att detta plötsligt slutat fungera? Finns det kanske något externt program som löser detta? Kan tillägga att datorn är knappt tre månader gammal och nedsläckningsfunktionen har fungerat felfritt fram tills nu.

 

Stort tack på förhand!

 

/Lars

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det finns ju en schemaläggningsfunktion, vilket innebär att t ex ett skapande av en systemåterställningspunkt görs vid ett visst klockslag även om datorn befinner sig i vila (sleep). Även i Windows 7 borde den funktionen finnas någonstans i Kontrollpanelen. Kolla där om det finns något som är schemalagt nattetid.

 

Nu den senaste veckan har dock någonting hänt för när jag kommer upp på morgonen står datorn fortfarande på och båda lamporna lyser och hårddisken arbetar tydligen med någonting.
Går det att se vad som pågår om du tittar i Aktivitetshanteraren, fliken Processer, eller i Resursövervakaren?
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack Cecilia, du är allt en flitig skribent här och det uppskattas verkligen! Du har nu hjälpt mig så många gånger att jag tappat räkningen. Mer sådana som du skulle behövas i världen.

 

Och visst fanns det ett "Schedule" i kontrollpanelen så där lärde jag mig något helt nytt. Men jag blev förskräckt när jag upptäckte hur otroligt många saker som var schemalagda där. Det kommer att ta väldigt lång tid att gå igenom allt och jag vet inte hur mycket jag vågar ändra. Men tack för tipset, jag ska beta av de olika schemalagda aktiviteterna en efter en och lägga dem dagtid om de råkar ligga på natten. Det finns inget externt program som man kan använda till schemaläggning och tex lägga att allt körs samtidigt? Windows schemaläggare känns lite klumpig och svåröverskådlig.

 

När jag ändå skriver har jag ett liknande problem. Jag har en extern hårddisk (WD My Book Home Edition 1TB) som i perioder arbetar helt hysteriskt utan synbar anledning. Jag använder den bara för backup och jag har stängt av indexering och schemalagt defragmentering till endast ett par timmar i veckan. Ändå är det något som gör att den står och rasslar i princip oavbrutet. Ibland funderar jag på att dra ur sladden och bara sätta i den när jag ska köra backup men det känns så torftigt

 

Enligt CrystalDiskInfo är hälsoläget för disken bra. Dock är temperaturen hela 52 grader! Den står fritt och luftigt och jag kör bara backup på den en gång i veckan. Och jag har kollat Resource Monitor - Disk och där visar att disken är helt inaktiv. Ändå står den och smattrar och blir varm. Kan den vara på väg att gå sönder, den är snart två och ett halvt år gammal. Men en hårddisk ska väl hålla längre än så? Eller?

 

Men stort tack för hjälpen! Jag återkommer säkert men en ny fråga snart ska du se.

 

//Lars

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tack för fina ord! :)

Men så många gånger kan jag väl inte ha hjälp dig? Du har ju inte skrivit så många inlägg.

 

Ja, det finns mycket som är schemalagt och en hel del ska man ju inte röra. Tyvärr känner jag inte till något program för hantering av det som är schemalagt för jag har inte haft något behov av det. Jag har datorn kopplad till en fördelningsdosa med strömbrytare så när jag har stängt av datorn (satt den i viloläge) slår jag om den strömbrytaren så blir datorn och bildskärmen helt utan ström och kan garanterat inte vare starta eller dra någon som helst ström under natten.

 

Hårddisken är lite varm och externa hårddiskar blir lätt det. Tyvärr så verkar det som att externa hårddiskar inte håller så länge om man ska gå efter rapporterade problem i Eforum. Sen om det beror på att de blir varma eller att man hanterar dem oförsiktig vet jag inte. Jag råder dig att bara ha hårddisken ansluten när du gör din backup och däremellan förvarar den i ett helt annat rum (hus). Det minskar ju risken att någon tar både datorn och hårddisken vid ett inbrott

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja jag vet ine hur många externa hårddiskar som kraschat för mig under senaste 4-åren. Säkert 3-4 st. Och det är egentligen bara en som jag brukar ta med mig. Så visst tror jag att värmen kan orsaka förkortad livslängd, eller så är vissa av dessa USB-diskar konstruerade på ett annat sätt. Får se hur länge min nya tunna //Freecom USB-disk håller...

 

Har under samma period bara haft problem med en intern disk (gammal), utav totalt 5 interna på 2 datorer.

 

Så jag brukar numer aldrig ha extern USB-disk inkopplad mer än vid behov.

Mvh

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jaså, det är så illa med externa hårddiskar just? Man kan ju tro att de borde bli mindre varma då de står fritt och långt ifrån den varma datorlådan. Så era rekommendationer är alltså att koppla loss den externa disken till vardags och bara ansluta den när jag kör backup?

 

Kanske är klokt att göra det även om det känns lite simpelt att man år 2011 ska behöva ha disken urkopplad för att den inte ska "brinna upp" och krascha. Men det får nog bli så. Paranoid som jag är har jag dock en extra 2TB disk internt där jag kör samma backup. Så jag har mina viktiga dokument på tre separata diskar. Men slår blixten ner eller det blir en spänningsspik kanske alla tre bränns sönder (har faktiskt hänt mig för länge sedan). Så det blir nog att koppla bort den trots allt.

 

Vad tror ni om en NAS för lagring och backup? Hur är det i driftsäkerhet och snabbhet där? Har ett par bärbara i hushållet så det skulle vara praktiskt av många skäl. Är lite av analfabet då det gäller hårdvara så ursäkta om frågan är korkad.

 

Men tack för svaren!

 

/Lars

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det finns inga korkade frågor :thumbsup:

 

Så era rekommendationer är alltså att koppla loss den externa disken till vardags och bara ansluta den när jag kör backup?
Ja, och gärna förvara den någon annanstans.

 

Tyvärr vet jag för lite om NAS för att svara på något om det.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Ja jag vet ine hur många externa hårddiskar som kraschat för mig under senaste 4-åren. Säkert 3-4 st. Och det är egentligen bara en som jag brukar ta med mig. Så visst tror jag att värmen kan orsaka förkortad livslängd, eller så är vissa av dessa USB-diskar konstruerade på ett annat sätt. Får se hur länge min nya tunna //Freecom USB-disk håller...

 

Har under samma period bara haft problem med en intern disk (gammal), utav totalt 5 interna på 2 datorer.

 

Så jag brukar numer aldrig ha extern USB-disk inkopplad mer än vid behov.

Mvh

 

Att externa hårddiskar kraschar oftare än interna stämmer. Orsakerna är:

Hårddisken har sämre kylning (ingen luftcirkulation, stillastående luft isolerar värme bra).

Flyttas under drift eller utsätts för stötar

USB-SATA-adaptern går sönder

Den externa strömadaptern går sönder.

 

Själva diskarna är indentiska med motsvarande interna. 2½" diskar är att föredra då de är mindre stötkänsliga än 3½" (2½" diskar är gjorda för bärbara datorer och därför stöttåligare). dessutom får de sin ström via USB.

 

Dessutom är filsystemskrascher vanliga med externa diskar då de kopplas ut utan avmontering (säker borttagning). Kopplas disken ur eller stängs av under skrivning kraschar filsystemet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

En NAS är i princip en enkel minidator med plats för några hårddiskar. Som OS används vanligtvis en dedikerad linuxvariant. Överföringshastigheten är i samma klass som mellan två datorer i nätet. Det går utmärkt att använda en enkel stationär som NAS. Passar utmärkt till backup.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Jag tackar för de informativa svaren! Jag har nu kört min veckobackup och därefter kopplat loss (säker borttagning) den externa hårddisken och låst in den i ett rejält plåtskåp i andra änden av lägenheten. Tryggt och bra så. Får väl koppla i och ur den vid varje backup och även om det känns konstigt att man ska behöva göra så är det ju inte så överväldigande jobbigt.

 

Om jag får fråga lite mer om NAS, är den som en extern hårddisk som man kopplar in i routern och sedan kommer man åt innehållet från samtliga datorer i hushållet, om man så önskar förstås? Det vore ju väldans bekvämt! Men behöver man gå in i Linux och härja med den eller klarar en person med begränsade datorkunskaper att hantera en NAS. Eller måste man vara ett riktigt IT-proffs? Kort sagt, är det enkelt att installera och hantera en NAS?

 

Och på ett ungefär, vad kostar en ordinär NAS med 1TB till 2TB? Någon som kan länka till en bra och billig sådan? Och hur är överföringshastigheten jämfört med den mellan en dator och en extern hårddisk för jag vet inte hur hög hastigheten är mellan två datorer i ett nätverk.

 

Tack på förhand!

 

/Lars

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...