Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Säg kraftigt NEJ till mobila appar


Fjelkestam

Rekommendera Poster

Idag utvecklas en enorm mängd med olika mobila applikationer till uppsjö av olika märken av mobiltelefoner. Det är ungefär lika intelligent som att utveckla en s.k. client-server-lösning till en persondator. Det finns väl inget företag som tillverkar en PC-applikation som man måste ladda ner, installera och underhålla för att man ska kunna titta på deras utbud av varor och tjänster?

 

Nej, idag används webben som informationsbärare, vilket också fungerar utmärkt med dagens moderna mobiltelefoner. En mobiltelefon har faktiskt större potential än en persondator eftersom den är utrustad med ett personligt SIM-kort som kan användas i säkerhetshöjande syften. Ytterligare en fördel är att man alltid har med sig mobilen, och i princip aldrig delar den med andra användare. En vanlig cookie som skickas ut med ett SMS kan således fungera som ett återanvändbart säkerhetscertifikat vid identifikation till olika internetsidor.

 

Med mobila webbapplikationer slipper IT-företagen att utveckla olika klientversioner för de mobila operativsystem som finns idag, och som kommer att utvecklas i framtiden. Mobilanvändarna slipper nedladdningskostnader samt risken för att mobiltelefonens minne blir fullt. För stora organisationer blir det också möjligt att strömlinjeforma maskinparken av mobiltelefoner om de mobila apparna tas bort och ersätts med webbapplikationer. Dessutom slipper man alla mobil-virus som nu börjar komma med alla roliga och tillsynes harmlösa appar. Vem blir glad när en app plötsligt börja ringa upp en massa betalnummer när man minst anar det?

 

Nej kära politiker och makthavare, satsa inte några pengar på en ny app-boom! Det skulle bara skada Sverige mer än att göra nytta.

 

/JF

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 3 months later...

det händer inte sällan att jag ligger på natten eller tidigt på morgonen och grubblar över samma sak som du. Det är norm i datorbranschen att man skapar dubbletter för samma koncept på olika plan (olika OS, olika sökmotorer, olika musikspelare). Jag har själv skrivit ett förslag på en ny applikationsstandard som bygger på att man skiljer åt de som tillverkar gränsnitt och de som skapar själva programkoden. Låt oss säga problemet med mediespelare. I Linux är det så smart satt man väljer en mediaspelare som ett skal och sedan använder sig av plugins från ett gemensamt format som stödjer olika format. På sätt kommer användaren alltid att kunna göra det han vill utan allt för stor arbetsinsats.

 

Angående apparna så håller jag med dig till en viss mån - många appar är faktiskt bortslösade resurser då ofta är omskrivna RSS läsare som hämtar in från en feed som lägger en snabbikon på skrivbordet. Här kan ju användaren själv lägga upp ett bokmärke, och det går ju även där anförskaffa sig ikoner med den bortglömda favicon systemet.

Det finns dock ett undantag och det är att appar har större befogenheter att använda sig av telefonens resurser. Webbsidornas befogenheter att t.ex. skapa mer avancerade funktioner än små javasscript-kiddies är kraftigt begränsade. Och eftersom webbstandardarna är väldigt olika är det inte lönsamt att lägga upp en eget system. Dessvärre finns det heller ingen fungerande plan för hur webbapplikationer ska få lagra data på den egna hårddisken - något som är ett krav för mera avancerad funktionalitet. Appar är idag den enda och bästa lösningen för att skapa en större och mer funktionell kontaktyta mellan användare och företag. Till exempel kan appar skicka meddelanden till telefonen och ha en tightare integration.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...