Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Tips på Ny router


Mickett

Recommended Posts

Hej, nu har jag fått in fiber i mitt radhus och jag har dragit tråd till alla rum men vill ändå ha en rauter som skickar trådlöst. Det jag vill ha är en router som har usb. Till en början vill jag koppla skrivaren till nätverket och på sikt vill jag koppla in en NAS. Jag har 2 tonnåringar som spelar online. Har idag en netgear 614v3

 

Jag har tittat på:

 

D-Link DIR-655,

Linksys WRT160NL,

NETGEAR WNDR3700,

 

är det någon som har erfarenhet av dessa. Jag vill inte pilla en massa då mina kunskaper är begränsade.

 

Tack på förhand.

Link to comment
Share on other sites

Det verkar ju inte bli mycket svar här så då kan du ju kolla på vad folk tycker om routrarna på prisjakt i stället.

DIR-655 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=158163 bäst omdömen och recensionsbetyg

WRT160NL http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=432626 dåligt resultat i recensionerna (men eftersom det är en nyare produkt än D-link så är inte recensionerna jämförbara), ej inbyggd skrivarserver

WNDR3700 http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=468731 ej inbyggd skrivarserver, dubbla frekvensband (bra om det finns många trådlösa nätverk i närheten)

 

I allmänhet så brukar det inte vara så mycket inställningar man behöver göra i routrar, men det blir ju mer om man ska ansluta skrivare och NAS. Du kan ju besöka respektive tillverkares webbplats och läsa manualer etc, se hur supporten fungerar mm.

Link to comment
Share on other sites

Jari Karivainio

Hej!

Jag skulle satsa på d-link, har i och för sig inte använt just den modellen som nämns.

Använder i dag en d-link Dir-615 till en fiberanslutning (50-100 Mb/s) tillsammans med 3 pc (winxp), 1 laptop (xubuntu 10.04), 1 lanansluten skrivare (kabel) och 1 nas lanansluten (kabel). Bandbredden enligt bredbandskollen 50 - 100 Mb/s utan personlig brandvägg på maskinerna men med routerns brandvägg aktiverad. Bäst bandbredd får jag på den gamla fujitsu-siemens laptopen med xubuntu 10.04 och ett pc-card (n-standard) från d-link.

 

// Jari

Link to comment
Share on other sites

Ett alternativ är att använda en äldre dator som router och brandvägg. De flesta hemroutrar klarar inte att ruta och filtrera100Mb/s. Lämpliga OS för en dator,som används som router/brandvägg är Linux och BSD. Enklast är att använda en dedikerad brandväggsdistribution som Clear-OS (linux), IP-Cop (linux) eller Pfsense (BSD) men även andra distributioner går att använda. Datorn behöver efter installationen varken tangentbord, mus eller skärm. Brandväggarna i Linux (netfilter) och BSD är av proffsklass likaså routningsmöjligheterna.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...