Just nu i M3-nätverket
Jump to content

winlogon.exe kan inte startas pga att sfc_os.dll saknas


king

Recommended Posts

När jag startar Windows kommer ett meddelande om att programmet winlogon.exe inte kan startas därför att komponenten sfc_os.dll saknas och jag uppmanas att installera om programmet.

Jag kan klicka bort meddelandet och datorn startar som vanligt och fungerar - med ett undantag:datorn får ingen kontakt med skrivaren, "det finns inga giltiga portar för drivrutinen".

Jag har avinstallerat skrivaren och försökt installera den igen men felet kvarstår.

 

Har du någon ide om vad som är fel?

Link to comment
Share on other sites

En av orsakerna till att winlogon.exe inte kan startas för att sfc_os.dll saknar är en virusinfektion. Det finns virus som tar över denna fil och hindrar winlogon.exe att starta normalt. När Windows sedan är startat är datorn öppen för nya attacker.

Som en första åtgärd skulle jag föreslå att du skannar av din dator med såväl antivirusprogram som antimalwareprogram. Det finns ett flertal antivirusprogram på marknaden som du kan köpa och installera. Se till att de är uppdaterade med senaste virusdefinitionerna.

Du kan även använda gratisprogram och flera av dem fungerar bra. PC Tools, Comodo Antivirus och AVG är tre exempel på gratisprogram som fungerar bra. Betalprogrammen brukar fungera bättre. Har du inget kan det vara idé att starta med någon av ovanstående.

 

Du bör också skanna av din dator med program som Superantispyware, Malwarebytes, Ad-Aware, Spyboot Search & Destroy m.fl. Om du använder dig av två tre stycken bör du kunna rensa ut det mesta.

Lita INTE på att din dator är virusfri bara för att du inte fått en varning! Skanna datorn!

 

Ett annat alternativ är att du gör en systemåterställning till en punkt som finns före den dag felet uppträdde. Om din dator är infekterad bör du ändå skanna av datorn efter en återställning.

 

Nästa steg är att du ser till att gå till Windows Update och hämtar hem alla uppdateringar för din dator. Det kan kanske "reparera" den skadade eller saknade filen.

 

Starta datorn i "Felsäkert läge" och prova att installera drivrutinen för skrivaren. Det är inte säkert att det är detta program som skapat problemet. Om din dator är fri från infektioner kan det vara ett annat program eller drivrutin som skapat problemet.

 

Avinstallera alla drivrutiner till din hårdvara.

Installera om alla drivrutiner till din hårdvara.

 

Du kan också prova att reparera din installation. Oavsett om du använder Windows XP, Windows Vista eller Windows 7 finns det reparationsfunktion på installationsskivan.

 

Se om något av ovanstående kan hjälpa dig att lösa problemet.

Link to comment
Share on other sites

Bara en komplettering när det gäller antivirusprogram. Man ska bara ha ett antivirusprogram installerat för att undvika problem men sedan kompletterar man det genom att köra bra online-skanningar. Här är några sådana:

http://www.eset.com/onlinescan/

http://www.kaspersky.com/kos/eng/partner/default/kavwebscan.html

http://www.pandasoftware.com/products/activescan.htm

http://support.f-secure.com/enu/home/ols.shtml

 

Däremot så går det alldeles utmärkt att komplettera antivirusprogrammet med flera antimalware-program.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...