Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Formatera datorn totalt


Attas

Recommended Posts

Då var det dags att lämna tillbaka min lånade laptop jag haft i drygt 4 år.

Allt arbete jag haft på datorn har jag naturligtvis sparat ner på extern hårddisk samt en del USB-minnen. Så allt det materialet är säkrat.

Nu vill jag tömma datorn helt så att inga filer kan återskapas. Det finns material i datorn som är mycket intressant för några, och ska absolut inte komma i orätta händer.

Vilket är det bästa sättet att tömma dator på? Jag är även beredd på att formatera datorn om så behövs och bara lägga in Windows XP igen.
Link to comment
Share on other sites

Det bästa att göra om du skall göra dig av med en dator som du inte vill låta någon annan få tag i data på är att krossa hårddisken.
Vill du bara radera disken och göra det så svårt som möjligt skall du skriva över disken med nonsensdata minst 5 gånger. En del anser att det skall göras minst 7 gånger, helst mer än 10 gånger.

Det finns också program som raderar diskar om och om igen, där de skriver över med nonsensdata. En sådan process tar några timmar, beroende på hur stor hårddisken är.
Ett sådant program som är gratis kan du hämta här:

http://www.dban.org/

Det är en startbar skiva du skapar och du raderar hårddisken från skivan. Det innebär att skivan inte används under processen för annat än att raderas och skrivas över.

Här finner du ett annat program som gör samma sak men som finns i två versioner, en gratisversion med begränsade möjligheter och en betalversion som har alla funktioner.

http://www.killdisk.com/

Här är ytterligare ett program, även detta gratis, som raderar disken:

http://www.harddriveeraser.org/

Något av programmen bör kunna göra det du önskar, radera hårddisken på ett sådan sätt att det blir väldigt jobbigt och svårt att återkspa filer.

Link to comment
Share on other sites

Kan ju bara tillägga att efter överskrivningen av hårddisken med något av programmen så får du alltså installera Windows från en CD-skiva.

Link to comment
Share on other sites

Att slå itu hårddisken har jag själv föreslagit någon gång här i forumet och det är ju det bästa. Men eftersom datorn nu inte är min och ska återlämnas så får jag gå efter de andra förslagen.
Tackar för tipsen.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...