Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Vilket märke ska man välja?


oggemannen

Recommended Posts

Funderar på att köpa en ny dator och undrar vilket märke ni kan rekommendera. Har varit dell trogen under många år och varit nöjd men hur bra dator får man hos dem jämfört med andra märken för samma peng?

Ge gärna förslag på olika datorer.

Link to comment
Share on other sites

Hej o gott nytt.. Jo det man först tittar efter är hur service samt garantier, kundbetyg m.m ser ut, sedan användandet, t ex speldator eller multimedia, eller surfdator. Vilka behov du har vilka anslutningar grafikkort processor samt kylning och ett bra chassi som rymmer lite "luftigt"

Ska datorn endast användas till surfning och typ "allmänt användande så spelar det ingen roll vilket märke du väljer utan du ska välja en dator utifrån ditt användande.

De flesta väljer delar själva för att sätta ihop den eller få den monterad där du köper den.

Sedan om man väljer en AMD eller Intel det är en smaksak vad man haft tidigare.


Nu vet jag inte vad din senaste kostade..Kolla in Komplett.se eller Dustin Home.

Link to comment
Share on other sites

Det är nog mer att det varierar mellan datorserier hos tillverkarna. Om man t ex tar HP så verkar det vara kvalitetsskillnad mellan deras Pavilion-serie som vänder sig till hemanvändare och deras serier som tas fram för företagsanvändare. Datorer som säljs till privatpersoner är så hårt prispressade så där är det mer vanligt med måndagsexemplar eller komponenter som åldras tidigare.

Link to comment
Share on other sites

De flesta märkersdatorer använder sig idag i många fall av ganska "normala" komponenter. Skillnaderna rör sig i synnerhet på moderkortssidan där varje tillverkare gärna tar fram ett eget. När det gäller grafikkort, hårddiskar, DVD-enheter m.m. är det idag sällan som de är specialtillverkade för märesdatorerna.
Det förekommer dock fortfarande att någon enstaka tillverkare tar fram egna minnen för att göra det svårare att uppgradera med standardkomponenter.
Precis som Cecilia skriver är datorerna hårt prispressade mot konsument. Det gör att tillverkarna kan ta ut lite mer, göra en förtjänst, på specialdesignade komponenter, som internminnen.

Det här var mycket vanligt för ca. 5 år sedan och tillbaka i tiden. Idag är prispressen så hård att det är svårt att ta fram specialkomponenter och förtjänsten är inte särskilt stor längre då många drar sig för att uppgradera märkesdatorer som har specialdesignade komponenter.

Dell, HP, Compaq, Toshiba, Acer, Packard Bell, Fujitsu, Asus, Apple, Sony m.fl. tillverkar alla såväl bra som mindre bra datorer.

Vill du hellre välja något mer eget erbjuder företag som Inet, Komplett, Darorbutiken, IT Power m.fl. egna datorer som i många fall är mer prisvärda än märkesdatorer. De använder sig ofta av kvalitetsprodukter från olika tillverkare.
Vissa av företagen har också ett grundpaket som man själv kan ändra på i viss mån och få en lite mer anpassad dator för eget bruk. Företagen bygger ihop datorerna och testar dem före leverans. Du kan också välja att bygga själv för att spara kostnader.

De flesta märkesdatortillverkare använder sig av en och samma serviceleverantör, oftast företaget InfoCare. I vissa fall köper butiken loss serviceavtalet från leverantörens avtal med t.ex. InfoCare och sköter den själva.

När det gäller märkesdatorer så är det med dem som med så mycket annat, ju billigare desto lägre kvalitet, oavsett märke.

I princip spelar det ingen roll om du väljer AMD eller Intel - CPU-baserade datorer. Enda undantaget är när priset på CPUn närmar sig 1600 kronor. Då är Intels iCore 5 inte möjlig för AMD att möta längre då iCore 5:s prestanda är så mycket bättre. Så länge CPUn som sitter i datorn kostar mindre än dagspriset runt 1600 kronor ger AMD-baserade datorer i allmänhet mer för pengarna.


Redigering är rättstavning och förtydliganden.

Link to comment
Share on other sites

Tack för alla tips.

Är det någon som vill ge lite förslag på någon dator som ni tycker är prisvärd skulle det vara snällt. Vill kunna spela lite lättare spel, annars inga större krav. Får kosta 6000-8000 kr.

Tack på förhand.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...