Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Hårddisk krasch??


brob

Recommended Posts

Datorn låste sig efter det att jag öppnat en PDF-fil. Ända sättet att stänga av datorn var via strömknappen. Vid omstarten så lät datorn annorlunda och på svart skärm stod OPERATING SYSTEM NOT FOUND.  Datorn är en HPDV 9791. Den är ca 1,5 år gammal. 
Vad göra? 

Link to comment
Share on other sites

Det är ingen hårddiskskrasch utan filsystemet som blivit korrupt. Orsaken till att filsystemet blivit korrupt är att du stängt datorn via strömknappen under skrivning till hårddisken. Det är MFT (Master File Table) och eventuellt systemfiler som har skadats.

Ditt data går att återställa. För återställningen behöver du minst så mycket ledigt utrymme på en annan hårddisk, som du har data på den skadade partitionen. En extern disk fungerar utmärkt. Säkraste sättet är att göra en avbild av partitionen. Det gör du lättast om du startar datorn med en live-CD Linux-distribution och kör dd. Ha inte den externa ansluten under uppstarten.

Kommandot är: dd if=/dev/sda1 of=/dev/sdb1 bs=4096.
Kontrollera att /dev/sda1 är den interna diskens första (enda?) partition och /dev/sdb1 den externa diskens. Värdet på bs är inte kritiskt (4096 är standardklusterstorleken för NTFS).

När du skapat avbilden så startar du om datorn från Windows installationsskiva och formaterar den interna disken (Ha den externa urkopplad så att det inte skrivs något till den). När Windows är installerat kan du återskapa datat från den externa med t.ex. GetDataBack eller motsvarande program.

Link to comment
Share on other sites

Guest ollemunter

brob!

Tänk också på att stänga själva programprocessen, nästa gång du får en låsning på din dator.

Du öppnar aktivitetshanteraren via aktivitetsfältet och på fliken processer stänger du det program som strular. På så sätt behöver du inte stänga ner datorn.

Hoppas det fixar sig.

God Jul!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...