Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Trojan: Fil kan ej tas bort. Hjälp!


Elin92

Recommended Posts

Okej såg att det fanns massvis med trådar om trojaner men är så desperat. Harnyss fått en egen laptop oså får jag en trojan! Hjälp mig!
Det står att filen inte kan tas bort, använder Norman

Filen heter JS/Shellcode.CI

Vad ska jag göra?

Vill inte lämna in den till vår datanisse, den har nyss varit inlämnad för ett annat fel. Plus att jag känner mig lite paranoid ang att han ska se vilka sidor jag har vatt på, vilka jag har snackat med osv.

Snälla hjälp!

Link to comment
Share on other sites

Hej.
Har du provat med att köra en online scanning typ F-Secure?
Många gånger så klarar dom att plocka bort sådana otäcka virus

Mvh.
Tommy

Link to comment
Share on other sites

I vilken fil och mapp anser Norman att det skadliga finns?

JS, det bör betyda att det kommer från en webbsida. Man måste vara försiktig med vart man surfar om man vill hålla datorn frisk.

Vi kan se om det räcker med ATF-Cleaner eller om något mer behövs.
Spara ATF-Cleaner på Skrivbordet:

http://www.atribune.org/ccount/click.php?id=1

Starta om datorn.
Starta inga program.
Dubbelklicka på ATF-Cleaner.exe för att starta programmet.
Bocka i Select All. Tryck på Empty Selected.

Om du använder Firefox: Tryck på Firefox och välj Select All. Tryck på Empty Selected. Om du vill ha kvar dina lösenord så tryck No vid frågan.

Om du använder Opera: Tryck på Opera och välj Select All. Tryck på Empty Selected. Om du vill ha kvar dina lösenord så tryck No vid frågan.

Tryck på Exit i Main-menyn för att stänga programmet.

Obs! Detta kommer att ta bort alla cookies, om du har cookies som du vill ha kvar så får du antingen spara undan dem innan eller låta bli att välja Select All och i stället markera allt annat.

Link to comment
Share on other sites

Hej Elin

Hade samma problem som du, Norman skrek att den hade hittat en trojan och varje gång jag tryckte stäng så ploppa den upp igen. Läste lite om viruset och sprids tydligen via PDF filer, såg att Adobe Reader påminde om att bli uppdaterat hela tiden och efter att ha uppdaterat det har det inte kommit tillbaka (än iaf ^^). Norman har gjort liknande grejer för mig förut också (envisas om att spotify e virus osv) så det är lite pill med det ibland.

Mvh Petter

Link to comment
Share on other sites

Ps. Adobe Reader e programmet som läser PDF filer och skulle tro att Norman misstog uppdateringen av programmet för ett virus eller dylikt, om det inte framgick av mitt tidigare inlägg.

Link to comment
Share on other sites

Det kan finnas javascript i PDF-filer också och inte bara på webbsidor. För att förhindra att datorn blir smittad från en webbsida så är det mycket viktigt att alla program är helt uppdaterade, inte bara Windows utan Flash, Adobe Reader mm. Kolla upp datorn med Secunias Software Inspector http://secunia.com/vulnerability_scanning/.

I Adobe Reader finns det ett känt säkerhetshål som inte kommer att lagas förrän i mitten av januari. För att inte riskera att smittas av en skadlig PDF-fil tills dess så ska man stänga av funktionen att läsa javascript i programmet. En helt onödig funktion för nästan alla. På sidan http://blog.perhellqvist.se/blog/2009/12/15/ny-allvarlig-sarbarhet-i-pdf-attack-redan-igang/ (den stora bilden) kan man se hur man stänger av funktionen.

Man kan också avinstallera Adobe Reader och ersätta den med ett annat program. Det blir mindre intressant för de kriminella att utnyttja säkerhetsbrister om inget program har en stor marknadsandel, därför är det bra om många använder andra program för att läsa PDF-filer. Exempel på PDF-läsare:
http://www.pdfreaders.org/
http://alternativeto.net/desktop/adobe-reader/

"Adobe Reader e programmet som läser PDF filer och skulle tro att Norman misstog uppdateringen av programmet för ett virus eller dylikt"
Det tror jag inte, utan det var nog fråga om en PDF-fil, webbsida eller något annat med skadligt javascript.

Här kan du läsa mina vanliga råd för en säkrare dator, men det är så klart viktigt att man använder sitt förnuft också.
http://sites.google.com/site/ceblstockholm/home

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...