Just nu i M3-nätverket
Jump to content

DDR2 eller DDR3?


Daniel H

Recommended Posts

Hej!

Tittar mig runt lite efter en ny dator. Bla har jag tittat en del på AMD. Jag har sett datorer för 3995:- med DDR3-minnen för att klara av spel, Direct X 10 och Windows 7 (64-bitar). Sedan har jag sett datorer med DDR2-minnen för 8995:- för att; som beskrivet, klara av de senaste spelen, Direct X 10.1 samt Windows 7 (också det för 64-bitar)

Det är klart att jag förstår att den dyrare datorn är kraftfullare än den billigare men vad är skillnaden? Om nu den dyrare datorn är kraftfullare varför hade man inte puttat in några DDR3-minnen i den också då? Är DDR3 så mycket bättre än DDR2 eller vad är det för skillnad?

Mvh Daniel

Link to comment
Share on other sites

I datorvärlden (och all annan elektronik också för den delen) går allt väldigt fort i utveckligen. Det är bara några få år sedan som DDR2 ersatte DDR-minnen. Nu är DDR3 på väg in att ersätta DDR3. Jag förstår din fråga för det är en klurig fråga att besvara.

Den väsentligaste skillnaden mellan DDR2 och DDR3 är att DDR3 använder en lägre matningsspänning än DDR2-minnen. Det gör att DDR3-minnen drar minre effekt vid samma klockfrekvens som ett motsvarande DDR2-minne. DDR3-minnen använder 8 interna "banker" (Banks) mot DDR2 som använder 4 stycken. Det gör att den interna minneshastigheten i DDR3-minnen blir något högre.

DDR3-minnen kan klockas högre (högre minneshastighet) än DDR2, som är begränsade till 1333MHz (överklockade) där den officiella maxhastigheten är 800Mhz. DDR3-minnen börjar vid 800Mhz och går uppåt.
Det innebär att minneshastigheten på DDR3-minnen blir högre än för DDR2.
Nackdelen med DDR3 är att CL (CAS Latency, minnesåtkomsttiden) är högre än för DDR2. Det betyder att, även om minnesbussens hastighet är högre på ett DDR3-minne kan detta minne arbeta långsammare än ett DDR2-minne med lägre minnesbusshastighet. Orsaken är att väntetiden för att komma åt minnet (CL) är längre för ett DDR3-minne än för ett DDR2-minne (generellt). Det innebär i sin tur att det blir långsamt i alla fall.

En anna nackdel med DDR3-minnen, fram tills nu, är att de varit betydligt dyrare än DDR2-minnen. Billiga DDR3-minnen kan vara långsammare än motsvarande DDR2-minnen för samma pengar. Det går således inte att jämföra DDR2-minnen med DDR3-minnen generellt. För att göra en bra jämföring måste du veta exakt vilka modeller av DDR2 och DDR3 som du jämför.

Något annat att tänka på är att moderkort med Intels chipset P35 hanterar DDR2 och DDR3-minnen av mostvarande modeller lika bra!
Något att också tänka på är att AMD bygger in minneskontrollhanteraren i CPUn vilket gör att AMDs minnehantering fungerar mycket bra med båda sorterna.
Om vi fortsätter med AMD så kan AMDs CPU:er inte hantera fler än 2 minnesmoduler av DDR2-sort med högre hastighet än 800Mhz. Använder du 1066 eller högre och sätter i 4 moduler på moderkortet klockas hastigheten ned till 800Mhz.
Detta sker inte om du använder ett moderkort med stöd för DDR3 och en AMD för AM3-sockeln. Minneshanteraren i AMDs CPU kopplar då in minneshanteraren för DDR3 och tillåter användning av fler minnesmoduler än 2 med högre klockfrekvens än 800Mhz.

Bygger du en egen dator bör du i första hand bestämma vilken budget du har. Därefter bör du bestämma dig för vilket ändamål du skall använda datorn till. När du gjort det kan du börja kika på vad du kan tänka dig att behöva ha i ditt system.

Vill du bygga en framtidssäker dator bör du ta dig en funderare till för några sådana finns inte. Din dator blir snabbt gammal och spelen utvecklas nästan lika snabbt.

Att lägga många tiotusentals kronor på en dator kan vara en dröm och något som är riktigt häftigt. Ännu häftigare är det att veta att värdet på denna sjunker lika snabbt som en sten i vatten. Här tycker jag det är bättre att optimera sitt köp för tiden och sedan bygga om efter några år.

Slutligen några tips.

Om du skall ha en dator för spel, lägg mycket krut på grafikkortet och se till att CPUn är hyfsad. Minnesmängden kan räcka med 2GB och mycket väl med DDR2-minnen av god klass. Använder du 64-bitars OS är 4GB att föredra eftersom datorn startar snabbare och jobbar snabbare.

Skall du ha en dator till kontorsjobb (Office, e-post m.m.) och surfa på nätet behöver du inte lägga så mycket krut på något av hårdvaran.

Om datorn är ämnad för bild och videoredigering i synnerhet skall du lägga krutet på CPU och minnen. Grafikkortet behöver inte vara mer än ett ordinärt kort. I detta fallet är det CPUn som gör grovjobbet och med mycket samt snabba minnen förbättrar detta prestandan märkbart. Här kan du dra stor fördel av snabba DDR3-minnen med lågt CL-värde.

Om datorn skall klara allt, ja, då får du lägga mycket krut på allt.

Link to comment
Share on other sites

Tack Åge, för en gedigen förklaring!

Tack för att du tog dig tid och engagemang att förklara. Och det var inget kort svar heller. Jag lär mig, helt klart.

Nu undrar jag bara en följdfråga på ditt inlägg. Du skriver att om jag skall ha datorn för videoredigering så behöver jag inte lägga så mycket krut på grafikkortet utan mer på CPUn och mycket minne. Är det verkligen så? Jag trodde det behövdes ett bra grafikkort till det? Eller är det viktigt med ett separat grafikkort och inte bara använda ett integrerat? I vilket fall så är det just videoredigering som jag brukar syssla med. Jag har nu Adobe premiere elements 2. Jag skulle vilja uppgradera till 7 men kan också tänka mig pro-versionen. Jag har hittat en dator på http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=323200 en som man sätter ihop själv. Den har en:

AMD Athlon II X2 250, 3,0Ghz, AM3, 2MB, 65W, Boxed
Crucial DDR3 1333MHz 4GB KIT, CL9, Kit w/two matched DDR3 2GB, 240pin
 MSI GF615M-P33, Socket-AM3, m-ATX, GeForce 6150se, DDR3,SATAII, GbLAN, PCI-Ex16
MSI Radeon HD 4670 512MB GDDR3 PCI-Express 2.0, DVI, native-HDMI, HDCP

Plus 500 GB hårddisk mm

Är den här modellen tillräcklig för mina önskemål? Tips? Råd?

Mvh Daniel

Link to comment
Share on other sites

Skall du huvudsakligen syssla med videoredigering skall du ha minst 2 hårddiskar. Annars blir hårddisken flaskhals. Med 2 diskar skall du ha den ena att läsa orginalet från och den andra att skriva redigrat material till. Helst skall du ha OS på en tredje disk.

Link to comment
Share on other sites

När det gäller bild och videoredigering finns all informatiom om hur bilderna ser ut i filen för denna. Eftersom all information redan finns behöver grafikkortet endast presentera detta på din skärm.

Spelar du spel skickar du datainformation om hur bilden skall se ut, formas, vilka skuggeffekter som där finns, pixel och texturinformation m.m. till GPUn (Grafic Processor Unit). Inget i informationen finns färdigt utan endans information om hur bilden är tänkt att se ut. All denna information skall bearbetas av GPUn som i sin tur skall skapa bilden och det blixtsnabbt. Här får grafikkortet verkligen jobba för att visa bilden.

Om du desutom vill skapa många färger, stort färgdjup, avancerade pixels- och textur-animeringar hjälper mycket minne på grafikkortet till med processen. Upp till ca. 1GB grafikminne kan ett grafikkort dra nytta av. Mer än 1GB grafikminne ger inte så mycket mer prestanda.

Genom att grafikkortet inte behöver skapa en bild genom enbart information, när du använder dig av fördiga bilder, ställs det inte några höga krav på grafikkortet. Det enda som krävs är att GPUn är tillräckligt kraftfull att kunna strömma videofilm. Det gör de flesta nyare grafikkort idag. Du hehöver inte heller ha mycket minne på grafikkortet för att presentera bilder och video.

Jag förmodar att din nya dator skall ligga i prisklassen som paketet du länkar till betingar, ca. 4000 kronor. Det paket du länkar till innehåller ett moderkort som begränsar dig lite för mycket, tycker jag. Kortet har bara 2 minnesplatser. Dem fyller du redan från start med två moduler, visserligen sammanlagt 4GB. Skulle du ändå vilja lägga till ytterligare minne kan du inte göra det utan att plocka bort de befintliga. Har du inga planer på att komplettera med mer minne när minnespriserna går ned framöver är det inga problem. Jag föredrar dock 4 minnesplatser i huvudsak, om inte det är högst troligt att datorn inte kommer att uppgraderas lite fram i tiden.

Eftersom du skall bild och videoredigera skulle jag byta ut grafikkortet till ett något enklare, som det här:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=434120

Det kortet räcker till det du skall göra. Dessutom har det HDMI-utgång och du kan lätt koppla datorn till en TV om du vill beskåda dina verk innan du lägger dem på skiva. Skillnaden mellan det kortet som ligger i paketet och ovanstående kort skulle jag lägga på ett annat moderkort med 4 minnesplatser istället.
Prisskillnaden mellan paketgrafikkortet och ovantående grafikkortsförslag är idag 665 - 299 kronor = 366 kronor.

Byt ut moderkortet till det här, som ett förslag enbart:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=477897

Priset för ovanstående kort är idag 630 kronor. Priset för kortet i paketet är idag 499 kronor. Skillnaden är 131 kronor. Du har redan dragit ned priset med 366 kronor på grafikkortet och äter nu upp 131 kronor av dem. Kvar har du 235 kronor.

Med ovanstående moderkort får du 2 minneplatser till och 2 stycken SATA-anslutninga extra. Själv föredrar jag Gigabytes eller Asus moderkort men de korten kostar lite mer (ca. 200 kronor).

De pengar som är över, de 235 kronorna, skulle jag lägga på hårddisken och få en med 32MB cache istället för den som är med i paketet. Den disken har 16MB cache och det gör hårddisken långsammare.

Ett förslag är den här:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=391645

Hårddisken i paketet kostar idag 495 kronor. Ovanstående disk kostar 545 kronor idag. Du har redan kvar 235 kronor och kostar på dig en hårddisk (bättre) för 50 kronor. Det gör att du fortfarande har kvar 180 kronor och får då en bättre dator för det bruk du tänker använda den till. Notera att storleken på de båda är 500GB och båda har rotationshastigheten 7200 varv per minut.

Som du ser går det att anpassa paketet (du får visserligen köpa delarna som separata delar och paketpriset blir något högre) och få det optimalt för dig.
Paketpriset idag är 3995 kronor. Köper du delarna löst kostar det dig 4088 kronor plus priset för en DVD-brännare (Komplett anger inte vilken som ingår i paketet). Tar vi den billigaste svarta hos Komplett just nu kostar den 235 kronor. Totalpriset i lösa delar blir då 4323 kronor.

Har du ESD-armlänk redan behöver du inget nytt. Då avgår 119 kronor från de lösa delarna.

Räknar vi på de lösa delarna, inkl. DVD-brännare och ESD-armlänk blir paketet ovan, med de utbytta komponenterna, runt 4143 kronor. För 148 kronor extra får du ett bättre paket för dina ändamål.

Link to comment
Share on other sites

Tack Åge och Fagerja för era råd. Det skall jag ta fasta på.

Ditt datortips för en dator som skulle matcha mina behov med ett tillägg på 148:- är ju klockrent mycket bättre än det paket som jag gav exempel på. Jag kan tillägga det att jag kan gå över priset 4 000:- Detta var endast ett förslag. Jag hade även tittat på ett paket för 7 9995:- http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=344159 Men jag vill ju inte betala för mycket så att säga. Denna dator är ju mycket kraftigare, kanske för kraftig för mig varpå jag tittat på om den billigare räckte.

Men din beskrivning, Åge, var så bra att jag rent av kan gå på detta. Då följer ju andra frågor. Datorchassi tex. Kan jag ta det som fanns i paketet? http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=485613

Bör jag då ha med fläkten/nätaggregatet som finns med också? Jag antar att det är det bästa? http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=391096 Det står Fan (fläkt) men är det skillnad mellan den/de fläktar som sitter i chassit och denna fläkt/nätaggregat. Som ni märker har jag inte så stor kunskap här.

Jag har även tittat på andra tex en Silverstone SST-PS02B Miditower för 495:- Alltså lite dyrare än den ovan. http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=481301 Men det är bara tankar. Jag kollade en del på priset och vilket moderkort de stöder. Och vad jag kunde se så stödde dessa det moderkort som du, Åge, föreslog.

Övriga chassin hittar man på: http://www.komplett.se/k/kc.aspx?bn=10149

Men komplett.se är ju bara ett förslag. Det finns ju andra. Följer kablar med eller bör jag alltid vara observant på vad som följer med och inte? Behövs kylpasta?

Många frågor men tacksam för svar.

Link to comment
Share on other sites

Hej Daniel,

Paketet du tittat på hos Komplett för 7995 kronor är väldigt inriktat på spel. CPUn är dock mycket bra på bild och videoredigering och behövs egentligen inte för spel. En 4-kärnad CPU tillför inte så mycket mer kraft till spel att man, om man vill spara lite, mycket väl kan välja en 2-kärnad. Däremot ger den extra kraft för bild och videojobb.

Jag förstår inte varför Komplett väljer att lägga in ett moderkort med integrerad grafik i det paketet när den ändå inte används. Grafikkretsen på moderkortet klarar inte spel av den häftigare sorten. Det medföljande kortet är däremot mycket duktigt på spel och den klarar även av att kopplas med HDMI-kabel till en TV.
I det paketet hade jag valt det här moderkortet istället:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=460863&view=detailed#ProductTabs'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=460863&view=detailed#ProductTabs

Varför betala för grafikkort som ändå inte används?

Det datorchassi som finns med i paketet för 3995 kronor kan du mycket väl använda för annat datorbygge. Lådan har stöd för både mATX- och ATX-format på moderkorten. Även Silverstonelådan kan du använda eftersom den också stöder båda kortformaten. Lådorna skiljer sig säkert lite i kvalitet och uppbyggnad men ingen av dem vill jag klassa som dåliga. De är utmärkta att bygga dator i om man vill hålla priset lite nere. Att lägga många hundra, ja kanske tusentals kronor på en låda kan vara roligt. Om budgeten är begränsad kan man med fördel hålla nere priset här och lägga pengarna på de delar som är viktiga.

Chassi är mycket en smaksak. Hittar man en låda som man tycker passar smaken är det ett bra köp (även om man kan fråga sig hur kvalitén är). Jag har byggt datorer i billiga lådor av just skälet budget. En låda som är lättbyggd är alltid en fördel men tanken är inte att bygga om datorn hela tiden.
Den här lådan har jag till min huvuddator:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=318669

Priset, 575 kronor, kan tyckas högt men är det egentligen inte. Det ingick två tysta (nåja) 120mm-fläktar som var förinstallerade. Jag hade ändå tänkt att köpa extrafläktar men fick dem nu på samma gång, fixade och färdiga. Jag valde dock varianten med silverfront och ser att Komplett inte har den längre.

Lådan är rymlig och väldigt lätt att bygga i. Inga hårddiskar eller optiska enheter skall skruvas. Allt monteras med skenor och färdiga låsningar, så även de kort som monteras på moderkortet. Hårddiskarna monteras med anslutningarna vända utåt i lådan och inte mot moderkortet som i många andra lådor. Det gör det väldigt enkelt att koppla in kablarna till diskarna.
Elitlådan kostar 395 kronor och har en fläkt installerad. Ytterligare en fläkt kostar ca. 100 - 150 kronor. Det gör att lådan kostar nästan lika mycket som "min" låda med två fläktar i. Kvalitén på Elit är lite sämre än på 534 (har nyligen byggt en dator med Elit 310 som chassi).

Återigen, lådan är mycket en smaksak.

Den här lådan var jag nyfiken på då jag hade planer på att bygga en enkel dator för "slit och släng".

http://www.jmedata.se/PartDetail.aspx?q=p:10500382;c:100497

Priset är mycket lågt och jag tänkte att det var en "skräplåda". Men när jag inspekterade lådan på plats i Malmö (tjänsteresa) var den betydligt bättre än jag trodde. Stabil låda, lättbyggd och håller en kvalitet som dyrare lådor gör. Den är mycket prisvärd för någon som tänker bygga en dator och hålla priset nere på "onödiga" detaljer.

Om du kan tänka dig att välja ett annat nätaggregat skulle jag föreslå det här:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=404885'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=404885'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=404885

Corsair gör mycket bra nätaggregat och håller hög kvalitet. Jag vet inte så mycket om Silver och hur deras kvalitet är men Corsair känner jag väl till. Prisskillnaden är inte så stor och just ovanstående aggregat är 80-Plusklassat (vilket betyder att det har en verkningsgrad som är 80% eller bättre). Mer om denna kvalitetssäkring kan du läsa här:

http://www.80plus.org/

Nu hänger nätaggregatets storlek mycket på vad du tänker bygga för dator. Ju kraftfullare komponenter desto kraftigare nätaggregat. En speldator kräver ett kraftfullt grafikkort. Ett sådant kort kräver mycket energi. Det i sin tur innebär ett kraftfullt, ja, ibland mycket kraftfullt nätaggregat.

Om vi återgår till Komplettpaketet för 7995 kronor så skulle jag råda någon som tittar på det paketet att titta på det här istället:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=488612

Det paketet ger en bättre dator, visserligen 1000 kronor dyrare men här finns mycket pengar att dra ned på om man vill.
Chassit kostar 1325 kronor om man köper det separat. Det är väldigt mycket för ett chassi.
Om vi utgår från Intelpaketet men byter ut lite delar kan det se ut så här:

Ny låda:  http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=485613'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=485613'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=485613

Priset rasar med nästan 1000 kronor direkt!

Moderkort: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=486110'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=486110

Något högre kvalitet men bara några kronor dyrare.

Ta grafikkortet från 7995 kronorspaketet och släng in det i Inteldatorn.

Därmed får man en dator som slår AMD-paketet för 7995 kronor och det i såväl spel som bild/videoredigering. Snabbare minnen, kraftfullare CPU och mycket bättre minnen får man. Inte kostar det så mycket mer heller. Det blir en dator som är mycket bra på allt. Nu är dock din budget överskriden och du skall inte ha en speldator.

Om jag skall ge ett förslag till grunderna i ett paket kan jag föreslå det här:

Intelversion:

Moderkort: 829 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=486110

CPU: 1795 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=492762

Minnen 2*2GB : 850 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=363359'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=363359

PSU (nätaggregat): 495 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=404885

Grafikkort: 299 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=434120'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=434120

Sammanlagt blir det 4268 kronor. Tillkommer gör låda, hårddisk och optisk enhet (som DVD-brännare).

Väljer du denna hårddisk, som jag gav som alternativ till hårddisken i 3995-kronorspaketet kostar den 545 kronor idag:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=391645'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=391645

Lägger vi till Elit 310 - lådan kostar den 395 kronor:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=485613

DVD-brännare i svart för 245 kronor:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=488176'>http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=488176

Lägger vi ihop detta får vi priset 5453 kronor.
Du får en mycket kraftfull dator för bild och videojobb.

Du kan välja en billigare variant men som fortfarande utför ett mycket bra jobb för bild och video och då kan den se ut så här:

AMD:

Moderkort: 829 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=460863

CPU: 875 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=500139

Minnen 2*2GB : 850 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=363359

PSU (nätaggregat): 495 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=404885

Grafikkort: 299 kronor

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=434120

Sammanlagt blir det 3348 kronor. Tillkommer gör låda, hårddisk och optisk enhet (som DVD-brännare).

Väljer du denna hårddisk, som jag gav som alternativ till hårddisken i 3995-kronorspaketet kostar den 545 kronor idag:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=391645

Lägger vi till Elit 310 - lådan kostar den 395 kronor:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=485613

DVD-brännare i svart för 245 kronor:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=488176

Lägger vi ihop detta får vi priset 4533 kronor.
Du får en mycket duktig dator för bild och videojobb.

AMD-paketet kan du få lite billigare om du istället väljer den här CPUn:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=500140

Pris: 765 kronor och totalpriset sjunker till 4423 kronor men fortfarande en mycket bra dator för dina ändamål. Skillnaderna är inte marginella mellan de två CPU:erna.

Vill du istället "hotta" upp paketet en aning föreslår jag den här CPUn:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=507046

Pris idag är 1095 kronor. Totalpriset blir då 4753 kronor. Här tycker jag att Intelpaketet är ett bättre val för bara ca. 700 kronor mer.

Slutligen, nej, du behöver inte köpa kylpasta om du köper en boxad CPU. Med boxad menas att CPUn levereras med kylare och på kylaren finns redan rätt mängd kylpasta applicerad.

När det gäller kablering så behöver du normalt inte några extra kablar. Om du väljer en optisk enhet och en hårddisk får du oftast kablar som räcker till dem med moderkortet. De flesta moderkort levereras med 2 stycken SATA-kablar. Dyrare moderkort levereras i många fall med fler SATA-kablar än två. Räkna dock med två SATA-kablar i moderkortspaketet.

Lådan levereras normalt med alla detaljer som behövs för monteringen. Nätaggregatet levereras många gånger med nätsladd. Övriga anslutningar finns redan på nätaggregatet.

Det blev långt det här och det var inte meningen. Hoppas du orkat läsa ända hit.

Link to comment
Share on other sites

Hej!
Det är ingen fara Åge, jag orkar läsa. Jag tycker det är väldigt intressant. Jag har nu bara en fråga angående ett tidigare inlägg där du rekomenderar ett annat moderkort än det som var i paketet och det är en  MSI 770-C45, Socket-AM3, DDR3 för 620:-: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=477897

Men i textstycket under har hela texten blivit en länk som länkar till: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=431471 en Gigabyte GA-MA770-UD3, Socket-AM2+/AM3 Denna beskriver du inte men är det något också rekomenderar, kanske hellre än den första?

Du för fram ytterligare två fina rekomendationer på datorlådor, både intel och AMD i ditt senaste inlägg. Är det så att du rekomenderar Intel framför AMD? Jag har använt Intel länge förut men jag bara fick för mig när jag sökte att det såg ut som att man får mer för pengarna när det gäller AMD än Intel. Dessutom kan man ju överklocka AMD:s grafikkort om man skulle vilja det vilket man väl inte kan med Intel?

I ditt första exempel nämner du ingen speciell processor. Kan jag använda den som var i paketet? http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=488305

Mvh Daniel 

Link to comment
Share on other sites

Hej Daniel,

Beklagar att en del av texten blivit en länk. Hur det gått till vet jag inte. Det sker en del konstiga saker på Forum när man skriver här. Det är inte första gången som det sker sådant men första gången för mig att en stor textdel också blir en länk.

Jag har sannolikt lyckats göra något medan jag kikade runt på alternativ för dig. Moderkortet som texten länkar till ett ett, i mina ögon, mycket bra och prisvärt moderkort. Jag använder det i min andradator. Den datorn använder jag till att prova mjukvaror, hårdvara m.m. samt att hjälpa vänner och bekanta att rensa ut ohyra om de fått in sådant. Eftersom den datorn inte är min huvuddator kan jag bara köra en ominstallation när jag är klar med det som jag för tillfället gjort.

I ditt fall skulle du mycket väl kunna välja det Gigabytemoderkortet. Nackdelen är dock att det har stöd för DDR2-minnen och jag skulle nog föreslå ett moderkort som har stöd för DDR3, om du tänker använda 4 minnesmoduler med hastigheten över 800MHz. SOm jag nämnt tidigare så hanterar AMD-processorer inga DDR2-minnen med högre hastighet än 800MHz. Är minnena högre och du använder 4 minnesmoduler stannar hastigheten vid 800MHz.

Å andra sidan kan jag ju ge förslag även på detta!

Välj då moderkortet Gigabyte, 690 kr:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=431471

Minnen, Corsair, snabba DDR2-minnen med lågt CL-värde, 4GB: 979 kr:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=338074

Den CPU som du länkar till, AMD, 650 kr:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=488305

De övriga delarna i det första paketet kan du mycket väl använda tillsammans med de här, med reservation för hårddisken och grafikkortet, som jag förslagit andra alternativ för.

Summa för moderkort, minnen och CPU enligt ovan blir: 2319 kronor.

Tar vi motsvarande för DDR3-minnen blir det de här komponenterna istället:

Moderkort, Gigabyte för 829 kronor:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=460863

Minnen Corsair, CL9, 1333Hz, 4G, pris 850 kr:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=363359

Den CPU som du länkar till, AMD, 650 kr:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=488305

De övriga delarna i det första paketet kan du mycket väl använda tillsammans med de här, med reservation för hårddisken och grafikkortet, som jag förslagit andra alternativ för.

Summa för moderkort, minnen och CPU enligt ovan blir: 2329 kronor.

Det senare paketet har i princip samma minnesprestanda som det första. Orsaken är det klart sämre CL-värdet för DDR3-minnena.
Som du ser skiljer det inte mer än någon tia mellan paketen. Vilket är då att föredra?
Jag skulle vilja säga det med DDR3-minnena. Skulle du vilja sätta i mer minne bibehåller du hastigheten på 1333MHz. Det gör du också med DDR2-minnespaketet om du väljer 800MHz-minnen.

Fördelen med DDR3-paketet är att du kan välja de här minnena istället:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=481132

Pris för 4GB är just nu 1149 kr och nu får du snabbare minnen. Priset för paketet blir då 2628 kr. Moderkortet har stöd för 1600MHz-minnen genom överklockning på kortet (redan inbyggt).

Nu har jag valt ut Gigabytemoderkort av den anledningen att korten håller mycket bra kvalitet. Som tidigare skrivet föredrar jag Gigabyte och Asus i första hand.

Väljer du MSI-kortet i det första Komplettpaketet blir priset lägre eftersom det kostar 499 kronor. Väljer du det andra MSI-kortet som jag gav förslag på blir även då priset lite lägre då det kostar 620 kronor. Båda MSI-korten hanterar DDR3-minnen. Det senare har plats för 4 minnesmoduler medan det första har två sådana. Tänker du inte installera mer än 4GB och två moduler kan du med fördel använda det första MSI-kortet.
Då kan du också kika på det här Asuskortet:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=499637

Pris idag är 750 kronor vilket är 251 kronor mer än motsvarande MSI-kort.

Nej, jag föredrar inte Intel framför AMD. Själv har jag idag bara AMD-baserade datorer. Orsaken är precis den du nämner, pris kontra prestanda. Här har dock skett en ändring i och med att Intel lanserade sin iCore 5 750-processor. Priset på den hos Komplett är idag 1795 kronor. Komplett tar 1895 kronor för AMDs Phenom II X4 965 Black Edition och den klår inte Intels iCore 5. Det gör att när priset på en tänkt CPU närmar sig 1500-1700 föreslår jag numera att köparen tittar på Intels iCore 5. Den är så prisvärd i den prisklassen att AMDs CPUer inte längre ger mer prestanda för pengarna.

Är den tänkta CPUn i en prisklass under 1500 kronor föreslår jag nästan alltid AMD då pris kontra prestanda är bättre, ibland mycket bättre och till AMDs fördel.

Den processor som är med i ursprungspaketet kan du mycket väl använda. Jag tog upp de andra som förslag till en förbättring då just bild och videoredigering drar bättre nytta av en flerkärnad CPU. Det är något som spel inte gör i samma utsträckning. För spel gäller fortfarande att det är på grafikkortet som krutet skall läggas. Köper man ett mellanklasskort och spelar spel som är krävande för grafikkortet kommer CPUn att få jobba mer och då bekänna färg. Lägger man istället mycket krut på grafikkortet kommer CPUn inte att belastas så mycket och då räcker det utmärkt med en tvåkärnad CPU.

Hoppas det klarnade lite. Beklagar återigen att text omvandlats till länk. Orsaken bakom är inget jag kan besvara.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...