Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Format C för Linux?


Martin89

Recommended Posts

Finns det något kommando för Linux/Ubuntu där jag avinstallerar ALLTING på Hårddisken. Jag vill tömma den totalt. Som Format C.

Vad ska jag skriva och VAR skriver jag in det?

Link to comment
Share on other sites

Jag gissar att du har har Windows och Linux installerat på samma disk    och vill ta bort Linux .    Om det är så och har Vista så kan du i 

Kontrollpanelen - Administrationsverktyg - Datorhantering ( tror jag , kör XP just nu ) -  Diskhantering  och där kunna ta bort Linux-partionen  .

Om detta fungerar lika enkelt i XP vet jag inte .

Har du enbart Linux så varför inte installera Windows eller annat som då under installationen
formaterar disken  .

Link to comment
Share on other sites

Jag kör inte dual boot Windows och Ubuntu. Jag kör enbart Ubuntu 9.40 då jag tycker jag klarar mig bättre med Linux än med Windows.

Har ingen som helst lust att återgå till XP, Vista eller något annat Win-system. Helt nöjd.

Dock vill jag tömma hårddisken för att på nytt installera Ubuntu igen eftersom allting har segat ned sig. Så jag vill helt enkelt börja om från början igen =)

Link to comment
Share on other sites

Ja fast jag vill tömma hårddisken helt. Inte en enda byte ska finnas kvar. Sedan vill jag göra en "clean install" som dom kallar det.

Men åter igen...
Hur tömmer jag hårddisken på Linux/Ubuntu?

Link to comment
Share on other sites

Format C: rensar ju inte hela hårddisken bara det som är inuti partitionen, själva partitionen finns ju kvar. Killdisk är väl något för dig i så fall http://www.killdisk.com/ körs från en CD-skiva och skriver 0 i varenda byte på hela hårddisken.

Link to comment
Share on other sites

Vill du tömma hårddisken helt så går det lättast i Linux med dd. Du måste köra dd som root (sudo). Kommandot är : dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=16M. Värdet på bs är inte kritiskt men det bör vara en heltalsdel av diskstorleken. Större värde ger högre hastighet. Du bör köra det från en live-CD om inte Linux finns på en annan disk.

Alternativt kan du tömma disken med disktillverkarens diagnosprogram.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...