Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Datormus med USB-anslutning


kiwi01

Recommended Posts

Kan någon förklara för mig hur detta med olika sorters anslutningar till datormöss fungerar?

En kompis till mig kom hem med en mus som uppenbarligen har en USB-anslutning, (en sån där flat sak)  som han tänkte sig till sin begagnade datorlåda (Dell). Själv har jag Dell-dator (stationär) men en annan sorts anslutning, kommer inte ihåg vad den heter men den är rund.
Jag gick in på Dells hemsida och hittade bara USB möss. Anslutningen syns inte på bild men alla heter något med USB.
Så nu blir jag ännu mer konfunderad, hade eventuellt tänkt att byta ut min gamla mus mot en ny. Hur vet jag om den passar?

Den runda kulan under brukar jag ta loss och rengöra ibland, men jag tycker att hjulet upptill i skåran har blivit trögt och hackigt. Kan man ta upp hela musen och rengöra även detta hjul?
Link to comment
Share on other sites

Hej! Köp Dig en mus, en med USB. Det är bara att sätta in "mottagaren"  i en USB-port. Ingen installation av programvara. En modern mus har ingen kula. Du slipper oxå sladd från musen. Det är ingen stor kostnad. från ca. 100:- och uppåt.
essin

Link to comment
Share on other sites

De runda kontakterna för tangentbord och mus brukar kallas för PS/2-anslutningar och kom för lite drygt 20 år sedan. Eftersom USB-anslutningar är mer generella och finns på så gott som alla datorer sedan 10 år medan PS/2-anslutningarna blir allt ovanligare så är det idag mer vanligt med USB-anslutna tangentbord och möss. Men om du inte har någon USB-kontakt på din dator så finns det adaptrar att köpa som omvandlar från USB till PS/2.

Här är ett exempel på en mus där en adapter ingår:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=151063
Här är exempel på adaptrar:
http://www.webhallen.com/prod.php?id=32347
http://www.dustinhome.se/pd_5010072362.aspx

Om du vill ta dig till Bromma så kan du få köpa en av mina två adaptrar för 10 kronor.

Det finns möss med PS/2-anslutning, prisjakt listar 66 stycken optiska under 150 kronor
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=379#rparams=k=s34070086
även om man nog ska undvika de allra billigaste där för de kan vara väl sladdriga.

Link to comment
Share on other sites

Hej, tack för svaren båda två. Nu förstår jag tror jag...Blink

Eftersom jag har en USB-port i min dator så testade jag den aktuella musen och den fungerade fint direkt. Men mitt problem i så fall är att jag bara har en USB-port och den behöver jag ofta till annat. Ska jag tex föra över foton så behöver jag använda mus också, likaså om jag för över något till MP3spelaren.
Finns det en lösning på det också?


I min kompis datorlåda fianns däremot ingen USB-utgång alls så där behövs en adapter. Jag kan tänka mig att ta mig Bromma, ska höra med kompisen.

Link to comment
Share on other sites

Hej! Det finns en bra lösning på Ditt problem.USB-hubb. Du kan köpa en USB-hubb, så flår Du fler USB-uttag.Det finns med  två uttag och uppåt.Men kolla så Du får en USB2.

essin

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...