Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

IPRED - Kan den hindra dig?


Alexa

Rekommendera Poster

IPRED står för International Property Rights Enforcement Directive och är ett EU-direktiv.  IPRED lagen går ut på att upphovsrättsinnehavare har rätt att få veta vem som hade en IP-adress vid en viss tidpunkt. Har man bevis på att en person har fildelat ska Internetleverantören berätta vem som hade ip-adressen vid den tidpunkten.

Döms man i en svensk domstol måste man göra en kungörelse där man berättar att man blivit dömd och för vad. I Sverige har man upphovsrätt på ett verk tills det har gått 70 år efter man har dött. Efter det får vem som helst dela med sig materialet utan att betala till upphovsrättsinnehavaren eller deras närmaste anhörig. IPRED-lagen beräknas börja gälla 1 april 2009 i Sverige.

I Danmark finns det en liknade lag. Problemet där är att det är svårt att bevisa vem som använder IP-adressen vid tidpunkten. På Internet finns en rad tjänster som döljer ip-adressen. Om många kommer att dömas för fildelningsbrott kommer troligen tjänsterna bli vanligare. Under första halvåret 2008 fildelade 700.000 i Sverige. Den vanligaste fildelningstjänsten i Sverige är The Pirate Bay. The Pirate Bay står otalad sedan 31 maj 2006 för brott mot upphovsrätten. Förundersökningen har tagit tid och 16 februari 2009 inleds rättegången.

I Sverige är det idag lagligt att titta (streama) upphovsskyddat material. Det innebär att musiken eller videon inte laddas ner till hårddisken. En stor del av videoklippen på Youtube innehåller upphovsskyddat material. På Youtube finns allt ifrån musikvideo till tv-program. Vissa större företag som TV4 och Universal Studio lägger upp delar av sitt material gratis på sidan.

I slutet av december slutade Warner Music Group lägga upp musikvideor på Youtube. Företaget vill också att Youtube tar bort alla musikvideor som de äger rätten till. Orsaken är att de inte anser sig få tillräckligt med pengar från tjänsten.

I Sverige har ännu ingen dömts som laddat ner upphovsskyddat material, dock har personer som fildelat fått betala böter. Ingen har ännu dömts till fängelse.

Det största parti som är motståndare till Ipred-lagen är Piratpartiet.

Miljöpartiet och vänsterpartiet är emot Ipredlagen däremot är Socialdemokraterna för ipredlagen. Moderaterna är främst för ipredlagen.

Kommer IPRED-lagen hindra folk att ladda ner? Det tror inte jag! Frågan är vad politikerna tror?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Och vad vill du säga med det här? Trodde debattartiklar handlade om att en person skulle föra fram sina åsikter uppbackade av argument?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...