Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Program


rigafjodor

Recommended Posts

Om du lyckas med detta så bryter du troligen avtalet med dit bredbandsleverantör, enligt reglerna för forumet får vi inte diskutera hur du döljer din ip-adress och utan en ip-adress kommer du inte ut på nätet. Varför vill du dölja den? Ofta är det folk som vill det som gör olagliga saker.

Link to comment
Share on other sites

I dagsläget är det i princip omöjligt att vara helt anonym på nätet om det är det du är ute efter. Det går att försvåra men det finns alltid en viss risk då allt lämnar spår i en eller annan form, speciellt då flera länders lagar kräver att operatörer lagrar information för just det ändamålet. Betalar man för en kommersiell anonymiseringstjänst så är alltid risken ändå att domstol och polis kan få ut loggar och annat även om företaget bakom försöker hålla allt hemligt. Nätverk som TOR t.ex. innebär bara att det blir svårare, men inte omöjligt att spåra innehavaren av en IP-adress. Ägaren av en dator i TOR-nätverket ser t.ex. all trafik som passerar genom sin server.

Kort och gott så finns det i princip alltid någon som sitter på informationen som behövs för att på ett eller annat sätt spåra tillbaka trafik till IP-adressinnehavaren. Ett meddelande som innehåller en begäran om information från en annan dator på internet måste trots allt kunna möjliggöra att data kan hitta tillbaka till sändaren.

Som det stod i ett nummer av PFA (eller var det M3) nyligen så kan använda en proxyserver för att lura en server i USA att tro att man surfar från USA så att man därmed får tillgång till filmtjänster som bara är öppet för folk som bor i USA, men det är inga större svårigheter att spåra den riktiga IP-adressen om någon verkligen lägger manken till.

Link to comment
Share on other sites

Utan att dra några förhastade slutsatser kommer man ju att tänka på IPRED..

Har inte läst så noga men eg. finns ju redan nu lagar.. har funderat på om man som totalt okunnig på datorer har fått... barnens kompis släktings vän att installera en trådlös router.(exempel alltså)

Allt går ju så bra tills det visar sig att grannen tankat olagligt som s***n.

Är man då som "IP-innehavare" ansvarig, och får stå där med tomteskägget i brevlådan, mössan i hand och bocka & buga för Henrik? När man är så totalt okompetent?

Link to comment
Share on other sites

Nja, det där sista är en bra fråga. Jag tror att det var i Danmark som domstolarna slog fast att bara för att man hade IP-adressen ifråga så innebär inte det detsamma som att man är den som är ansvarig per automatik utan det krävs utredning. I Danmark har man haft lagen, som vi är på väg att få i vår, i ett antal år redan. Hur det blir i Sverige vet ingen förrän domstolarna sagt sitt. Det samma gäller vad som menas med "att ha delat ut större mängder upphovsrättsskyddat material". Justitieministern ville inte ens säga vad de tänkt sig när de la fram förslaget utan säger bara att domstolarna får pröva vad som gäller.

Men om man själv har rent mjöl i påsen så är det helt klart dags att säkra upp eventuella öppna trådlösa nätverk för att slippa problem i framtiden.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...