Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Så installerar du Ubuntu


Alexa

Recommended Posts

 Innan du är redo att installera Ubuntu på hårddisken, måste du vara med om att hela hårddisken rensas och du får ett sprillans nytt operativsystem gratis. Du startar om datorn med cd-skivan i hårddisken. Om inte installationen startar tillsammans med datorn måste du ställa om inställningarna i BIOS, som är det första som startar tillsammans med datorn. Då datorn startas välkommans du till en enkel startmeny som är textbaserat. Du startar installationen genom att trycka på Enter på tangentbordet.

Operativsystemet laddas till datorns ram-minne och datorn kan upplevas lite segt.  Efteråt uppladdningen startas en mindre grafiskversion av operativsystemet, där du nu har möjlighet att testa operativsystemet. När du är redo att installera det på hårddisken så dubbelklickar du ikonen Install på skrivbordet.

Nu startar installationen och i den första dialogrutan anger du vilket språk du vill att operativsystemet ska använda, som standard är engelska aktiverat men det går utmärkt att välja svenska som operativsystem. När du har valt Svenska klickar du på knappen med texten Framåt i dialogrutan. I nästa dialogruta väljer du Tidzon och vid behov ställer du klockan, troligen behöver du inte göra några inställningar. Klicka på Framåt.

I nästa del av installationen uppger du vilken typ av tangentbord du använder. Klicka på Framåt för att komma till nästa del av installationen . I nästa del av installationen kallas Förbered diskutrymme, här anger du hur hårddisken ska vara uppdelad. Ska du bara ha Ubuntu på hårddisken så markera Guidad - använd hela disken och klicka på Framåt.

Installationen är snart avslutad, nu ska du bara anger ditt riktiga namn, ett användarnamn och ett lösenord för det kontot samt namnet som datorn ska ha i Nätverket, därefter klickar du på Framåt.Nu kommer du få en kort beskrivning av vad som kommer installeras, om du är redo att börja installera klickar du på knappen Installera. Installationen påbörjas nu och tar cirka 20 minuter. När installationen är avslutad får du ett meddelande att den är avslutad.

Då matar du ut cdn och klickar därefter på knappen Starta om nu för att börja använda Ubuntu.
När du startar datorn så måste du ange ditt användarnamn och lösenordet som du uppgav under installationen. När du startar datorn för första gången så kan det finnas en del uppdateringar att ladda hem. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
STOFESEXPANDYLEN

"Innan du är redo att installera Ubuntu på hårddisken, måste du vara med om att hela hårddisken rensas och du får ett sprillans nytt operativsystem gratis. Du startar om datorn med cd-skivan i hårddisken"

(min understrykning)

 

Hur menar du här? Hur då "rensas"? "vara med om"?

och får man ett gratis operativsystem INNAN man installerat ubuntu?

 

Betyder "rensas" en formatering eller menar du något annat?

 

..och i så fall: MÅSTE man verkligen "rensa" (formatera?) hela HDD:n innan man kan installera ubuntu? Det har jag aldrig hört förr.

 

Är du säker på det?

Link to comment
Share on other sites

HEJ

Det braa med Ubuntu är att man kan samköra med andra op

När man startar installationen och kommer till sidan för partionering, finns ett alternativ för sk "dual boot".

Man kan installera Ubuntu parallellt med ex Windows. När man sedan startar får man välja vilket op som skall startas.

Ett annat alternativ, när man vill ha "både och" är att gå till Wubi på nätet. Där kan man installera Ubuntu inom windows. Det funkar precis som ett eget op, men det ligger samtidigt som ett program i Windows programhanterare och man kan, om man skulle vilja, avinstallera i "lägg till-ta bort..". Jag kör själv dual boot på min stationära dator och wubi på min laptop, då det krånglade lite med installationen här.

När man vänjer sig vid Ubuntu blir det ganska snart det viktigaste op, men ibland vill man ha windows för ex lättare med bankid mm.

He en fortsatt skön sommar med Ubuntu

Ubuntu rules

Link to comment
Share on other sites

STOFESEXPANDYLEN

@BjHstad

Hej!

Jo, vet du om man MÅSTE lägga den på windows C-partition då eller kan man lägga den på en annan som man har inom windows?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...