Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Speed fan?


Jesse James

Recommended Posts

Det här har varit på tapeten tidigare även om det var ett par månader sedan. Det är inte helt enkelt att lista ut vad local, remote2, temp1 osv är då det kan motsvara lite olika saker för olika datorer.

- CPU processorn
- GPU grafikprocessorn
- Core0 och Core1 är enskilda processorkärnor i CPUn. Har du en flerkärnig processor (Intel Core 2 Duo eller en AMD X2 processor t.ex.) så har du antagligen en Core0 och en Core1 som då är en temperatur för vardera kärnan.
- Core är ofta det samma som GPU, dvs. grafikprocessorns kärna.
- Temp1, temp2 osv kan ibland motsvara CPU temperatur men detta skiljer sig från chip till chip som används i olika datorer.
- Local är ofta själva chipet som innehåller övervakningsfunktionen av temperaturer i datorn.
- Remote nämns ofta tillsammans med local och benämns som en extern temperaturgivare. Exakt vad det är för givare är svårt att säga. Det kan ev. vara temperaturen på luften i datorn. Den temperaturen benämns ibland också för Ambient i SpeedFan.

Att det är små eldsflammor beror helt och hållet på vad man har för larminställningar i SpeedFan. De är tagna rätt mycket ur fria luften och har inte alltid så mycket med verkliga gränser på vad som är skadligt för olika chip. Min CPU ligger ofta på 50 grader och det är en eldsflamma framför den utan att det är någon risk. Har kört så i två år utan minsta värmerelaterat problem. Grafikkortet kan klättra uppåt 80-90 grader på ett högpresterande kort. Men alla chip tål inte temperaturerna så det gäller att kolla vad acceptabla värden är för de chip man har som CPU och GPU tål om man vill ha korrekta gränser för temperatur.

Sedan ska tilläggas att temperaturgivarna inte alltid är så exakta. Det förekommer fall där temperaturgivarna avviker uppåt 10 grader från verklig temperatur men det är inte så ofta det är så illa tack och lov.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...