Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Hjälp! Jag har en överhettad dator!


pukkster

Recommended Posts

Hej!
Jo det är så att min gamla trotjänare en fujitsu siemens bärdator har börjat krångla. När jag försöker starta den så startar inte skärmen eller om den startar så börjar den flimmra. men det roliga är att efter 15 minuter frysen (!)  så brukar den funka fint. Så jag misstänker att något blir för varmt, kanske grafikkortet. Detta har jag levt med i en tid, fast nu börjar den även att hänga sig och håller på. Vad göra? Är det dyrt?
Tacksam för alla svar!

Prestandalänk: http://www.dealtime.co.uk/xPF-Siemens-Amilo-L-1300-Cel-M360-512Mb-2x256-50Gb-DVDRW-15-4-Wide-Wifi-XPH-MS-Works

Link to comment
Share on other sites

Öppna burken & dammsug. Titta extra noga innanför processorns fläkt där det brukar finnas kylflänsar. På kylflänsarna kan ibland samlas otroliga mängder med damm & det skulle kunna vara orsaken till ev överhettning. En del burkar med separat grafikkort har ungefär samma problem. Fast det ser ut som du har grafikkortet inbyggt i moderkortet. Fast ser du någon kylfläns på moderkortet / annat kort så dammsug eller köp tryckluft på burk. Kostar runt en hundring & räcker till 3-6 rengöringar av din dator.

Gådd lökk

Link to comment
Share on other sites

Kan ju vara svårt att öppna en bärbar om man inte hittar en servciemanual på internet. Men kolla ventilationshålen åtminstone. Sedan finns det kylplattor att köpa, man ställer datorn på kylplattan och den håller då nere temperaturen på datorn.

Link to comment
Share on other sites

Cecilia har alldeles rätt!
Det var jag som inte läste på ordentligt...
Tipset med att kolla i lufthålen är dessutom alldeles rätt. Jag har praktiserat detta på 2 st laptops & då blåst rent med "tryckluft på burk". Den första ångrade jag att jag gjorde inomhus. Vilket moln med damm! Efter renblåsningen blev den "som ny" igen. Före rengöringen tvärdog den efter 10 - 30 min & ingen fattade vad som var fel...

Blinn-Anders 

Link to comment
Share on other sites

Tack för hjälpen. nu har jag blåst ut allt damm men problemet kvartstår. Fick ett tips om att jag skulle uppdatera BIÓS. Hur gör man det?

Link to comment
Share on other sites

Okej, i så fall så får du se om du hittar någon nyare BIOS för din dator på Fujitsu Siemens webbplats samt anvisningar för hur du gör det.
Men jag är tveksam till nyttan av det för det är ju inte någon ny hårdvara i datorn och om det fanns felaktigheter i BIOS-programmet så borde du ha upptäckt det långt tidigare.

Jag undrar om inte är något med spänningsnivåer eller strömförsörjning, batteriet eller det som omvandlar batterispänningen till de spänningar som behövs inne i datorn. Du skriver ju att datorn är en trotjänare vilket jag tyder på att den är 5 år gammal eller mer.

Link to comment
Share on other sites

Tror att Cecilia är "på spåret" igen. Testa med att köra utan batteri (bara nätanslutning).
Får du samma fel så testa med bara batteri. Kolla hur mycket ström som finns i batteriet först så du kan starta överhuvudtaget.
Kanske kortis i någon av dessa 2 delar?
Är batteriet så dåligt att det inte ens är användbart är det en chansning att direkt köpa ett nytt & sedan är det något annat som är fel. Kanske du kan få låna ett batteri på en serviceverkstad för datorer?
Annars kanske någon av dessa har ett batteri åt dig. Fast de är svindyra att köpa,
runt 1000:-/st ...
http://www.readtech.se/?gclid=CM6puYy6ipUCFQ2qQwodKhqQrQ


De 2 nedan verkar inte ha just för FujitsuSiemens, men de har en sökruta där amn kan fylla i batteri-beteckning & ev få fram en ersättare...
http://www.cellspecialisten.se/content/view/17/31/
http://www.batteriexperten.com/?ref=batteri

Link to comment
Share on other sites

Ifall du inte kan öppna datorn eller be nån som kan hjälpa dej, säkerhetskopiera oftare och ha inte för myycket lagrat på hårddisken. Datorn är precis som du och jag. Ju mer man har lagrat ju varmare blir det ju mer man tänker på ju tröttare blir man. Kom i håg att datorn kan bara startas om X antal gånger... Bränn ner alla viktiga  datafiler på cd-r eller DVD-R.

Lagra nerladdade program på USB-minne om du har. Så kom de till användning också...

Om USB-minnet slutar att fungera så måste du lämna in det på dataräddning. Det är därför man bara ska lagra filer som man inte är så rädd om på USB-minne.
/Maria

Link to comment
Share on other sites

Nej, hårddisken blir inte varmare för att man har lagrat fler filer på den.

Nej, det är inte så att datorn bara kan startas ett visst antal gågner. All elektronik åldras och blir till slut för dålig och det har inte med antalet gånger man startar datorn att göra.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Jag har läst i tidningen Vår fantastiska värld  nu att hårddiskar kan gå sönder efter 15 år även om den bara har legat på en hylla.... Nu vet jag också hur man ska lagra cd och DVD mm. Man ska lägga in dem i kylskåpet det står också i den tidningen... Då kanske man inte behöver kopiera över sina data på nya skivor så ofta... De påstår att cd håller i 30 år och DVD i 45 år, Det tror jag vad jag vill på... Men de kanske håller lite längre än vad de gör nu. Synd bara att man inte har så stort kylskåp... Dessa uppgifter kommer från US National Media Library enligt tidningen.
 
Man får fortsätta att göra backup på sina datafiler minst en gång i månaden de skivor som man använder ofta.

Link to comment
Share on other sites

Jari Karivainio
Hej!
Jag har lifebook E-serie dator som ibland spökar. Det brukar hjälpa att stänga av batterieliminatorn och plocka ur batteripacken samt trycka på strömbrytaren några gånger. Därefter är det bara att plocka tillbaka batteriet och ansluta eliminatorn samt starta datorn på nytt.
/// Jari
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...