Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Procesorfläkt


esd

Recommended Posts

Hej

Jag ska köpa en ny procesorfläkt och jag har tittat på två olika fläktar. Den ena är lite billigare och den andre är dyrare. Så min fråga är vilken som är bäst.

Här är dom.

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=311464

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=312473

Jag har en Intel pentium 4 procesor med socket 478 och den är på 2 ghz. Jag byter proceor dels för att jag vill göra datorn lite snyggare (med blått ljus). Sen vill jag ha ner temperaturen på procesorn så den kanske orkar göra lite jobbigare saker.

Sen hur lätta eller svåra är dom att montera?

Så vilken fläkt är bäst och samtidigt ser bäst ut i chassiet?

Link to comment
Share on other sites

A7043VMS190

Den för 329:- verkar vara den här http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=302755 fast den lyser, och den är bra, smidig, rätt så tyst, effektiv och ser bra ut.

Att montera den i 478 är egentligen ganska enkelt, du behöver inte ta loss moderkortet utan bara sätt dom medföljande silverfärgade balkarna så att dom sitter i dom fyrkantiga hålen med böjen neråt, skruva sedan fast fläktpaketet i dom två hålen en skruv i varje balk lagom hårt växelvis bara så att den sitter fast, den behöver inte vara någon bänkpress.

Link to comment
Share on other sites

Jag ska ha en som lyser eftersom datorchassiet har ett fönster på sidan.

Sen den dyrare modellen så såg jag att den blåser värmen åt sidan direkt till min chassiefläkt som sen blåser ut värmen ur chassiet.

För den andra blåser väll bara ner luften på procesorn och på moderkortet så det borde väll bli bättre luft igenomströming med den som blåser ut luften direkt?

För jag har också en fläkt på sidan av datorn precis i höjd med där procesorn sitter och den blåser in.

Här är det chassiet jag har, bara att jag fick plocka bort fläkten i taket för att nätaggregatet skulle få plats.

http://www.apevia.com/product.php?pid=99

Link to comment
Share on other sites

Kom bara ihåg att om du stoppar in en massa fläktar som blåser/suger luft åt olika håll så riskerar du att skapa turbulens vilket försämrar kylningen. Vad du vill uppnå är att skapa en luftström genom datorn som är fri från kablar och annat bråte så att luften går in från fronten över grafikkort och processor och sedan ut baktill. Många grafikkort har visserligen egna fläktar men de behöver sval luft utifrån för att kyla bra.

Det bästa är om man kan skapa ett rakt flöde från fronten till fläkten på baksidan under nättagget. Tyvärr är det få chassin som har möjlighet att montera fläktar så för de flesta har cd/dvdenheter på den höjden och frontfläkten ner till. Med ett rakt flöde får minnena och CPU bra kylning och grafikkortet drar ju luft själv så den klarar sig också bra så.

Link to comment
Share on other sites

Om du har tittat på mitt chassie som jag länkade till så har jag plats för två stycken 80 mm fläktar längst ner i chassiet på fronten och dom skulle jag kunna sätta så att dom drar in luft i chassiet. Då blåser dom rakt igenom där hårddiskarna sitter för dom är också rätt varma. Sen drar en 120 mm fläkt ut luften på baksidan.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...