Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Vi systemansvariga måste skärpa oss!


Fompa

Recommended Posts

Även om nu den nya fruktade vågen av Red Code viruset uteblev, som kan ses som en liten seger för oss systemansvariga, måste vi själva ransaka oss när det blir större attacker. Med risk att få en hel yrkeskår på mig, måste jag säga att ute i världen finns det för många oseriösa administratörer som inte har riktigt koll och det är just det som gör att de virusmakare som vill göra stor skada lyckas.

 

Visst kan vi lägga en stor skuld på Microsoft som utvecklar den miljö som många av oss driver, men ser man till Code Red viruset hade Microsoft släppt en patch redan innan första anfallet skedde och då vilar ändå ansvaret på oss ansvariga för systemen att uppdatera våra system.

 

För att ge er där ute några tips så är detta tre grundläggande tips som många av oss borde börja följa.

 

1. Följ med i alla nyheter som handlar om säkerhet i datamiljöer och anmäl er till de kända säkerhetsmaillistor som finns, typ Microsoft, NAI m.m.

 

2. Gå igenom era system innan de går online och ta bort allt som ni inte använder. finns bra sidor på internet som förklarar vad som inte behövs köras om ni inte själva vet det från början.

 

3. Lägg tid på att uppdatera era system. Gör ni inte det kommer helvetet att snart braka löst och det är viktigt att man för loggar över vad som man installerat på sina servrar för att alltid ha koll.

 

Så skärpning nu bland oss systemansvariga så kommer världen bli lite bättre.

Link to comment
Share on other sites

"Även om nu den nya fruktade vågen av Red Code viruset uteblev"

 

Var har du varit sista veckan? Uppdatera ditt inlägg eller tugga i dig din IIS log fil.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Fel. Hur många brandväggar, routrar etc tror du det är som jobbar med en massa "skitanrop"? Dessutom fyller den logfiler på alla maskiner med en massa skräp.

 

Om du sätter upp en skylt med "försäljning undanbedes" på din dörr, spelar det ingen roll om de knackar på?

 

Tjing!

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...