Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Funderar på att skaffa Linux.


Eminos gammalt

Rekommendera Poster

Eminos gammalt

Jag har hört att linux är gratis.

Om det är gratis så måste det finnas på nätet, var???

Kan man köra windows program på Linux???

Kan man ha både Linux och Windows 98???

Vad är bättre med Linux än med Windows???

 

Jag hoppas att någon kan svara på alla mina frågor.

 

/Emin

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Per Larsson

Linux är gratis, och ja, det finns på nätet. Vad du först bör göra är att välja vilken distribution du vill använda. Själv rekommenderar jag TurboLinux, den absolut bästa disten enligt min mening. Du hittar den på http://www.turbolinux.com (version 3.4.0 är den senaste). Tyvärr är den siten lite långsam, men det ärvärt väntan. IDG har speglat TurboLinux 2.0 på sin site http://linux.idg.se, varför vet jag dock inte (den är ett par år gammal).

 

Du kan inte köra Windows-program i Linux utan någon form av windows runtime-miljö eller emulering. Det finns ett par olika program du kan använda för det och de jag rekommenderar är WINE http://www.winehq.com (gratis, men under utveckling) och VMware http://www.vmware.com (vilket dock inte är gratis).

 

Du kan ha både Windows98 och Linux på samma hårddisk om du så vill. Även på samma partition, fast det kan jag inte rekommendera.

 

Linux är bättre än Windows på det mesta. Läs lite på http://www.linux.com för en del information om Linux.

 

/per

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Riccard Akerman

Bättre på det mesta? som server spöar Linux Windows 98, fast dock inte NT, fast på en klen dator som en 486 så vinner linux över NT, detta är faktiskt ett faktum.. tyvärr.. Men som workstation så får du ett kraftfullt 32-bits multitaskande OS, som klarar det mesta som windows gör, förutom att spela alla dom nya flashiga spelen.

 

Den som vägrar tro på att NT är bättre på en fet dator med mycket minne, då som WWW-server och FIL-server, kan kolla in på :

http://www.zdnet.com/pcweek/stories/news/0,4153,1015266,00.html .

men dom som skapar kärnan jobbar på det, och med lite tur kommer snart Linux att ännu en gång regera server värden.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Eminos gammalt

Kan ingen skicka några "screenshots" på Linux.

 

 

 

Tack på förhand

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Grejen är ju den att Linux kan se ut *precis* hur som helst -- om man kör i textläge ser det ut ungefär som MS DOS (men skenet bedrar). Om man använder X Windows System får man ett grafiskt utseende, typ Windows eller MacOS. Hur det sedan "ser ut" beror på vilken fönsterhanterare mm man har installerat. Fönsterhanteraren har bla hand om att "dekorera" fönster -- rita ramar mm.

 

themes.org har en massa "teman" för olika fönsterhanterare, och där kan man också hitta screenshots (övers?). Se bla themes.org/current

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Patrich Björklund

Det du skriver kan jag kontra med denna artikel (som jag tror du känner till).

 

http://www.heise.de/english/ct/99/13/186-1/

 

Var för sig, säger testerna emot varandra rejält. Vem ska man tro på? Tycker Linux fungerar jämtemot Win9x väldans mycket smidigare. KRÅNGLIGARE att hantera dock. En ovana jag håller på att radera bort så smått. :)

 

Dessutom slipper man dessa förb#-% bluescreens. På NT'n verkar den förekomma rätt ofta om man ska jämföra vill säga. Detta sagt av NT-users...

 

Nåväl. Jag vet ju inte vad som är sant, utan gillar Linux och är bra att den skakar om den gnidne jäveln (Bill Gates)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Patrich Björklund

Enligt mig är Linux redigt "arbetarjobbigt" men det är mödan värt. För man får igen det dubbelt upp. Det är med stor förhoppning jag följer denna utveckling, och hoppas Linux blir något riktigt stort om något år. Bara det att stora företag som SGI, Novell, IBM, Compaq, ORACLE etc följer upp och ger till floran av linux program/stöd är helt ok. OCH framför allt alla programmerare där ute som bidrar med förbättringar hela tiden...Det ser ljust ut. :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...