Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Extern hårddisk krasch (mitt liv är på den :/ )


HipnotizE

Recommended Posts

Hej. Jag har en extern packard bell hårddisk. Inne i skalet så är det en Seagate Barracuda 250 GB 7200rpm 8mb. Den har kraschat. När jag sätter på den så spinner bara hårddisken som fasen och datorn får ingen alls kontakt med den.

Jag har frågat många om hjälp och fick ett svar. Att det var typ 99% chans att datan fanns kvar, och att ett kort hade gått sönder, så det är bara att byta det, dock från en exakt likadan hårddisk. Hur gör man detta? Vad kostar det?

Har liksom hela mitt liv på hårddisken.. det var liksom inga filmer och skit utan bilder och sjukt viktiga saker. snälla hjälp mig!

 

Link to comment
Share on other sites

Har du monterat den inne i en dator också?

 

Eftersom det är viktiga filer och du inte verkar ha någon tidigare kunskap om kretskort så tycker jag att du ska vända dig till Ahlberg Data.

http://ahlbergdata.se/

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mha Linux (på en CD på en vanlig PC eller en ren Linuxdator) är det inte så svårt att läsa informationen. Sen är det bara att kopiera över informationen till en annan hårddisk.

 

www.sysresccd.org eller www.damnsmalllinux.org har båda räddat många kraschade datorer.

 

Kräver lite kunskap om datorer, vana av forum och lite linuxkunskap!

 

// Kim

---

Acer Ferrari 3400 med AMD64-processor med Win XP Pro, Apple PowerBook G4 med Ubuntu, PackardBell Pentium2 450MHz med Ubuntu server, samt en HP Proliant Win 2003 server.

 

Link to comment
Share on other sites

Du får först och främst köpa en likadan hårddisk.

Tillverkare, Modell, Storlek, Revision.

Tittar du på kretskortet så ser du att det sitter ett par Torx-skruvar som håller fast det.

Lossa på skruvarna och lyft upp kretskortet, lägg det åt sidan och gör likadant med den nya disken.

Sätt det nya kortet på den gamla disken.

Skruva i skruvarna.

Starta upp och håll tummarna att det låg i programmeringen på kortet och inte fysiskt på skivorna/huvudena.

 

Med lite tur kan du ev. hitta en likadan HD eller ett kort på Tradera.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det låter som om USB/IDE-kortet (eller vad det nu är för externt gränssnitt på den externa disken) har gått sönder och det kan räcka med att plocka ur disken ur lådan. Ofta när styrkortet på disken (alltså inte gränssnittskortet) går sönder vill disken oftast inte alls starta upp (min erfarenhet). Om du öppnar och bryter förseglingen (som brukar finnas) på det externa chassit försvinner garantin.

 

Vi jobbar med sånt här och det brukar kosta mellan 800 och 2 000 kr för ett sådant här fall (förutsatt att skadorna är de jag tror). När USB/IDE-gränssnittskortet går sönder händer det att filsystemet på disken blir korrupt (kan också vara så att filsystemet blivit korrupt och därför fattar inte USB/IDE kortet någonting) och därför kan det hända att det inte räcker med att plocka ur disken ur det externa chassit.

 

Det kan även vara själva styrkortet på disken och då får man försöka hitta ett identiskt styrkort och byta som pkaffe beskrev.

 

Om det är viktig information, ta kontakt med en specialist (har sett alltför många fall där kundens första åtgärder har totalt förstört chanserna att få tillbaka informationen), som oss t.ex.

 

Du är annars välkommen att besöka vårt forum (http://forum.pischows.se) och få råd allteftersom du försöker själv.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...