Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Program, processer och tjänster?


Roffe the one

Recommended Posts

Roffe the one

Jag använder WinXP prof. SP2. Om jag tar fram aktivitetshanteraren så kan jag se vilka program jag kör och vilka processer som är igång. Om jag kikar ännu längre in i windows genom kontrollpanelen och datorhanteringen kan jag se en lista på vilka tjänster som är igång. Min fråga är. Vad är egentligen skillnaden på program, processer och tjänster?

 

Link to comment
Share on other sites

Ett program kan bestå av många processer, ett program är det man köper t ex Norton. När man installerar Norton så kommer sedan kanske 5-10 processer att köra för att hela Norton ska fungera som det är avsett.

 

En tjänst är en process som inte är knyten till en viss användare utan kan starta innan någon har loggat in på datorn. T ex brandväggen i Norton startar som en tjänst så att den är igång på en gång när datorn startas upp medan den process som har hand om ikonen vid klockan först startas när någon loggar in och därmed startas den inte som en tjänst.

 

Link to comment
Share on other sites

Roffe the one

Tack för bra svar. Jag kan dock inte riktigt förstå poängen med att aktivitetshanteraren bara visar vilka processer som är igång istället för att visa både processer och tjänster som är igång.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tjänster är bara en särskild sorts process, så nog brukar det stå processer som har startats som tjänster i Aktivitetshanteraren.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...