Just nu i M3-nätverket
Jump to content

varför behövs busshastighet & cachminne i hårdvaro


Behruz

Recommended Posts

Hej, det är ju så att varje hårdvara (cpu , grafikkort..) som sitter på moderkortet har egen busshastighet och cachminne "mhz eller mb", Till exempel processorn som som ligger på 1.86 ghz har 833mhz buss , eller t.ex. grafikkortet som har 512 mb minne har också en mhz eller mb förklaring och så vidare. Men jag undrar varför över huvud taget behövs de där "bussarna" och cachminne som förvirrar mig att förstå datorer bättre? Tacksam för svar på förhand!

 

Link to comment
Share on other sites

"Buss" används för att beskriva en anslutning som består av flera ledare. Men du kan tänka dig att en buss är en anslutning, kabel eller liknande. Busshastighet är då den hastighet som datat går över den här anslutningen. Båda ändarna av anslutningen behöver kunna klara av samma hastighet för att de ska förstå varandra. En högre busshastighet innebär då att informationen kan överföras snabbare och datorn blir därmed snabbare.

 

Cache-minne är en litet lokalt minne som används för att enheten (som har en cache) inte ska behöva gå och fråga en annan enhet om samma information flera gånger. Detta därför att ett lokalt minne i enheten går snabbare att läsa än att gå till den andra enheten och fråga om informationen. En större cache gör att mer information kan sparas och gör alltså att enheten blir lite snabbare.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...