Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Avinstallera prog.


Henrik Ohlsson

Rekommendera Poster

Henrik Ohlsson

Hur avinstallerar man enklast program i Linux? När man kör rpm:er är det ju inte så svårt, men om man laddar hem program är de ju oftast i tar.gz-format, och när man packar upp dem och installerar har man ju dålig koll på var de hamnar och vilka bibliotek som läggs till osv. Filsystemet med dess kataloger är ju inte helt intuitivt. Det finns ju ingen standard för hur och var proggen ska installeras.

 

/Henrik

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Om man installerar program på något annat sätt än med sin pakethanterare (tex rpm) ska man lägga dem under /usr/local, eftersom de får vara i fred där. När du säger tar.gz-format, menar du då färdigkompilerade program eller källkod? Om det är källkod och du kompilerar själv bör programmen hamna under /usr/local av sig självt. Det är ingen bra idé att installera färdigkompilerade program i något annat format än rpm (om man använder rpm) utanför /usr/local.

 

Vad menar du med att det inte finns någon standard för var programmen installeras? /bin, /sbin, /usr/bin, /usr/sbin, /usr/X11R6/bin osv, beroende på vad det är för program. Jämför detta med Windows standardplacering (var som helst) ;)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...