Just nu i M3-nätverket
Jump to content

PCI express vs AGP


Guest idgadmin

Recommended Posts

Guest idgadmin

Kompisen skulle ha ny dator som jag skrev tidigare så nu är frågan om det är bättre att satsa på PCI-express eller AGP? PCI-epress kommer väl att ta över i framtiden, men vad presterar bäst just nu?

 

[inlägget ändrat 2005-02-03 17:27:37 av frågaren & vetaren]

Link to comment
Share on other sites

Ja, pci-express kommer att ta över, men idag är det fortfarande ytterst få som använder pci-e. Skillnaden i prestandan är minimal i dagens spel, eftersom trafiken mellan grafikkortet och de andra delarna inte är tillräckligt stor. I vissa krävande testprogram kan man åstadkomma en liten, men ganska obetydlig skillnad.

 

Pci-e har förstås andra fördelar. Med pci-e behöver alla grafikkort inte en extra strömkabel längre, eftersom pci-e klarar av att överföra mer ström till grafikkortet.

 

 

Sverige, Finland, Frankrike och Nederländerna anklagas av EU-kommissionen för att favorisera Intel vid upphandling av datorutrustning.

 

Amd 64 3000+ MSI K8T Neo FIS2R 2x512mb DDR400 Club3d 9600xt Maxtor 80gb ATA/133 xp sp2

 

Link to comment
Share on other sites

Går inte riktigt att jämföra AGP och PCI-E som du gör Aek.

AGP 1x ger en maximal bandbredd på 266 MB/sek, medans PCI-E 1x har en maximal bandbredd på 500 MB/sek (Full Duplex). Detta ger AGP 8x en maximal hastihet på 2128 MB/sek och PCI-E 16x en maximal bandbredd på 8 GB/sek. Notera att PCI-E maximala bandbredd 8 BG/sek är i Full Duplex. Det betyder att den kan skicka 4 GB/sek åt vardera håll, samtidigt.

Som celloman_2 säger så spelar dessa höga hastigheter ingen större roll idag. Men i framtiden kommer grafikkort och andra enheter att behöva mycket större bandbredd, och då kan PCI-E visa sin fulla potential.

 

En annan stor fördel med PCI-E är att det kan (och oftast finns) flera PCI-E-portar på moderkortet. Till skillnad mot AGP så kan man använda PCI-E till många andra saker än bara grafik.

För att göra PCI-E ännu mer framtidssäker så har nVidia utvecklat en teknik kallad SLI för att parallell-koppla två grafikkort för ökad prestanda. Då sjunker den ena PCI-E 16x portens hastighet till 8x så att båda korten är kopplade till samma hastighet på porten. (PCI-E kan i dagens läga bara innehålla maximalt 24 linjer).

Detta gör att man kan köpa ett moderkort med stöd för SLI och ett grafikkort. När man i framtiden märker att man behöver mer prestanda så köper man helt enkelt ett nytt, likadant grafikkort.

 

---------------------------------------

"Cheating is like masturbation. Feels good while you're doing it but once you're finished it only emphasizes how empty and shallow your life really is."

 

[inlägget ändrat 2005-02-03 19:53:37 av Warwolf]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...