Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Olagligt eller oetiskt?


Solen

Recommended Posts

Hej,

Om man har en tipsformulär på en sida och kan läsa tipsen folk skickar undrar jag om det är olagligt fast jag själv tror det mer är oetiskt, vad säger ni om detta?

Link to comment
Share on other sites

Om du har ett formulär där folk kan dela med sig av sina tips, och sedan publicerar du tipsen på din website? Om det framgår av formuläret att tipsen kommer bli publicerade är det både lagligt och etiskt enligt min åsikt. Låt folk få skriva in namn/signaturer om de vill, och ange dessa tillsammans med tipsen så man ser vem det kom ifrån. Och gör det helt uppenbart för folk att tipsen blir publicerade. Då borde det inte vara några problem.

 

Link to comment
Share on other sites

Det är bara ett tipsformulär om hemsidan, som man kan skicka till en vän, med en liten meddelande rad. Så det är inget som publiceras. Grejen är ju attjag vill se om funktionen används

 

Link to comment
Share on other sites

Ok, då är det något som i vilket fall som helst kommer med i webserverns loggar. Webservern loggar i vart fall surfarens ip-nummer och vilka sidor han är inne på. Om du inte har tillgång till den loggen och därför vill logga det själv kan det vara värt att tänka på att PUL inte tillåter lagring av personuppgifter utan medgivande. I och för sig ingen större risk att någon skulle stämma dig enligt PUL, men du kan ju i alla fall göra loggningen på ett sådant sätt att personuppgifterna inte framgår av loggen så att du är säker på att inte bryta mot någon lag.

 

Link to comment
Share on other sites

Som jag har det nu skickas ett mejl till mig varje gång någon har tipsat. Det är ju inte några personuppgifter som lagras, däremot deras meddelande.

 

Link to comment
Share on other sites

Då borde det vara lagligt. Annars skulle alla webservrar som för loggar (i princip alla som finns) vara olagliga. Mail-lösningen skulle i och för sig kunna leda till ett annat problem om din sida blir väldigt populär. Mailservern kanske blir överbelastad. Jag skulle inte välja en sådan lösning på www.aftonbladet.se. En sådan överbelastning sker nog bara om många är inne samtidigt hela tiden så risken är nog inte så stor. Se upp för att inte din mailbox blir full (inget lagbrott, bara besvärligt).

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...