Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Brandvägg i trådlös router tillräckligt bra?


Mats Johnsson

Rekommendera Poster

Mats Johnsson

Har en D-Link 624+ trådlös router hemma som jag tror även har inbyggd brandvägg. Nån som vet hur bra en sån brandvägg är jämfört med en ren hårdvarubrandvägg? Funderar nämligen på att skaffa en separat hårdvarubrandvägg i tillägg men känns ju lite onödigt om D-Linken funkar bra.

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Din router har endast en brandvägg i form av NAT (Network Adress Translation). Detta är en mycket simpel form av brandvägg som ger ett väldigt klent skydd.

En riktig brandvägg som stödjer SPI (Stateful Packet Inspection) och (D)DOS-skydd är mycket säkrare, men också dyrare. Så frågan är om man verkligen behöver en dyr, säker hårdvaru-brandvägg som privatperson. Ofta så räcker det gott med en vanlig router med NAT och en korrekt inställd mjukvaru-brandvägg.

Det är också mycket viktigt att ställa in sitt trådlösa nät rätt så att det blir säkert. Man skall använda 128 bit WPA kryptering, inte WEP eftersom den inte är säker, använda MAC/IP-filtrering, byta SSID och stänga av SSID-broadcast.

 

En bra brandvägg är Zyxel ZyWall2 (http://www.zyxel.se) som har många funktioner, t.ex SPI, DOS-skydd och 3DES IPsec VPN-stöd. Den kostar

1900 :- exkl. moms hos Dustin.se

 

 

"Cheating is like masturbation. Feels good while you're doing it but once you're finished it only emphasizes how empty and shallow your life really is."

 

 

[inlägget ändrat 2004-05-21 15:55:26 av Warwolf]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Mats Johnsson

Tack för snabbt och utförligt svar! Nu vet jag bättre hur det ligger till.

 

Sant att det är lite "overkill" att ha hårdvarubrandvägg hemma. Men nu har dom ju blivit hyfsat billiga. Se t ex Mikrodatorns senaste test där en bra brandvägg kostar ca 1000:- + moms.

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Hel Och Ren

 

Hej

 

Du sen finns ju Zone Alarm även gratis version som ett bra allternativ!

 

Ha det!

Helren

 

Om dumhet gjorde ont, skulle många skrika dagarna i ända

AMD Athlon Barton 2,17Ghz,1024Mb Ram, 120+80Gb,Radeon 9600 256Mb

 

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...