Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Iomega-disk hittas ej


teorbek

Recommended Posts

Hej,

 

Har haft min Iomega MDHD-UP i ca 1 år nu och den har funkat alldeles utmärkt tills alldeles nyligen. Har använt den en del till att koppla in i tv´n för att lagra bilder och film och spela upp via USB-porten där.

 

När jag igår skulle slå på hårddisken hittade varken datorn eller tv´n disken, lampan på disken lyser och den låter precis som vanligt men enheten hittas inte. Har en del viktigt innehåll på disken som jag inte vill förlora, är det en drivrutin som saknas eller är det värre än så?

 

Edit: För förtydligande är det en extern hårddisk och alla sladdar är korrekt anslutna och andra sladdar har testats med samma resultat

Link to comment
Share on other sites

Syns disken i datorn (diskhantering eller /dev/disk)? Syns den där är det filsystemet, som kraschat.

Annars är det USB-ATA-adaptern eller disken som gått sönder. Om det är USB-ATA adaptern så kan du komma åt datat genom att montera disken internt i en dator eller i ett externt USB-chassi.

Link to comment
Share on other sites

Allright, den syns nämligen inte i diskhanteringen. Då är det väl bara att köpa sladdar och koppla in hårddisken i min stationära och om det funkar, köpa ett nytt skal till hårddisken så att den går att använda som förut?

Link to comment
Share on other sites

Drog iväg till kjell & company idag och skaffade mig ett yttre skal till hårddisken. Det verkar fortfarande inte hända någonting nu när jag kopplar in den. Hårddisken låter precis som den alltid har gjort men inget händer när den kopplas in, har prövat med flera olika datorer.

 

Någon som vet om det nu överhuvudtaget går att rädda det som finns på disken?

Link to comment
Share on other sites

Nej det gjorde jag inte. Chansade på att en ny kabinettlåda skulle göra susen. Ska pröva imorgon med att koppla in den internt men har ingen tidigare erfarenhet av att mixtra inuti datorchassit. Har heller inte sladdarna som krävs, får fixa det imorgon och återkommer med resultat.

Link to comment
Share on other sites

Satte in hårddisken i min stationära dator precis, märkte ingen skillnad sen när jag startade datorn förutom att sidan med dells logotyp vid uppstarten tog ovanligt lång tid att ladda. Annars syns den varken i diskhantering eller i enhetshanteraren. Ska man manuellt hitta hårddisken eller har jag kopplat något fel?

 

Har aldrig satt in en hårddisk i en dator tidigare men såg hur min andra hårddisk var ikopplad, fanns en ledig strömsladd som jag kopplade in i hårddisken och sedan kopplade jag in den i en ledig plats på moderkortet(?).

Link to comment
Share on other sites

Låter riktigt. Två sladdar till en hårddisk, en från nätaggregatet och en från moderkortet.

 

Gå in i BIOS-inställningarna och se om du ser till hårddisken där.

Link to comment
Share on other sites

nepp, inte där heller. Dock hör jag hårddisken (tror jag) när jag startar datorn. Disken var halvt opartitionerad och halvt partitionerad i FAT när den gick sönder om det hjälper..dock har den funkat så ett tag utan problem..

Link to comment
Share on other sites

Ledsen, men då verkar det som att elektroniken i hårddisken har gått sönder. Om innehållet är värt några tusenlappar så kan du lämna in den till ett företag som är specialiserat på trasiga hårddiskar. Ibas och Ahlberg data är två exempel på sådana företag.

Link to comment
Share on other sites

Nja, tusenlappar är den väl inte värd men tråkigt är det ändå. Förstår inte hur det kunde hända, den lade bara av helt plötsligt och den är heller inte speciellt gammal. Kan det inte vara något strul met diskens anslutningar? såg att det fanns ett till uttag i hårddisken men vet inte vad det gör, går det på något sätt att koppla in den annorlunda?

 

Tack för all hjälp

Link to comment
Share on other sites

Ser det ut som längst till höger på bilden http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hdd.jpg ? För det är en alternativ strömanslutning.

 

Om du har någon kompis som är mer datorkunnig kan du ju be den personen att försöka ansluta hårddisken i sin dator, eftersom du verkar vara lite osäker.

 

Tyvärr så går hårddiskar sönder förr eller sönder, ibland är det tvärt som i ditt fall och ibland blir det bara fler och fler trasiga områden på själva hårddiskskivan.

 

Hur är det med garanti?

Link to comment
Share on other sites

Garantin har tyvär gått ut. Har en sista fråga bara. Hårddiskens innehåll bestod mest av filmer och backup av en annan dator. Dessa är filer som har raderats från min stationära dator en gång i tiden, kan man få tillbaks dessa mha något recovery-program även fast de blev raderade för några månader sedan? Isåfall, vilket program bör man använda?

Link to comment
Share on other sites

Om något filräddningsprogram kan hitta filerna beror på om de har blivit överskrivna eller inte. För det första använd inte den hårddisken något mer, för ju mer den används desto större sannolikhet att de filer du vill rädda blir överskrivna och därmed inte går att rädda. Flytta i stället över hårddisken till en annan dator som extra hårddisk.

 

Här är tre gratis filräddningsprogram som IDG har testat: http://www.idg.se/2.1085/1.141401

Ett annat gratis: http://www.piriform.com/recuva

Ibas rekommendation (återställer bara en fil gratis, men man kan se allt vad den kan återställa): http://www.ibas.se/ontrack-datarecovery/easyrecovery/

Ett tips till på betalprogram: http://www.idg.se/2.1085/1.205239/dataaterstallning-for-den-efterkloke

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...