Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Datorn startar inte! Hjälp!


Znubbe

Recommended Posts

Detta har hänt:

1. Mitt förra grafikkort pajade

2. Köpte nytt utan fläkt. Allt frid och fröjd ett tag.

3. Helt plötsligt fick jag blå-skärm

4. Tänkte att en ominstallation kanske gör susen om det är gamla drivare eller något som spökar. Kom en bit på installationen och sen blå-skärm igen.

5. Tänkte då att det kanske är minnet som strular och tog bort en efter en, men fortfarande blå-skärm.

6. Stängde av datorn inkl. nätagregat och tänkte fortsätta dagen efter men nu händer ingenting.

 

Symptom:

Försöker man starta blir Skärmen bara svart, fläktar startar, ett litet "juck" från hårddisken men sen ingenting.

 

Har grafikkortet pajat igen? Moderkort? Processor?

 

Behöver aktut hjälp, så alla synpunkter tas tacksamt emot.

 

Mvh Anders

Link to comment
Share on other sites

Hur gammal är datorn?

 

Titta efter hur kondensatorerna på moderkortet ser ut. De ser ut som små torn och ska vara platta och rena upptill och det ska inte ha läckt något nertill. Du kan se bilder på dåliga kondensatorer på http://www.badcaps.net/, http://www.badcaps.net/pages.php?vid=5 och http://techworld.idg.se/2.2524/1.123739

 

Plocka bort allt onödigt, hårddisk, CD/DVD-enheter, instickskort, allt externt anslutet utom tangentbordet för att minska belastningen på nätaggregatet utifall att det är alldeles för mycket som drar ström i förhållande till vad nätaggregatet kan leverera. Du kan t o m ta bort grafikkortet och då ska BIOS pipa för att berätta att det inte finns något grafikkort.

Link to comment
Share on other sites

Hejsan!

 

Tack för svaret!

 

Den är nog 6 år nu tror jag.

 

Jag har en rad med kondensatorer vid processorn och ovanpå dessa är det lite brunt på toppen och lite buktande (det är liksom ett kryss på toppen och i dessa skåror finns det bruna). Har dessa slutat fungera menar du? Vad kan man göra åt det i så fall? Tror moderkortet är skadat i övrigt pga detta tror du (kylflänsen som titter på kortet blir väldigt varm om man sätter på spänningen)? Kanske dags att uppgradera ändå...

 

Mvh Anders

Link to comment
Share on other sites

Då har de kondensatorerna gjort sitt. Om man är specialist på lödning lär man kunna byta ut kondensatorerna men då ska man vara specialist för att inte förstöra annat. Det lönar sig inte att låta en verkstad göra det.

 

En uppgradering är nog det bästa, antingen en helt ny dator eller kanske lite billigare ett uppgraderingspaket, bestående av moderkort, processor och minnen, samt nytt Windows och nytt nätaggregat.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...