Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Blu ray och HD vad är skillnaden?


freddfredd

Rekommendera Poster

Hej gott folk! Jag har en liten fråga om skillnaden mellan HD och blu ray. Har försökt få svar på frågan , har googlat ( fick dock inget svar ) och har frågat vänner, dessa har olika förklaringar, men nu vänder jag mig hit för att förhoppningsvis få det slutgiltiga svaret. Vad är det för skillnad mellan Blu ray och HD? Är det så att HD är det som sitter i TV apparaterna och Blu ray är ''läs tekniken''?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Thomas Tydal

Blu-ray är en form av skivor, fysiskt lika stora som dvd men de rymmer mer (50 GB). Eftersom de rymmer mer så kan man ha bild och ljud av högre kvalitet.

 

HD, High Definition, är en del av två förkortningar, HDTV och HDMI.

 

HDTV, High Definition TeleVision, är tv-sändningar i högre kvalitet. Med kvalitet i det här fallet menas hur många punkter som bilden byggs upp av. En vanlig tv-sändning har upplösningen 720x576, alltså 720 punkter på bredden och 576 på höjden. HDTV finns i två varianter: 1280x720 (kallas 720p) respektive 1920x1080 (kallas 1080i). Båda tar upp lika mycket plats när de sänds eftersom den mindre upplösningen är "progressive" (p) vilket innebär att hela bilden skickas vid varje uppdatering, medan för 1080i så skickas bara halva bilden vid varje uppdatering, "interlaced".

 

HDMI, High Definition Multimedia Interface, är en digital kabel som överför både ljud och bild. Den används bland annat för att koppla ihop blu-ray-spelaren med tv:n.

 

Dvd-skivor togs fram på den tiden som tv-apparaterna visade 720x576 bildpunkter och därför är filmerna i den kvaliteten.

 

Blu-ray togs däremot fram för tv-apparater som kan ta emot HDTV och därför är filmerna i motsvarande kvaliteten (1920x1080, eller 1080p).

 

Men det är ju ingenting som säger att filmen måste vara i HD-upplösning bara för att det är en blu-ray-skiva. Skivan är ju bara ett lagringsmedium, och man kan ju lika gärna använda det extra utrymmet för att få in 6 långfilmer på samma skiva som att ha en långfilm i extra hög kvalitet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Så det är helt oberoende av varandra? Alltså två saker som egentligen inte har med varandra att göra? Om man nu kan säga så..?

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.

×
×
  • Skapa nytt...