Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Vad betyder siffrorna på linssystemet?


Locutus

Recommended Posts

Jag behöver en digital videokamera för inspelning i HD som ska ha vidvinkel för att kunna filma i små lokaler.

 

Hur tolkar man siffrorna f/1.8-3.2 som står i specifikationerna för linssystemet och vad ska man ha för att vidvinkel ska vara ok?

 

Har i dagsläget en Everio från JVC, som inte funkar för ändamålet.

Link to comment
Share on other sites

Thomas Tydal

f/1.8-3.2 är bländartalet som anger hur stor ljusöppningen är i kameran. Ju lägre tal desto större ljusöppning. f är storleken på objektivet, så f/2 innebär alltså att ljusöppningen är hälften. I ditt fall varierar alltså ljusöppningen mellan f/1.8 och f/3.2. Den största öppningen (f/1.8) får du när objektivet är helt utzoomat och den minsta öppningen när det är helt inzoomat.

 

Vad det gäller vidvinkel så ska du titta på andra siffror, den så kallade brännvidden. Normalt sett så brukar den räknas om till gammal hederlig film eftersom det är vad de flesta är vana vid. I så fall är 50 mm normalt (ungefär vad dina ögon ser), högre värde är "tele" (alltså att saker långt borta blir större), lägre värden är vidvinkel (10 mm är kraftig vidvinkel, runt 20-30 är mer normal vidvinkel). Normalt så borde det vara angivet ett intervall här med, exempelvis 30-200 som innebär att kameran kan zooma mellan dessa värden.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

I ditt fall varierar alltså ljusöppningen mellan f/1.8 och f/3.2. Den största öppningen (f/1.8) får du när objektivet är helt utzoomat och den minsta öppningen när det är helt inzoomat.

 

Vill bara tillägga att ovanstående gäller maximal bländare och att det går att ställa in så att bländaren är t.ex. 4 hela tiden. Tar vi vanliga kamera objektiv så brukar minsta bländaren vara f/22 eller f/32

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...