Just nu i M3-nätverket
Gå till innehåll

Vad betyder siffrorna på linssystemet?


Locutus

Rekommendera Poster

Jag behöver en digital videokamera för inspelning i HD som ska ha vidvinkel för att kunna filma i små lokaler.

 

Hur tolkar man siffrorna f/1.8-3.2 som står i specifikationerna för linssystemet och vad ska man ha för att vidvinkel ska vara ok?

 

Har i dagsläget en Everio från JVC, som inte funkar för ändamålet.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

f/1.8-3.2 är bländartalet som anger hur stor ljusöppningen är i kameran. Ju lägre tal desto större ljusöppning. f är storleken på objektivet, så f/2 innebär alltså att ljusöppningen är hälften. I ditt fall varierar alltså ljusöppningen mellan f/1.8 och f/3.2. Den största öppningen (f/1.8) får du när objektivet är helt utzoomat och den minsta öppningen när det är helt inzoomat.

 

Vad det gäller vidvinkel så ska du titta på andra siffror, den så kallade brännvidden. Normalt sett så brukar den räknas om till gammal hederlig film eftersom det är vad de flesta är vana vid. I så fall är 50 mm normalt (ungefär vad dina ögon ser), högre värde är "tele" (alltså att saker långt borta blir större), lägre värden är vidvinkel (10 mm är kraftig vidvinkel, runt 20-30 är mer normal vidvinkel). Normalt så borde det vara angivet ett intervall här med, exempelvis 30-200 som innebär att kameran kan zooma mellan dessa värden.

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 6 months later...

I ditt fall varierar alltså ljusöppningen mellan f/1.8 och f/3.2. Den största öppningen (f/1.8) får du när objektivet är helt utzoomat och den minsta öppningen när det är helt inzoomat.

 

Vill bara tillägga att ovanstående gäller maximal bländare och att det går att ställa in så att bländaren är t.ex. 4 hela tiden. Tar vi vanliga kamera objektiv så brukar minsta bländaren vara f/22 eller f/32

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett nytt konto på vårt forum. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu


×
×
  • Skapa nytt...