Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Du och jag på latin


Joalsin

Recommended Posts

Hejsan!

 

Jag skulle gärna vilja ha en snabb översättning av "du och jag" på latin och hoppas att mbgtmari kan hjälpa mig.

Det ska stå skrivet på två smycken, ett till killen och ett till tjejen. Gör det någon skillnad om man som kille säger det till en tjej eller som tjej säger det till en kille?

 

Som alltid oerhört tacksam för svar!

 

Mvh

/Jo

Link to comment
Share on other sites

Mbgtmari får rätta men i min värld av gamla kunskaper i latin borde vos quod mihi komma nära. Dock har det visat sig tidigare att mina kunskaper är högst bristfälliga numera så vänta på experten. :D

Link to comment
Share on other sites

ego et tu är den korrekta översättningen av "du och jag". Det blir ingen skillnad om det är en kille eller en tjej som säger det.

 

"Ego et tu" betyder ordagrant "jag och du" men det är så "du och jag" sägs på latin. Att man säger så på latin beror inte på någon form av egotripp hos romarna utan helt enkelt på att "jag" kommer före "du" i språket, t.ex. i ett verbparadigm: jag är, du är osv. (sum, es etc.). Ego et tu är alltså det normala uttrycket såväl i klassisk latin som i Vulgatan, den latinska bibelöversättningen.

 

Hoppas att mitt svar inte kommer för sent. Eftersom du är ett föredöme när det gäller att skriva bra rubriker till dina frågor får du ett poäng av mig, Joalsin.

Link to comment
Share on other sites

Tack för hjälpen!

Du är som alltid en klippa. Det blir precis lagomt långt och låter fint på smycket jag tänkt mig. Du är verkligen värd poäng för din hjälpsamhet!

 

Kram

/Jo

Link to comment
Share on other sites

Tack Joalsin! Skulle du någon gång vilja uttrycka tanken "Vad vore jag utan dig?" så blir den också kort på latin:

Quid ego sine te?

 

Vore (essem) underförstås i den latinska meningen.

 

Min tanke är alltså inte bara "vad vore jag (person) utan dig (min älskade)" utan även "vad vore jag (smycket) utan dig (som bär mig)".

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...