Just nu i M3-nätverket
Jump to content

LG R405 har glömt att det finns en hårddisk


Lagrange

Recommended Posts

Hej!

En LG R405- notebook har tappat bort sin hårddisk.

Efter en oturlig BSOD har laptopen glömt att det finns en hårddisk.

Nu startar den inte som den ska längre, den postar men hittar inget operativsystem.

Jag har startat från skiva och försökt återställa disken, eller åtminstonde plocka ut bilder och dylikt, men utan framgång.

När den startar från skivan kan den fortfarande inte hitta disken, varken i prompten eller i återställningsverktygen.

Trodde först att det handlade om dålig boot-sektor, men bootrec hittar öht inte disken.

 

Tips?

Dåligt moderkort? Dåliga ramminnen? Död disk? Jag har plockat ut disken i ett fåfängt försök att upptäcka glappkontakter eller lösa bitar. Det gjorde då ingen skillnad.

 

Hjälp?

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

När BIOS ser disken så finns det i alla fall visst hopp.

Har du möjlighet att ansluta hårddisken inuti en stationär dator som extradisk? Eftersom datorn inte är så gammal (gissar jag eftersom det är Vista på den) så borde hårddisken ha SATA-anslutningar och det är det ju även i stationära datorer sedan flera år. Det finns också möjlighet att ansluta hårddisken med hjälp av en adapter till en USB-port.

 

En annan möjlighet är att starta datorn från en CD-skiva med Puppy Linux på och se om den kan hitta hårddisken. Jag tror att Puppy är lite mer tillåtande än Windows-skivan.

 

Om partitionsinformationen (C:, filsystemet, NTFS) har blivit skadad så kan du försöka laga det med programmet TestDisk, som finns t ex på System Rescue CD http://www.sysresccd.org/ och Ultimate Boot CD http://www.ultimatebootcd.com/. Kräver dock en del datorvana.

 

Slutligen om du kan stoppa in hårddisken i en annan dator så kan du se om några filräddningsprogram kan återskapa filerna.

Här är tre gratis filräddningsprogram som IDG har testat:

http://www.idg.se/2.1085/1.141401

Ibas rekommendation (återställer bara en fil gratis, men man kan se allt vad den kan återställa):

http://www.ibas.se/ontrack-datarecovery/easyrecovery/

Ett tips till på betalprogram:

http://www.idg.se/2.1085/1.205239/dataaterstallning-for-den-efterkloke

Link to comment
Share on other sites

jag ska öppna igen och kolla anslutningarna på disken.

 

Fick en blåskärm till nu när jag pillade på datorn som sa:

STOP 0x0000006F SESSION3_INITIALIZATION_FAILED

 

Vad Jag kan lista ut av det med google är att det antagligen handlar om skadad boot-sector, eller ett virus. Enligt löst googlande ska diskprobe kunna återställa boot-sectorn, dock väldigt manuellt.

Ser det som en sista utväg dock.

 

Tack för svaren, ska kolla upp de där programmen.

 

/jakob

Link to comment
Share on other sites

0x0000006F: SESSION3_INITIALIZATION_FAILED

The process creation failure indicated by this error message can only happen during the fairly brief time that the Windows Executive is being initialized, which is during phase 4 of Windows startup. Typically there is a problem with a device driver or with a missing or corrupt system file used during Windows startup.

http://www.aumha.org/a/stop.php

Det tolkar jag som att det är okej med boot-sektorn (MBR) och C-partitionen och att det är frågan om något som hänt med startup-filerna.

 

Utifrån det jag läser om DiskProbe på http://support.microsoft.com/?kbid=236086 verkar TestDisk klara av samma sak på ett betydligt enklare sätt utan så mycket manuella ingrepp på detaljnivå.

Link to comment
Share on other sites

Well, med puppylinux lyckades jag komma åt disken och spara undan filerna. Linux hade dock lite problem och klagade på kassa ntfs-filsystem och öppnade bara disken som read-only. Jaja, jag fick ut filerna och kan köra lågnivåformattering eller nåt så kanske jag installera ett annat system på den.

 

Tack för hjälpen

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Bra att du kunde rädda filerna i alla fall. :)

 

Problemet kan ha uppstått därför att hårddisken börjar må dåligt och det har uppstått dåliga områden på den. Testa hårddisken med det testprogram som tillverkaren av den har på sin webbplats. Om du inte vet vilken tillverkare det är av hårddisken så kan man ofta få fram det genom att titta i BIOS, där brukar det stå åtminstone ett artikelnummer för hårddisken som man kan googla på för att få fram tillverkaren.

Det är oftare lättare att gå via sidan http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=287 för att hitta testprogrammet än att leta på tillverkarens webbplats.

Link to comment
Share on other sites

jo, det var bra att jag fick ut filerna, tack för hjälpen.

 

Men för att sedan köra en riktig formatering eller köra diagnostiseringsverktyget behöver jag nåt jag kan köra från tex puppylinux eller på en bootbar usb.

Jag ska prova ultimatebootCD du tipsade om nu.

 

När jag bootar med vista installationsskiva hittar jag fortfarande inte disken.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Nej, jag har vista reparationsdiskar och installationsdiskar till höger och vänster här. De funkar fint att starta på, men man kommer inte längre än så. Startup repair och liknande program på recoveryskivorna hittar ändå inte hårddisken.

 

Fortsätter imorgon kväll.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Men för att sedan köra en riktig formatering eller köra diagnostiseringsverktyget behöver jag nåt jag kan köra från tex puppylinux eller på en bootbar usb.

Jag ska prova ultimatebootCD du tipsade om nu.

Hårddisktillverkarens testprogram bränner man normalt till en CD som man startar datorn från. Det är ganska vanligt att det ingår något formateringsprogram i testprogrammet, men ibland är det ett separat program.

Link to comment
Share on other sites

Det är en Fujitsu. Men modellen är för ny för diagnostiseringsverktyget, som ändå inte hittar någon disk öht.

 

MBR är skadat och jag lyckas inte reparera det nu ser det ut som. Hälften av verktygen på UBCD kan inte komma åt den för att sektor 0 är skit. Den andra hälften, typ TestDisk, gör ingen skillnad när jag försöker återskapa MBR.

 

Får jag inte liv i den i kväll kommer jag att räkna disken som kasserad.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu är dåliga på att göra testprogram. Hitachis Drive Fitness Test brukar fungera någorlunda på de flesta hårddiskar oavsett fabrikat http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm#DFT

Den innehåller även en Erase boot sector (vilket borde göra att disken ser tom ut och installationsprogrammet borde fungera) och även en low-level format.

 

Tillägg: Den Drive Fitness Test som ligger på ultimatebootcd är en gammal version.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...