Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Blåskärm när jag startar datorn


totte92

Recommended Posts

Hej, har precis installerat windows vista på en dator allt gick bra tills drivrutinerna till grafikkortet skulle installeras, då fick jag blåskärm. Precis i början när vista installationen var klar och windows update hade installerat drivrutiner till grafikkortet så såga allt bra ut grafikmässigt. Men sen hände något isamband (tror jag) när jag skulle installera windows live messenger (det var då jag fick blåskärm).

Har försökt att själv tanka hem drivrutinerna och installera dom men när jag startar datorn får jag blåskärm. Windows update försöker också installera drivrutinerna men installationen bra failar.

Vad kan felet vara?

 

Grafikkort: GeForce 9800gt

OS: Vista ultimate

Link to comment
Share on other sites

Det vore bra om du lägger in servicepacken som allra första åtgärd. Ta gärna ned ISO-filerna om bränn dem till varsin DVD. Mitt förslag då man installerar Vista är att göra det utan någon nätuppkoppling alls.

 

När installationen sen är klar så in med DVD:n med SP 1 och låt det installeras (tar rätt lång tid – längre tid än själva grundinstallationen av Vista – och det är som om i princip hela OS:et ska stökas om). Efter de ganska många automatiska omstarterna så är det dags för DVD:n med SP 2 (som inte tar i närheten lika lång tid men som kräver att SP 1 redan finns installerat).

 

Lägg sedan in antivirus som t ex Microsoft Security Essentials eller Avast (som det är bra att redan ha färdigt på ett USB-minne, en CD-skiva el dyl). Nu är det ganska säkert att koppla in nätverkskabeln för att sen direkt gå till Kontrollpanelen, Windows update, och hämta nya säkerhetsuppdateringar, plattformsuppdateringen med DX 11 m m.

 

Inte förrän det här med själva Vista är klart är det nån egentlig vits med övriga drivrutinsuppdateringar etc. Exempelvis är SP 1 ett av systemkraven för Radeon-kort...

Link to comment
Share on other sites

Det vore bra om du lägger in servicepacken som allra första åtgärd. Ta gärna ned ISO-filerna om bränn dem till varsin DVD. Mitt förslag då man installerar Vista är att göra det utan någon nätuppkoppling alls.

 

När installationen sen är klar så in med DVD:n med SP 1 och låt det installeras (tar rätt lång tid – längre tid än själva grundinstallationen av Vista – och det är som om i princip hela OS:et ska stökas om). Efter de ganska många automatiska omstarterna så är det dags för DVD:n med SP 2 (som inte tar i närheten lika lång tid men som kräver att SP 1 redan finns installerat).

 

Lägg sedan in antivirus som t ex Microsoft Security Essentials eller Avast (som det är bra att redan ha färdigt på ett USB-minne, en CD-skiva el dyl). Nu är det ganska säkert att koppla in nätverkskabeln för att sen direkt gå till Kontrollpanelen, Windows update, och hämta nya säkerhetsuppdateringar, plattformsuppdateringen med DX 11 m m.

 

Inte förrän det här med själva Vista är klart är det nån egentlig vits med övriga drivrutinsuppdateringar etc. Exempelvis är SP 1 ett av systemkraven för Radeon-kort...

 

Har installerat SP2 nu, gjorde ingen skillnad. När jag får blåskärm står det:

STOP: 0x00000116 nvlddmkm.sys

Link to comment
Share on other sites

Har installerat SP2 nu, gjorde ingen skillnad. När jag får blåskärm står det:

STOP: 0x00000116 nvlddmkm.sys

Bra, då vet vi att det knappast beror på nåt knas i själva OS:et i alla fall (brorsan kör också Vista Ultimate men med ett GF 8800GTS och för honom funkar det perfekt).

 

Jag undrar om du installerade drivrutinen som administratör (faktiskt viktigt att man gör det (högerklicka setup-filen och "kör som"...))?

 

Kan vara Vistas TDR (timeout detection and recovery) som slagit till och försökt starta om GPU:n som kanske slutar svara på drivrutinens kommandon. Brukar funka förvånansvärt bra faktiskt.

 

Kan vara minnesfel; fel minnesinställningar i bios (för låg spänning är vanligt), trasigt minne, fel "minnes-timings".

 

Kraschar det vid när kortet måste anstränga sig eller när som helst? För låg strömtillförsel orsakar BSOD, spel hoppar ut till skrivbordet, datorn stängs av eller startar om o dyl.

 

Uppdatera DX. I och med SP 1 fick du förvisso DX 10.1, och har du installerat plattformsuppdateringen har du dessutom DX 11. Men både Vista och Win7-ägare bör trots allt ändå installera gamla hederliga paketet "allt i ett" DirectX härifrån...

 

Det var några uppslag iaf... hoppas det fixar sig, strulande datorer är mer än deprimerande..! :(

 

Edit:

Maratonmannen var visst snabb, kort och koncis! Plus till honom. :D

Link to comment
Share on other sites

Bra, då vet vi att det knappast beror på nåt knas i själva OS:et i alla fall (brorsan kör också Vista Ultimate men med ett GF 8800GTS och för honom funkar det perfekt).

 

Jag undrar om du installerade drivrutinen som administratör (faktiskt viktigt att man gör det (högerklicka setup-filen och "kör som"...))?

 

Kan vara Vistas TDR (timeout detection and recovery) som slagit till och försökt starta om GPU:n som kanske slutar svara på drivrutinens kommandon. Brukar funka förvånansvärt bra faktiskt.

 

Kan vara minnesfel; fel minnesinställningar i bios (för låg spänning är vanligt), trasigt minne, fel "minnes-timings".

 

Kraschar det vid när kortet måste anstränga sig eller när som helst? För låg strömtillförsel orsakar BSOD, spel hoppar ut till skrivbordet, datorn stängs av eller startar om o dyl.

 

Uppdatera DX. I och med SP 1 fick du förvisso DX 10.1, och har du installerat plattformsuppdateringen har du dessutom DX 11. Men både Vista och Win7-ägare bör trots allt ändå installera gamla hederliga paketet "allt i ett" DirectX härifrån...

 

Det var några uppslag iaf... hoppas det fixar sig, strulande datorer är mer än deprimerande..! :(

 

Edit:

Maratonmannen var visst snabb, kort och koncis! Plus till honom. :D

 

SAM_0157.jpg

Såhär ser det ut efter ca 30s efter bootningen.

 

Hej, har nu:

uppdaterat DX.

installerat om drivrutinerna som administratör.

plockat ut en hår disk för att se om den tog för mycket ström.

fullföljt 6 av lösningarna som maratonmannen länka.

 

Inget har hjälpt.

 

Jag har fortfarande kavar XP på den ena hårdisken kan det vara en nackdel?

På vilket sätt ska jag åtgärda TDR?

 

Tack för all hjälp än så länge:)

Link to comment
Share on other sites

Jag har fortfarande kavar XP på den ena hårdisken kan det vara en nackdel?

Nej det har ingen betydelse.

 

På vilket sätt ska jag åtgärda TDR?

Det finns tyvärr inget enkelt enda sätt att åtgärda det då det kan vara mycket som orsakar att det slår till.

 

Typ såna där fixar under Maratonmannens länk ser jag lite som nödlösningar – om allting bara är okej med datorn så ska det funka helt bra "utav sig själv" utan att man ska behöva tjafsa med vare sig det ena eller andra.

 

Vad har du för moderkort inkl minne? Kolla med cpu-z. Uppdatera moderkortets bios! Undersök direkt hos minnestillverkaren vad de egentligen rekommenderar för inställningar för just det. För som jag har upplevt det är det vanligt med för låg minnesspänning (vilket helt tveklöst skapar problem) – t ex är bios-standarden (JEDEC) 1.8V för DDR2, och nöjer du dig med auto-inställningen i bios finns risken således att ditt minne helt enkelt inte får den ström det behöver för en tillförlitlig drift.

 

Uppdatera moderkortets drivrutiner (dess chipset) – detta gäller även för dem med det nyare Windows 7.

 

P.S. 30 sek efter uppstart..? Då sker det säkert precis i samband med att Windows ska ladda in själva Forceware... går det att starta i Felsäkert läge (om jag får gissa så tror jag faktiskt att det går)?

Link to comment
Share on other sites

Nej det har ingen betydelse.

 

 

Det finns tyvärr inget enkelt enda sätt att åtgärda det då det kan vara mycket som orsakar att det slår till.

 

Typ såna där fixar under Maratonmannens länk ser jag lite som nödlösningar – om allting bara är okej med datorn så ska det funka helt bra "utav sig själv" utan att man ska behöva tjafsa med vare sig det ena eller andra.

 

Vad har du för moderkort inkl minne? Kolla med cpu-z. Uppdatera moderkortets bios! Undersök direkt hos minnestillverkaren vad de egentligen rekommenderar för inställningar för just det. För som jag har upplevt det är det vanligt med för låg minnesspänning (vilket helt tveklöst skapar problem) – t ex är bios-standarden (JEDEC) 1.8V för DDR2, och nöjer du dig med auto-inställningen i bios finns risken således att ditt minne helt enkelt inte får den ström det behöver för en tillförlitlig drift.

 

Uppdatera moderkortets drivrutiner (dess chipset) – detta gäller även för dem med det nyare Windows 7.

 

P.S. 30 sek efter uppstart..? Då sker det säkert precis i samband med att Windows ska ladda in själva Forceware... går det att starta i Felsäkert läge (om jag får gissa så tror jag faktiskt att det går)?

 

 

Moderkortet heter: Asus M2R-FVM

Processorn: DualCore AMD Athlon 64 X2 2000Mhz 3800+

Minne: DDR-2 (4 gb inkopplat)

Hårdiskar: 3st Samsung 7200rmp (400gb var)

Nätaggregat: 320 watt

 

Kan det vara så att nätagget inte klarar av att ge ström till allt och därför får jag blåskärm?

 

Jag prova att installera om vista och installera SP2 direkt efter. När windows update installerade drivrutiner till grafikkortet verka allting bra och jag fick inte blåskärm när jag startade datorn nästa gång. Men när man flyttade ett fönster lite hastigt "lagga" det, och när jag höll på en längre stund fick jag blåskärm med samma meddelande. Precis som om jag överbelasta grafikkortet eller något.

Men jag tror att jag har ett större problem, att en Simens Fujitsu Scaleo P A64 helt enkelt inte är kompatibelt med windows vista. Kanske i teorin men inte i praktiken. Den har ju trots allt 4-5 år på nacken.

Link to comment
Share on other sites

Kan det vara så att nätagget inte klarar av att ge ström till allt och därför får jag blåskärm?

Det kan det visst vara... det är t o m rätt troligt att det inte klarar av ett 9800GT..! Vet du vad det egentligen kan ge över 12V-spänningen (brukar finnas etikett med sån info klistrad direkt på nätaggen)?

 

Men jag tror att jag har ett större problem, att en Simens Fujitsu Scaleo P A64 helt enkelt inte är kompatibelt med windows vista. Kanske i teorin men inte i praktiken. Den har ju trots allt 4-5 år på nacken.

Nja, jag har fått Vista att flyta på mycket sämre hårdvara än din... Och nog funkar det med din dator – jag kollade efter uppdaterad bios hos Fujitsu och fann version 1201 daterad 2007-07-23 som den nyaste (cpu-z kan tala om vilken version du nu har), och angående operativsystem stod det "Win Vista Home Basic, Win Vista x32, Win XPe, Win XP Media Center, Win XP, Win XP Tab, Win XPH, Win XPP, Win Vista Home Premium"...

http://support.ts.fujitsu.com/com/support/downloads.html

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...