Just nu i M3-nätverket
Jump to content

Alltid inloggad som Administratör


rassau

Recommended Posts

Ett ständigt tjat om massa rutor att man ska vara inloggad som Administratör. Hur fixar man så att kontot man kommer in med till windows alltid är inloggad som Administratör så man slipper bekräftelser och krångel??

 

Link to comment
Share on other sites

Stefan Eklinder

 

Av någon anledning har inte jag haft några som helst virusproblem under mina Windowsår från skolan framtill idag. Totalt 13 års erfarenhet av Windows och datorer i allmänhet.

 

I Vista har jag sedan snart ett år hela tiden varit admin liksom i XP.

 

Grundar sig säkert i sunt förnuft och hela tiden kört med uppdaterade antivirusprogram, brandväggar, program (senaste versionerna) samt hela tiden ett uppdaterat Windows.

 

Men jag vet av erfarenhet från privat personer som jag har hjälpt att inte ens antivirusprogram och brandväggar har hjälpt. Deras datorer har stup i ett blivit nedlusade av en massa skit (virus, trojaner o s v).

 

Den största anledningen till att folk inte vill köra som icke administratörer är att många program och inte minst kanske också spel kräver adminbehörighet. Det går säkert inte att göra så mycket med datorn utan att systemet då kräver adminbehörighet.

 

Lika irriterande som att antivirusprogrammet och brandväggen hela tiden skriker efter uppmärksamhet, så fort man ska installera något t ex. Tyvärr går varningarna alltför lätt att klicka bort, och virusinfektionen är ett faktum.

 

---

C:\Eforum\Stefan Eklinder>|

 

Link to comment
Share on other sites

Att alltid vara inloggad som administratör är första steget till att dra in en massa virus och annan skit i datorn

Helt fel! Att "dra in en massa virus och annan skit i datorn" sker genom dåligt skydd. Däremot får virusen, när de väl är inne, större möjligheter att sabotera inom ramen av en admin-inloggning.

 

Uttryck dig rätt om du skall varna folk, istället för att låta som en kvällstidningsartikel.

 

[inlägget ändrat 2010-01-21 20:21:23 av Anjuna Moon]

Link to comment
Share on other sites

Ok, men vad rekommenderar ni då? Rätt drygt att inte ens kunna hoppa in i msconfig utan att den tjötar om admin o skit när man ska skriva nåt avancerat... Men kanske bättre jag sitter här med mitt vanliga inloggning då, har iofs automatisk inloggning och ingen kod så den kommer ju inte direkt iaf :D

 

Link to comment
Share on other sites

Jag gissar att det inte är fråga om huruvida kontot är ett administratörskonto eller ett standardkonto utan att det gäller Vistas kontroll av användarkonto (UAC). Det är mycket bra på stoppa skadliga program från att installeras, se t ex:

http://www.idg.se/2.1085/1.164287

http://www.idg.se/2.1085/1.166702

 

Den är även nyttig på andra sätt se

http://www.idg.se/2.1085/1.269010/nyttan-med-uac-i-windows

 

Men om man tycker det är väldigt besvärande så har Symantec tagit fram ett litet program som minskar ner antalet förfrågningar (dock blir väl säkerheten något sämre). Men hur ofta gör du saker som kräver fullständiga rättigheter i datorn egentligen? Jag tycker det är någon gång i veckan.

http://www.symantec.com/norton/theme.jsp?themeid=labs_uac&header=0&depthpath=0

 

Link to comment
Share on other sites

Så kan man enkelt också "switch UAC to the quiet mode" med TweakUAC. Det stänger inte av UAC men minskar mängden irriterande rutor som lägger sig i allt man gör.

http://www.tweak-uac.com/home/

 

Eller så kan man med hjälp av Ultimate Windows Tweaker ställa in fyra olika lägen mellan Always notify eller Never notify (se bild), inaktivera det mera tidsödande "secure desktop" o dyl.

http://www.thewindowsclub.com/ultimate-windows-tweaker-v2-a-tweak-ui-for-windows-7-vista

 

[bild bifogad 2010-01-23 13:28:29 av RN]

1183607_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ok, men vad rekommenderar ni då?

Det enda jag gjort är att Inaktivera "Användarkontroll: Växla till skyddat skrivbord vid fråga om förhöjd behörighet" för att slippa det "mörka" skrivbordet då UAC-acceptans efterfrågas. Detta görs i Lokal säkerhetsprincip, som finns bland administrationsverktygen. Reserverar mig för att det inte finns i alla versioner av Vista.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.×
×
  • Create New...